Květák má v české gastronomii poměrně výsadní postavení. Představuje totiž most spojující zastánce naší tradiční masové kuchyně s příznivci vegetariánství. Coby jeden z mála druhů zeleniny se běžně připravoval jako hlavní chod i v čistě „masožroutských“ rodinách, aniž to někomu více či méně vadilo. Naopak. První jarní smažený květák s tatarskou omáčkou a novými brambory byl svátkem, jenž spojoval strávníky na obou stranách masové barikády.
Také květákový mozeček či placičky patřily ke stálicím nejen na jarním menu. Takže příběh květáku má u nás poměrně pevné základy. Ale každý líc má svůj rub, který v případě květáku spočívá v jeho poměrně „nemastné, neslané“ úpravě. Ta sice zvýraznila jeho křehkost a jemnost, ale v dnešní době plné bohatých až opulentních chutí dělá z tradičních květákových receptů jakési chudé příbuzné.
To však velmi jednoduše vyřešíme. Stačí se inspirovat recepty z Asie či Středního východu, kde květáková jídla koření v hojné míře a kde můžete objevit i překvapivě nasládlé variace, v nichž se pečený květák snoubí s kořením madrás kari, rozinkami a mandlemi. Mňam, mňam. Květák, coby chuťově neutrální, se vůbec krásně hodí ke všem úpravám ve stylu Orientu, vynikne pečený s kokosovým mlékem a malajsijským massaman karí či s indickým kořením, ostatně právě aloo gobi, tedy opět značně kořeněné brambory s květákem, představuje jednu ze stálic indické kuchyně. Veganský fine dining zase používá květák místo masa – jako steak nebo náplň do burgerů.
Ale když nakonec obletíme gastronomický svět kolem dokola, skončíme na vesnici u mé babičky, jejímž nejslavnějším jídlem byl pečený candát se zadělávaným květákem a knedlíčky ochucenými muškátovým oříškem.
Květáková polévka s kokosem a kurkumou
4–6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 45 MINUT
Květák je jako stvořený pro krémové polévky všeho druhu. Ta naše si umí pohrát s kontrasty. Je sametová i výrazná, hebká, a přece sytá. Přitom docela jednoduchá.
Suroviny:
- střední květák 1 ks
- jablko 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- čerstvý zázvor 2 cm
- zeleninový vývar 1,5 l
- kokosové mléko 180 ml
- mletá kurkuma 2 lžičky
- drcený koriandr 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
K PODÁVÁNÍ
- kokosové lupínky, limeta, koriandr
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, jablko oloupejte a nakrájejte na kousky, zázvor nastrouhejte najemno. Květák rozeberte na růžičky. V hrnci se silným dnem rozpalte olej a orestujte na něm cibuli. Pak přidejte česnek, zázvor, nechte je rozvonět, nakonec vsypte koření a opékejte ho minutu nebo dvě. Přidejte jablko a květák, zalijte vývarem, lehce osolte a vařte doměkka.
- Jakmile květák změkne, rozmixujte základ doměkka, přidejte kokosové mléko a dolaďte solí a limetovou šťávou. Ozdobte nasucho opečeným kokosem, koriandrem a ihned podávejte.
Extra tip
Krémová polévka s indickým šmrncem je klasika, která se v našich domácnostech už pevně usadila. Když ji ale zjemníte jablkem a doladíte kokosem, poznáte ji z úplně nové stránky.Květákový gyros
4 PORCE // PŘÍPRAVA 1 HODINA
Krémová konzistence uvařeného květáku perfektně doladí placky všeho druhu. Kromě tradičních květákových placiček můžete vyzkoušet i tenčí, palačinkovou variantu. My přimíchali maso a zeleninu, inspirovanou řeckým gyrosem.
Suroviny:
- květák 300 g
- mléko 350 ml
- hladká mouka 100 g
- malé vejce 1 ks
- sůl
- rostlinný olej
NÁPLŇ
- kuřecí prsa 500 g
- bílý jogurt 150 g
- česnek 6 stroužků
- citronová šťáva
- uzená paprika 1 lžíce
- sušené oregano 1 lžíce
- chilli vločky ½ lžičky
- salát little gem 1 ks
- červená cibule 1 ks
- sůl a pepř
TZATZIKI S FETOU
- feta 240 g
- bílý jogurt 60 g
- česnek 1 stroužek
- kůra z 1 citronu
- sůl
BATÁTOVÉ HRANOLKY
- batáty 2 ks
- sůl
- olivový olej
Postup:
- Květák uvařte v osolené vodě doměkka, slijte ho a nechte pořádně okapat. Pak připravte marinádu a kuře: jogurt smíchejte s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, chilli vločkami, paprikou a oreganem, osolte, opepřete a naložte do něj na proužky nakrájené kuře. Marinujte 30 minut nebo i přes noc, pokud máte čas.
- Připravte tzatziki: jogurt rozmixujte s fetou, citronovou kůrou a česnekem dohladka. Podle chuti dosolte, většinou to ale není moc třeba, feta je slaná dost. Hotové tzatziki odložte do lednice, aby se všechny chutě prolnuly.
- Batáty nakrájejte na hranolky, zlehka osolte a opečte na pánvi. Pak na ní můžete opéct kuře. Nebo obojí upečte v troubě na 200 °C. Batáty zakápněte olejem, v troubě budou potřebovat asi 30 minut, kuře 15–20 minut, podle toho, jak silné proužky masa máte.
- Mezitím dokončete placky: květák rozmixujte s mlékem dohladka, zašlehejte k němu vejce, postupně vmíchejte mouku a vytvořte těsto o něco hustší než na palačinky. Pánev potřete tenkou vrstvou oleje, rozpalte ji a naběračkou vlijte trochu těsta. Pomalu ho z obou stran opečte dozlatova a pokračujte s další palačinkou, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Salát operte, cibuli nakrájejte na klínky. Na každou placku naneste trochu tzatziki, poklaďte ji salátem, masem, hranolky a trochou cibule, zabalte a podávejte.
Indický květák s rýží
4–6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 45 MINUT
Květák si perfektně rozumí s indickými jídly. V mnoha receptech se používá autenticky, do dalších byl nominován jako náhrada masa. Obstál na jedničku.
Suroviny:
- střední květák 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- čerstvý zázvor 2 cm
- drcený římský kmín ½ lžičky
- mletá kurkuma 1 lžička
- garam masala 3 lžičky
- rajský protlak 1 lžíce
- sterilovaná rajčata 400 ml
- zeleninový vývar 500 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- kukuřičný škrob 2 lžičky
- smetana nebo kokosové mléko 120 ml
- ghí 2 lžíce
- sůl
- rýže Basmati k podávání
- čerstvý koriandr, jogurt a naan k podávání
Postup:
- Ve velké misce smíchejte citronovou šťávu, škrob, římský kmín a ½ lžičky kurkumy a garam masaly. Lehce osolte a odložte stranou. Květák rozeberte na růžičky, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno.
- V hrnci rozpalte polovinu ghí. Opékejte na něm květák, až trochu zhnědne a změkne. Pak ho obalte ve směsi citronové šťávy a koření a vraťte do hrnce. Poté ho znovu opékejte, až mu místy naskáčou černé puchýřky. Znovu ho vraťte do mísy.
- Rozpalte zbylé ghí a opečte na něm cibuli. Po chvilce přidejte i česnek a zázvor. Krátce orestujte a přidejte rajský protlak. Orestujte ho, vsypte koření, nechte ho rozvonět a přidejte rajčata a vývar. Vařte 15 minut a pak omáčku rozmixujte dohladka. Vraťte do hrnce květák a vařte, dokud nezměkne a omáčka nezhoustne. Vmíchejte smetanu a krátce prohřejte. Podávejte s rýží, ozdobené koriandrem s kopečkem jogurtu.
Extra tip
Pokud chystáte jídlo i pro zapřisáhlé masožravce, můžete omáčku připravit zvlášť a do části použít květák, do části maso. Nebo kombinovat oboje. Ale nebojte se zariskovat, květák si snadno získá srdce všech.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá. Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.