Nejlepší mazanec je samozřejmě ten domácí. Dozlatova upečený voní po másle a je krásně nadýchaný. Ovšem abyste si takový mohli na Bílou sobotu upéct, potřebujete ten správný recept. Na internetu jich koluje mnoho, ale když ho upečete tak, jak ho má nejraději Josef Maršálek, máte jistotu, že na váš mazanec budou všichni vzpomínat ještě dlouho po Velikonocích.
Ingredience na mazanec
Na těsto budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 200 g sušených meruněk
- 100 g másla
- 80 g cukru krupice
- 50 g mandlí a pistácií
- 20 g medu
- 20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
- 5 g soli
- 1 vejce
- kůru z jednoho bio pomeranče
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
Na dokončení mazance postačí 1 vejce a 20 g granulovaného cukru. Můžete ale použít i plátky mandlí.
Postup:
- Všechny ingredience včas vyndejte na linku, aby získaly pokojovou teplotu. Poté se pustíme do přípravy kynutého těsta.
- Do velké mísy dejte mouku, nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Poté přidejte med, cukr, sůl, pomerančovou kůru, vejce a koření. Dobře promíchejte. Nakonec do těsta přidejte kousky změklého másla a uhněťte dohladka ručně nebo v robotu. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy.
- Do hotového těsta úplně nakonec nasypejte nakrájené sušené meruňky a nahrubo nasekané pistácie. Takto připravené ho zakryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo 1-2 hodiny kynout. Že je mazanec správně nakynutý poznáte tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.
- Mazanec můžete buď zaplést, ale jestli si to chcete usnadnit, není to nutné. Udělejte klasicky bochánek, nechte ještě pár minut dokynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte cukrem nebo mandlemi. V případě bochánku nezapomeňte nahoře do těsta proříznout tradiční křížek.
- Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 až 50 minut do zlatohněda.
Jak zaplést mazanec?
Není podmínkou velikonoční mazanec zaplétat, pokud nemáte zkušenosti například s vánočkou nebo je to vaše kynutá premiéra, ale určitě uděláte o to větší dojem. Uplést ho můžete ze čtyřech, ale klidně i ze dvanácti pramenů. Pokud si troufáte, postup najdete ve videu.
Zdroj: iGlanc.cz, autorem receptu je Josef Maršálek