Koláč je esenciální součástí české kuchyně. Žádné jiné jídlo totiž nenabízí tak pestrou kolekci variací, v nichž se odráží bohatost české přírody i atmosféra ročních období, od příjemně navinulých jarních a letních koláčů, postavených na čerstvém ovoci, až po hutné a vydatné podzimní a zimní kousky, jejichž hlavní náplní bývají ořechy, mák, tvaroh či povidla. Stejně bohatá je ovšem i škála velikostí, od miniaturních svatebních koláčků s průměrem sotva tři centimetry, až po chodské koláče či valašské frgály s průměrem desetkrát větším.
Koláče si odnepaměti nesou nálepku slavnostního pokrmu, proto se pečou maličké pouťové či svatební. Stejně důležitou roli hrála ovšem i symbolika jednotlivých ingrediencí – jahodový koláč býval zasvěcen lásce, tvarohový měl přispívat k životní pohodě, zatímco makový prý vedl k plodnosti. Kdo ví? Nás ovšem daleko více zajímají netradiční chuťové kombinace, neboť na českém venkově se připravovaly stovky nejrůznějších koláčů a koláčků, které se lišily doslova rodina od rodiny, vesnice od vesnice.
K základním ingrediencím se totiž přidávalo nejrůznější koření či další „tajné“ doplňky, které dávaly koláčům unikátní chuť. Stačilo do tvarohu nasekat hrst bylinek (máta, jitrocel či šalvěj) a výsledek získal úplně jiný šmrnc. Zajímavé je, že až do poloviny 19. století se u nás tvaroh nesladil, ale pouze kořenil. Někde se přidávala kurkuma, díky níž byl žlutý, jinde muškátový květ či šafrán. A třeba meruňky nebo broskve se při přípravě koláčů ochucovaly mletým koriandrem, kardamomem, případně špetičkou chilli. Velkou roli při pečení koláčů hrál také rum. Ten náš, tuzemský.
Strouhaný kakaový koláč s černým rybízem
Forma o průměru 22 cm || příprava 45 minut || pečení 1 hodina
Strouhaný koláč je jednoduchý, a přitom tak vděčný. Do tvarohové vrstvy můžete přidat jakékoliv ovoce, nejlepší jsou ale druhy, které jsou výrazné a lehce pikantní. Černý rybíz je jasná volba.
Suroviny:
Těsto
- změklé máslo 250 g
- hladká mouka 380 g
- cukr moučka 170 g
- kakao 35 g
- žloutek 1 ks
- mléko 4 lžíce
- prášek do pečiva 2 lžičky
Náplň
- tvaroh ve vaničce 500 g
- vejce 4 ks
- cukr moučka 200 g
- mléko 4 lžíce
- solamyl ¾ lžíce
- sůl špetka
- černý rybíz
Postup:
- Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte mouku, cukr, žloutek, kakao, mléko, prášek do pečiva, na kostičky nakrájené změklé máslo a vypracujte těsto. Polovinu zabalte do potravinářské fólie a odložte do mrazáku. Druhou půlku nastrouhejte do formy a jemně upěchujte.
- V misce smíchejte tvaroh, vejce, solamyl, mléko, sůl a metličkou prošlehejte dohladka. Směs nalijte na těsto a posypte rybízem. Vyndejte z mrazáku zbylé těsto a nastrouhejte ho na rybíz. Nebojte se nastrouhat silnou vrstvu, tak to má být. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 1 hodinu.
Litý meruňkový koláč
Forma o průměru 22 cm || příprava 30 minut || pečení 50 minut
Každá rodina opatruje svůj recept na perfektní litý koláč – musí být jednoduchý, hotový v cuku letu a univerzální, aby se k němu hodilo právě to ovoce, které dozrává. Pokud ten svůj zatím nemáte, zkuste náš. Zamilujete si ho.
Suroviny:
Těsto
- zakysaná smetana 200 g
- cukr krupice 90 g
- vejce 2 ks
- máslo 100 g + na vymazání formy
- polohrubá mouka 200 g
- prášek do pečiva 1 lžička
- meruňky
- plátky mandlí na posypání
- hrubá mouka na vysypání formy
Drobenka
- polohrubá mouka 70 g
- cukr moučka 70 g
- máslo 70 g
- mletá skořice 1 lžička
Postup:
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou. V rendlíku rozpusťte máslo, nechte ho trochu zchladnout a smíchejte se zakysanou smetanou, vejci a cukrem. Přidejte mouku a prášek do pečiva a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Vlijte ho do připravené formy a poklaďte meruňkami.
- Připravte drobenku: v mističce prsty zpracujte všechny suroviny do drobivé konzistence a vmíchejte plátky mandlí. Drobenkou posypte koláč a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova.
Zdroj: časopis Gurmet