Salát je skvělá příležitost, jak zužitkovat zbylé brambory od oběda. Stačí pár surovin a vznikne elegantní chod, na němž nikdo nepozná, že je vlastně ze zbytků.
Bramborový salát s řepou
Uvařte ve slupce asi 500 g brambor, varný typ A, v osolené vodě doměkka. Jakmile zchladnou tak, že je udržíte v ruce, oloupejte je a nakrájejte na kousky. Asi 120 g uvařené červené řepy nakrájejte na kostičky. V míse smíchejte 60 g zakysané smetany, 1 lžíci majonézy, 1 lžičku krémového křenu, 2 lžíce nasekaného tymiánu (nebo kopru) a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte brambory, řepu a nechte alespoň 20 minut rozležet v lednici, aby se chutě prolnuly.
Bramborový salát s nakládaným koprem
Asi 500 g menších brambor, varný typ A, uvařte v osolené vodě doměkka (zda je loupat, nebo neloupat, rozhodněte podle slupky – tenkou stačí vydrhnout kartáčkem). Mezitím prošlehejte 1 lžíci umeocta, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, stroužek prolisovaného česneku a 5 lžic oleje. Nakrájejte na klínky malou červenou cibuli, na tenké proužky malou bulvu fenyklu a na půlkolečka 1 stonek řapíkatého celeru. Promíchejte, vmíchejte 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky, 1 hrst nasekaného čerstvého kopru (nebo hladkolisté petrželky) a 1 lžíci nakládaného kopru. Nakonec vmíchejte nakrájené brambory, zálivku a nechte pár hodin odležet v lednici.
Salát s dijonskou hořčicí
Připravte si 500 g menších brambor, varný typ A. Neloupejte je, jen je vydrhněte kartáčkem. Rozpulte je nebo nakrájejte na klínky a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Pak je sceďte a opečte na rozpáleném oleji dozlatova. Vsypte je do mísy a vmíchejte k nim 2 stonky nasekané jarní cibulky. V misce vyšlehejte do emulze 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, prolisovaný stroužek česneku, kůru z 1 citronu a 60 ml oleje. Podle chuti osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Před podáváním vmíchejte 1 svazek nasekaného kopru.
Teplý batátový salát s navinule ostrou majonézou
Nejprve připravte majonézu, můžete to udělat i několik dní předem: 120 ml kvalitní majonézy smíchejte se šťávou z poloviny limety a ¼ lžičky (nebo i větším množstvím, podle chuti) uzené pálivé papriky. Pokud byste sehnali mletou papričku Chipotle, bude to úplně perfektní. Asi 2–3 velké batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte 2 lžíce řepkového oleje a pomalu, asi 10 minut, batáty opékejte, aby změkly. Osolte a opepřete. Pak přidejte další lžíci oleje a vmíchejte na proužky nakrájenou červenou papriku, na klínky nakrájenou malou červenou cibuli a na plátky nakrájené 4 stroužky česneku. Pomalu opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte 2 hrsti kadeřávku a 60 g anglické slaniny nakrájené na drobné kostičky a opečte ještě asi 3–5 minut. Rozdělte do misek, do každé porce vmíchejte trochu ochucené majonézy a podávejte.
Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.