„A co bábovka s jostou?” napsal do redakce časopisu Gurmet. Trefa do černého. Josta je šťavnatý kříženec černého rybízu a angreštu, takže vznikla osvěžující bábovka se sněhovou čepicí, lístky šalvěje a květy levandule. Josef ve své nejlepší formě.

JOSEF MARŠÁLEK cukrář a spisovatel

Jsou cukráři a jsou Cukráři. A Josef Maršálek patří k těm druhým. Sedm let sbíral zkušenosti v londýnském Harrods, jeho dezerty ochutnávala královská rodina, působil v Indii, miluje Ameriku... V roce 2016 se vrátil a kus světové cukrářské okázalosti a nespoutanosti se snaží šířit i u nás. Napsal a vydal řadu kuchařek. Je porotcem soutěže Peče celá země a loni se dostal téměř do finále StarDance jako tanečník. Není divu, že jeho kurzy jsou vždy rychle vyprodané.

Bábovka s jostou, levandulí a šalvějí

1 FORMA // PŘÍPRAVA 60 MINUT

Suroviny:

  • máslo na vymazání formy 50 g
  • hladká mouka 30 g na vysypání

TĚSTO

  • hladká mouka 450 g
  • cukr krupice 225 g
  • rozpuštěné máslo 120 g
  • vejce velikosti M 2 ks
  • žloutek velikosti M 2 ks
  • jogurt 350 g
  • citronová šťáva 75 g
  • josta 200 g
  • sůl 2 g
  • levandule 1 g
  • prášek do pečiva 12 g
  • kůra ze 2 citronů
  • šalvěj 8–10 lístků

KOMPOT

  • josta 300 g
  • kukuřičný škrob 10 g
  • cukr krupice 25 g
  • citronová šťáva 20 g
  • voda 20 g

ŠVÝCARSKÝ SNÍH

  • bílky velikosti M 2 ks
  • cukr krupice 100 g
  • citronová šťáva 15 g
  • šalvěj 2–3 lístky

ZDOBENÍ

  • levandule
  • šalvěj
  • josta

Postup:

  1. Nejprve připravte kompot: všechny ingredience dejte do menšího hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi půl minuty a poté nechte zchladnout.
  2. Formu na bábovku vymažte hodně změklým máslem a vysypte hladkou moukou. Do mísy vsypte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citronovou kůru, levanduli a zamíchejte. K suchým ingrediencím přidejte jogurt, žloutky, citronovou šťávu, vejce a rozmíchejte.
  3. V hrnci rozpusťte máslo a usmažte na něm šalvěj dokřupava. Opatrně ji poté položte na savý ubrousek a posypte solí. Máslo nechte zchladnout do pokojové teploty, pak ho přimíchejte do hmoty a vymíchejte dohladka.
  4. Jostu obalte v 5 g hladké mouky. Do misky dejte 5 velkých lžic hmoty, zbylou nalijte opatrně do připravené formy. Na povrch položte v mouce obalenou jostu a zbylé těsto rozmíchejte se 2 lžícemi kompotu. Hmotu ve formě vidličkou promramorujte. Bábovku vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed není zcela suchá. Upečenou bábovku dejte na 10 minut vychladnout na mřížku, poté vyklopte a bábovku potřete polovinou zbylého kompotu.
  5. Připravte švýcarský sníh: smíchejte všechny ingredience a za stálého míchání je ve vodní lázní nahřejte na 60 °C. Poté vyjměte šalvějové listy a vyšlehejte směs na pevný sníh, který rozetřete na kompotem potřenou bábovku. Zbylým kompotem sníh namramorujte, ozdobte levandulí, smaženou šalvějí a jostou.

Recept krok za krokem

Tipy:

  • Pokud nemůžete sehnat jostu, skvěle ji nahradí černý rybíz, angrešt nebo na menší kousky nakrájené švestky.
  • Při přípravě je důležité hmotu vymíchat dohladka, ale nešlehat.
  • Zbylým kompotem můžete potřít upečenou bábovku, sníh nanést pomocí zdobicího sáčku a poté bábovku zapéct pár vteřin v troubě na program gril při 220°C.
  • Léto si říká o to, abyste použili bylinky, které máte na zahradě. Experimentujte, nebojte se toho, protože je docela dobře možné, že objevíte nové chuťové kombinace.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet

Související články