Vdolky s borůvkovým žahourem
4–6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 2 HODINY
Klasické „babičkovské“ jídlo, které si moc často nedopřáváme, ale k chalupě patří jako nic jiného. Zadělejte na těsto, vyrazte na borůvky a užijte si vdolky v jejich nejlepší podobě.
Suroviny:
- polohrubá mouka 500 g
- cukr krupice 60 g
- vlažné mléko 120 ml
- čerstvé droždí 20 g
- žloutek 2 ks
- tuzemák 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce + na smažení
- sůl špetka
ŽAHOUR
- lesní borůvky 150 g
- smetana ke šlehání 33% 100 ml
- cukr krupice 1–2 lžíce
- perník na strouhání 1 lžíce
- šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání
Postup:
- Připravte kvásek: v misce utřete lžící droždí se lžičkou cukru na hladkou pastu. Přidejte polovinu mléka a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- V míse smíchejte mouku se špetkou soli a zbylým cukrem. Přilijte zbylé mléko, žloutky, olej a rum. Krátce promíchejte a přidejte kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte 1 hodinu kynout v teple.
- Vykynuté těsto vyválejte na placku vysokou asi 2 cm a skleničkou vykrájejte kolečka. Vyskládejte je na pomoučněný plech a nechte ještě 20 minut dokynout. V hrnci rozpalte silnou vrstvu oleje. V každém vdolku udělejte ve středu důlek a smažte z obou stran dozlatova.
- Zatímco vdolky kynou, připravte žahour: borůvky vsypte do rendlíku, přidejte cukr, podlijte trochou vody a vařte asi 5 minut, než se borůvky začnou rozpadat. Stáhněte plamen na minimum a přilijte smetanu. Promíchejte, zahustěte perníkem, ještě minutku povařte a stáhněte z plotny. Žahour můžete buď nechat, jak je, trochu rozmačkat vidličkou, nebo rozmixovat. Nechte trochu zchladnout a podávejte ho k vdolkům společně se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Bublanina s višněmi a skořicovou drobenkou
1 MENŠÍ PLECH // PŘÍPRAVA 1 HODINA
Když se řekne bublanina, většina z nás si ji spojí s třešněmi. Jakmile ale třešně vyměníte za výraznější višně, není cesty zpět. Nakyslé ovoce dodá bublanině větší říz a šťavnatost.
Suroviny:
- vejce 3 ks
- hladká mouka 2 hrnky
- rostlinný olej ½ hrnku
- mléko ½ hrnku
- prášek do pečiva 1 balení
- vanilkový cukr 1 balení
- cukr krupice ¾ hrnku
- vypeckované višně 1 miska
- máslo na vymazání formy
DROBENKA
- polohrubá mouka 5 lžic
- krupicový cukr 5 lžic
- skořice 2 lžičky
- máslo 5 lžic
Postup:
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Malý plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V jiné míse vypracujte ze všech ingrediencí skořicovou drobenku.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce ušlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Trvá to zhruba 10 minut. Pokračujte ve šlehání a postupně přilévejte olej. Poté střídavě přidávejte moučnou směs a mléko. Hotové těsto nalijte na plech, nahoru poklaďte vypeckované višně a na závěr bublaninu posypte skořicovou drobenkou. Pečte zhruba 30 minut.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.