Brambory s tvarohem jsou jednoduchou volbou, kterou má rád skoro každý. Často jde o oblíbenou volbu pro svou rychlou přípravu a nutriční hodnoty. Toto jídlo je bohaté na komplexní sacharidy, které poskytují dlouhotrvající energii, a zároveň obsahuje bílkoviny z tvarohu, které jsou důležité pro růst a regeneraci svalů. Brambory jsou také dobrým zdrojem vitamínu C a draslíku, zatímco tvaroh poskytuje vápník a fosfor pro zdravé kosti a zuby.
Pečené brambory se šlehaným tvarohem
4 PORCE // PŘÍPRAVA 15 MINUT // PEČENÍ 1 HODINA
Pečené brambory a tvaroh je kombinace, které se nikdy nepřejíme. Dolaďte jídlo k dokonalosti svěžím kerblíkem
Suroviny:
- brambory (ideálně různé odrůdy a velikosti) 800 g
- hrubozrnná sůl 500 g
ŠLEHANÝ TVAROH
- plnotučný tvaroh 250 g
- smetana ke šlehání 125 ml
- česnek 1 stroužek
- čerstvý kerblík 1 hrst
- sůl a pepř
Postup:
- Brambory vydrhněte kartáčkem. Do pekáčku vsypte sůl, měla by tvořit vyšší souvislou vrstvu, a na ni do jedné vrstvy vsypte brambory. Pokud máte nějaké větší kusy a chcete je přepůlit, můžete, ale do soli je nepokládejte řeznou stranou, vždy jen slupkou dolů. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 50–60 minut doměkka.
- Smetanu ušlehejte dotuha a pak do ní zašlehejte tvaroh. Vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a nasekaný kerblík, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s upečenými bramborami.
Francouzské brambory
Francouzské brambory jsou česká klasika, která je inspirovaná francouzskou kuchyní, zejména pokrmem "gratin dauphinois," který je podobný, ale obvykle neobsahuje uzeninu. Tento název se v české kuchyni vžil pro zapečené brambory s uzeninou a vejci, i když příprava a ingredience se mohou lišit. My do nich přidali mražený hrášek a petrželku. Dodají jim svěžest.
Náš recept
6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 45 MINUT // PEČENÍ 45 MINUT
Suroviny:
- brambory, varný typ A 1 kg
- vařené uzené maso 250 g
- mražený hrášek 200 g
- cibule 1 ks
- vejce 3 ks
- smetana ke šlehání 30% 250 ml
- mléko 100 ml
- plnotučná hořčice 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sádlo 3 lžíce
- strouhanka 2 lžíce
- sůl
- kyselá okurka k podávání
Postup:
- Brambory nakrájejte na plátky, maso na drobné kostičky, cibuli na klínky. Zapékací mísu vymažte trochou sádla a vysypte strouhankou. V pánvi rozpalte zbylé sádlo a orestujte na něm cibuli. Přidejte maso, zprudka ho opečte a pak vsypte hrášek a nechte ho prohřát. Stáhněte pánev z plotny a vmíchejte část nasekané petrželky.
- Na dno zapékací misky rozložte třetinu brambor tak, aby se nepřekrývaly, ale pokud možno mezi nimi nebyly ani velké mezery. Na ně naneste část směsi z pánve a přikryjte další vrstvou brambor. Pokračujte ve vrstvení, poslední musí být brambory. Jemně je upěchujte dlaní, abyste vytlačili vzduch.
- V misce prošlehejte smetanu, mléko, vejce, sůl, hořčici a směsí přelijte brambory. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Podávejte se zbylou petrželkou a kyselou okurkou.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.