Jak na to

Jak správně nahradit mouku bílou za celozrnnou

Celozrnná mouka obecně víc „vypije“, takže vyžaduje o něco víc tekutiny. Bývá i o něco těžší, přidejte proto o trochu kypřicího prášku nebo droždí víc, než jste zvyklí. U kynutého těsta, nebo pokud s celozrnnou moukou začínáte, je obecně lepší nahradit jen část bílé mouky, ideálně jen asi třetinu. Postupně, až si budete jistější a poznáte, jak se oblíbené těsto chová, můžete v experimentech pokračovat.

Aby se koláč neutopil v ovoci

Milujeme koláče plné šťavnatého ovoce, šťáva ale musí zůstat tam, kde má – uvnitř. Je proto nutné ji trochu zahustit. U méně šťavnatých kousků, jako jsou jablka nebo hrušky, obvykle stačí korpus nebo závin podsypat strouhankou, drcenými mandlemi či piškoty, kokosem nebo mákem, které přebytečnou šťávu vstřebají. Pokud se chystáte na páj z jahod či bobulí, kromě posypání dna ještě promíchejte ovoce s trochou škrobu.

Čerstvé, nebo sušené droždí?

S droždím je to tak, že každý má oblíbence, na něž nedá dopustit. V receptech je ale můžete volně zaměňovat. Čerstvé droždí je levnější, vyžaduje ale chlad a má kratší trvanlivost. Při pečení je nutné z něj nejdřív zadělat kvásek – tím se aktivuje a vy si ověříte, že je čerstvé a těsto vzejde. Se sušeným je méně práce. Můžete ho rovnou přidat do těsta, ve spíži na svou chvíli můžete čekat i měsíce, takže je pořád po ruce. Nekazí se ani po uplynutí minimální trvanlivosti, ale pokud máte pochybnosti, lze z něj zadělat kvásek jako z čerstvého a ověřit, jestli zafunguje. Lépe se také hodí na pomalé kynutí v lednici.

Není tvaroh jako tvaroh

Na přípravu dezertů se nejčastěji používají dva druhy tvarohu – v kelímku a v alobalu, který vizuálně připomíná balené máslo. Kelímkový je vhodný na skleničkové dezerty a některé krémy, do náplní je lepší ho zahustit. Tvaroh v alobalu je pevnější a univerzálnější, ideální na náplně všeho druhu, zapékání i jako součást tvarohového těsta. Vyrobíte z něj i krém, ale je lepší ho nejdřív prošlehat s trochou mléka nebo smetany, aby získal sametovější konzistenci.

Zeleninové buchty

S dezerty a moučníky si spojujeme hlavně ovoce, skvěle se do nich ale hodí i zelenina. Mrkev, cuketa nebo dýně už nikoho nepřekvapí, v pečení se ale uplatní i řepa, batát, patizon nebo pastinák. V chuti je nepoznáte, ale ve struktuře ano. Zeleninové buchty jsou totiž božsky vláčné, a navíc plné vlákniny.

Kdy použít ovoce v nejlepší kondici a kam dát starší kousky

Dokonale zralé ovoce je nejlepší, to je bez debat. V letním období hojnosti ho ale často nestíháme jíst tak rychle, jak je třeba, což ale neznamená, že se nedá využít. Unavenější kusy bez výčitek zapečte do koláče nebo crumblu, rozmixujte do smoothies nebo krému, flambujte a grilujte, vyrobte z nich zmrzlinu nebo je zavařte (tady pozor, přezrálé ovoce obsahuje méně pektinu). Ovoce v kondici naopak použijte všude, kde je vidět – na ozdobu či na všechny dezerty, kde se uplatní zasyrova.

Dutch baby s třešněmi a bourbonem

2 porce || příprava 10 minut || pečení 20 minut

Dutch baby si zamilujete pro snadnou přípravu a mimořádnou nadýchanost. Můžete ho kombinovat s rozmanitým ovocem (nebo třeba jen zakápnout citrusovou šťávou), ale naším favoritem jsou třešně marinované v bourbonu.

Suroviny:

  • velké vejce 3 ks
  • hladká mouka 95 g
  • cukr krupice 2 lžičky
  • mléko 200 ml
  • máslo 2 lžíce
  • třešně 4 hrsti
  • bourbon 2 lžíce
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • cukr krupice 1 lžička
  • plátky mandlí a cukr moučka k podávání

Postup:

  1. Třešně vypeckujte, nakrájejte na kousky a zalijte bourbonem. Nechte nasáknout asi 1 hodinu. Připravte těsto na palačinku: vejce, mouku, cukr a mléko rozmixujte v blenderu nebo všechny suroviny vsypte do mísy a prošlehejte elektrickým šlehačem.
  2. Troubu předehřejte na 220 °C. Do litinové pánve dejte máslo a vložte na 3 minuty do trouby. Pak na pánev vsypte scezené třešně (bourbon nevylévejte!), zalijte těstem, vraťte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud palačinka nezezlátne a není krásně nadýchaná.
  3. Bourbon smíchejte se smetanou, přidejte 1 lžičku cukru a vyšlehejte dotuha. Mandle nasucho opečte na pánvi. Dutch baby podávejte s ochucenou šlehačkou, mandlemi a posypanou moučkovým cukrem.

Cuketový perník

8 porcí || plech 20 x 30 cm || příprava 20 minut || pečení 25 minut

Nestihli jste sklidit včas a cukety vám přerostly? Tak přesně ty se mohou se vší parádou použít do následujícího receptu. Inspirovala nás k němu Kitchenette.

Suroviny:

  • jemně strouhaná cuketa 700 g
  • brusinky 2 hrsti
  • chia semínka 3 lžíce
  • polohrubá mouka 390 g
  • třtinový cukr 250 g
  • rostlinný olej 180 ml
  • vejce 3 ks
  • jedlá soda 1 lžička
  • prášek do pečiva 12 g
  • kakao 3 lžíce
  • mletá skořice 1 lžička
  • mleté nové koření 1 lžička
  • mletý zázvor 1 lžička
  • mletý kardamom 1 lžička
  • citron 1 ks
  • sůl špetka

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Plech vymažte nebo vyložte pečicím papírem. Cuketu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. Přidejte vejce, olej, semínka, brusinky, citronovou kůru a dobře promíchejte.
  2. V druhé míse smíchejte všechny zbývající suché ingredience. Mouku, třtinový cukr, chia semínka, sodu, prášek do pečiva, kakao, skořici, zázvor, kardamom a sůl. Promíchejte a postupně vše přimíchejte do mísy s cuketou. Vypracujte táhlé těsto, které rovnoměrně rozprostřete na připravený plech.
  3. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní ulpívat těsto.
  4. Při servírování posypte moučkovým cukrem a můžete ozdobit mátou.

Jahodová galetka

2 ks || příprava 20 minut || chlazení 1,5 hodiny || pečení 40 minut

Dokonalý koláč, v němž jahody skutečně hrají prim. Můžete k nim přidat koření, bylinky nebo zajímavý likér, který podtrhne jejich chuť, my ale máme rádi čisté spojení jahod a jemného těsta.

Suroviny:

  • jahody 750 g
  • hladká mouka 180 g
  • cukr krupice 70 g + 1 lžíce
  • krémový sýr 65 g
  • studené máslo 113 g
  • kukuřičný škrob 2 lžíce
  • citronová kůra 1 lžička
  • vejce na potření
  • třtinový cukr 2 lžíce
  • sůl špetka

Postup:

  1. Mouku smíchejte se lžící cukru a špetkou soli, pak přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty vypracujte těsto podobné drobence. Vmíchejte sýr a podle potřeby asi 3–4 lžíce vody. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho a uložte do lednice na 1 hodinu nebo i přes noc.
  2. Vychlazené těsto rozdělte na 2 díly a z každého vyválejte plát o průměru asi 30 cm. Ty nechte opět vychladit v lednici, bude už stačit půlhodinka. Jahody nakrájejte na čtvrtky, menší jen na půlky, ty úplně malé klidně nechte vcelku. Pak je promíchejte s cukrem (ten dávkujte i podle sladkosti jahod), se škrobem a citronovou kůrou.
  3. Jahodovou směs rozdělte na těsta, kraje přehněte dovnitř a lehce je upěchujte. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.

Litý kefírový koláč

forma o průměru 26 cm || příprava 1 hodina

Kefír se postará o mimořádně vláčné těsto, vy zase oceníte, že příprava nedá žádnou práci. Tenhle koláč můžete péct celou sezonu, stačí použít ovoce, které právě dozrává.

Suroviny:

  • směs malin, ostružin a borůvek asi 300 g
  • hladká mouka 300 g
  • kefír 200 ml
  • cukr krupice 150 g
  • rostlinný olej 100 ml
  • vejce 2 ks
  • prášek do pečiva 2 lžičky
  • sůl špetka
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • cukr moučka na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V další misce prošlehejte vejce, cukr, kefír, olej a vlijte k sypkým surovinám. Zlehka promíchejte. Stačí, aby se tekutá a sypká část spojily, výsledné těsto nemusí být úplné hladké.
  2. Formu vymažte máslem, vysypte moukou, vlijte do ní připravené těsto a přidejte ovoce (část můžete případně vmíchat i přímo do těsta). Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Správné upečení zkontrolujte špejlí. Vytáhnete-li ji suchou a teplou, máte hotovo. Pokud na ní ulpívají drobečky, nebo dokonce tekuté těsto, pečte dál.
  3. Hotový koláč nechte zchladnout a podávejte ho posypaný moučkovým cukrem.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články