Mluvíme o typickém britském jídle, které má bohatou historii a také se prolíná kulturními, ekonomickými a politickými prvky ostrovní společnosti. Tento ikonický pokrm, který vznikl v 19. století, se za víc než 150 let stal symbolem britské kulinární tradice a odolnosti.
A jak je to s tou politikou? Winston Churchill totiž prohlásil kombinaci smažené ryby s hranolky za „dobré společníky“. Došlo to tak daleko, že na ně nebyl uvalen válečný ani poválečný přídělový systém, což přispělo k jejich další popularitě a Národní den Fish and chips se slaví vždy 6. června. Pokud je vám datum povědomé, tak v ten den, v roce 1944, se vylodili Spojenci v Normandii. Začal D-Day, jenž vedl k porážce nacistického Německa. Britské jednotky pro rozpoznání vlastních spolubojovníků používaly heslo, kdy otázka zněla: „Fish?“ a odpověď: „Chips!“ Třeba i tahle maličkost dokázala přispět k úspěšné invazi.
Tradici smažené ryby v těstíčku přinesli do Británie z Portugalska a Španělska židovští přistěhovalci. Brambory byly už v té době levné a dostupné. Totéž platilo i o hojnosti a cenové dostupnosti ryb, v tomto případě cod (tresky obecné) a haddock (tresky jednoskvrnné). Oba druhy mají dostatečně pevné maso a nerozpadají se při smažení, zároveň jsou jemné a po opečení šťavnaté a křupavé.
První obchod s fish and chips otevřel v Londýně v roce 1860 Joseph Malin, jenž se stal natolik populárním, že se podobné podniky rozšířily po celé Británii.
Současnost je ale pro smaženou rybu s hranolky méně radostná. Podle odborníků čelí až čtvrtina prodejen vážným ekonomickým problémům, za kterými stojí rostoucí náklady na energie, nedostatek a zdražování surovin. Jde především o dovážený slunečnicový olej, coby klíčové suroviny pro smažení ryb, a omezování rybolovu.
My, milovníci vyhlášené britské pochoutky, si přejeme, ať jsou všechny problémy překonány a ať nás typická vůně a chuť na ostrovech Spojeného království vždy přivítají. Nakonec Velká Británie je ostrov, takže kdekoli jste, nikdy nebudete daleko od pláže, kam každé ráno připlouvají rybáři s čerstvým úlovkem. A ryby a mořské plody mají Britové skvostné!
Kdykoli jsme v našem domě v přímořském Brightonu, nikdy fish and chips nevynecháme. Podél pobřeží je restaurací víc než dost, ale já nejraději chodím do The Regency Restaurantu, kam jsme před pěti lety zašly společně se šéfredaktorkou Johanou. Často zajdu i do Harry Ramsden’s, což je řetězec restaurací založený už v roce 1928. A dnešní příprava je prý od tehdejší k nerozeznání.
Z obou restaurací je výhled na moře a fish and chips tam chutnají nezapomenutelně! Navíc musím potvrdit, že na Wimbledonu každoročně kromě šampaňského a jahod servírují fish and chips.
Fish & Chips
PRO 2 OSOBY // PŘÍPRAVA 25 MINUT // DOBA SMAŽENÍ 15 MINUT
Ideální je čerstvá nebo mražená ryba, nejlépe treska obecná nebo jednoskvrnná. Ryby mají být při smažení celé ponořené v oleji.
Suroviny:
KLASICKÉ TĚSTÍČKO PRO FISH AND CHIPS
- hladká mouka 1 šálek a větší miska na obalení ryby
- prášek do pečiva 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
- světlé pivo (nebo perlivá voda) 1 šálek
- vejce vel. M 1 ks pro lehčí těstíčko
Postup:
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně přilévejte pivo (nebo perlivou vodu) a míchejte, dokud nevznikne hladké těstíčko. Pro extra křupavost můžete přidat vejce.
- Ryby omyjte, důkladně osušte papírovou utěrkou, osolte a dobře obalte v hladké mouce, poté ponořte do těstíčka. Smažte postupně kousky v horkém oleji (180 °C) do zlatohněda, přibližně 4–5 minut. Nesmažte ve velkém množství, každý kousek by měl být rovnoměrně osmažen.
- Těstíčko má být lehké a mít konzistenci husté smetany. Křupavé těstíčko a dobře obalená ryba jsou totiž klíčem k úspěchu tradičních fish and chips. Rybu servírujte s kousky citronu.
- Kromě dobře propečených hranolků zvolte k dochucení hráškový krémový dip nebo jen dušené kousky hrášku, tatarskou omáčku, kečup nebo sladový ocet na hranolky. Pro milovníky lehčích příloh servírujte salát.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet