Jídlo by pro děti měla být hlavně zábava. Jenže ne každý den máte čas vykrajovat z jahůdek hvězdičky, rajčatům dělat tečky, aby vypadala jako berušky a z okurek vyřezávat housenky. Každé dítě je jiné, a proto jsme připravili nápady a recepty, ze kterých si vybere každý.
Muffiny sladké i slané
Muffiny, cupcaky. Děti (i dospělí) je milují. Protože jsou sladké a pohodlně se jí. Naštěstí všechno zvládnete připravit doma, abyste měla pod kontrolou použité ingredience. Navíc je přece úplně zbytečné tyhle věci plné rafinovaných cukrů, nezdravých tuků a konzervantů kupovat, když s tím správným receptem máte těsto umíchané za 10 minut a pak to jen na dalších 12 šoupnete do trouby. Tyhle banánové muffiny jsou bez lepku a slibuji, že víc času nad nimi nestrávíte. Druhý den jich děti popadnou pár do školy (vy do práce) a povyk kolem svačiny je vyřešený.
Tyhle americké ”koláčky” se dají udělat i naslano a hodí se i jako svačina do přírody na výlet. V takovém případě jsou totiž plné bílkovin a vlákniny, ovšem tady záleží, zda vaše ratolest ocení snack z vajec a zeleniny. I když vaječný muffin s rozpečeným sýrem a v barevném košíčku vypadá o mnoho lákavěji, než brokolice hozená na talíř vedle vařeného vejce.
Vločky co se samy uvaří
Ovesné vločky jsou poklad. Dají se vařit naslano i nasladko, namlít na mouku, upéct nebo použít tak, jak jsou. A právě toho musíte v případě školní svačiny využít ve svůj prospěch. Připravte dětem tzv. overnight oats, ovesnou kaši, která se ”uvaří” sama.
Na jednoduchý základ potřebujete:
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku mléka (klidně rostlinného)
- 1/4 šálku jogurtu (řecký, bez laktózy, kokosový… je to jedno)
- 1 lžíci chia semínek
- 1 lžíci medu nebo sirupu
Další krok záleží na vás, dostupných surovinách a fantazii. Přidat můžete skořici, vanilku, rozmačkaný banán, nastrouhanou mrkev, maliny, jahody, oříšky, čokoládové pecičky… všechno zamíchejte, zavíčkujte a šup do lednice přes noc. Ráno stačí jen hodit do aktovky.
Granola bez pečení
Recepty za syrova jsou skvělé právě v tom, jak moc šetří čas i nádobí, proto jich nikdy není dost. Oblíbená sladká svačina je i müsli nebo granola s jogurtem (jedná se o skoro to stejné, akorát granola je teď víc moderní a obsahuje více ořechů). Granola se nemusí jen péct, můžete ji připravit za pět minut.
Na 1 porci potřebujete:
- 30 g ovesných vloček
- 1 lžíci mouky (jakékoliv od špaldové až po pohankovou, funguje i ořechová mouka)
- 30 g oříškového másla (čisté bez přidaných cukrů a dalších ingrediencí)
- 1 lžičku medu nebo sirupu
- 1 lžičku vody
- 1 špetku soli
Vše v misce zamícháte (nejlépe to jde vidličkou), dokud nevznikne jednotná drobivá a mazlavá hmota. K tomu jen nakrájíte ovoce a opět hodíte do krabičky nebo sklenice.
Wrap plný chuti
Obložený chleba nebo rohlík s pomazánkou je svačinová klasika, která dítě časem omrzí. Zkuste to jinak, víc zábavně (a trochu fast foodově), a zabalte mu všechno do tortilly. Klasické, celozrnné nebo třeba bezlepkové. Jako náplň vám stačí nějaké mazadlo (žervé, pomazánka, zakysaná smetana), list salátu, kolečko rajčete, plátek šunky nebo uvařené a natrhané kuřecí prso. Vy nejlíp víte, co vašemu dítěti chutná.
Špízy z ovoce a zeleniny
Vykrajovátka tahat nemusíte, ale napíchat nakrájené suroviny na špejli ještě zvládnete. U dětí obzvlášť záleží, jak servírované jídlo vypadá, a špízy jsou hravá forma, jak do nich dostat zdravé i chutné věci zároveň. Můžete použít zeleninu, ovoce, sýry, šunky i salámy. Některé druhy ovoce si se slanými ingrediencemi obzvlášť rozumí. Přidejte jim k tomu hrst oříšků a pár čtverečků čokolády a uvidíte, jak se na svačinu budou těšit.
TIP: Pořiďte si domů dřívka na nanuky. Nebojte, výrobu zmrzliny ponecháte jiným expertům. Vezměte vodní meloun a nakrájejte ho na obdélníky či trojúhelníky. Slupku na jednom okraji ponechte. Do takto připraveného vodního melounu zapíchněte dřívko tak, aby připomínal nanuk. Je to pořád jen ovoce s dřívkem, ale v dětských očích stoupne na ceně.
BONUS: recept na domácí pečené tyčinky
Jestli se co nejvíc chcete vyhnout tomu, aby si vaše ratolest skočila o přestávce do školního automatu pro sladkou tyčinku, s pomocí pár zdravých a základních ingrediencí si můžete dát tu práci a něco podobného doma vyrobit. Nepotřebujete speciální formy ani jiné složitosti. Jestli se vám doma válí přezrálé banány, je ideální čas.
Na 8 tyčinek potřebujete:
- 200 g přezrálých banánů
- 200 g ovesných vloček
- 100 g arašídového másla
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- čokoládové pecičky nebo kousky nalámané čokolády (místo nich fungují i borůvky)
Troubu předehřejte na 170 stupňů a plech vyložte papírem na pečení. Banány rozmačkejte vidličkou a přidejte k nim všechny zbylé ingredience. Těsto uplácejte na plechu v jeden velký obdélník o tloušťce asi půl centimetru. Dejte péct na 15-20 minut, nakrájejte na tyčinky a nechte vychladnout.
Zdroj: iGlanc.cz, Downshiftology, Pamela Reif