Chili Ta Thuy je foodblogerka, která se do povědomí zapsala soutěží Masterchef Česko. Svým fanouškům dle svých slov pravidelně servíruje vaření se špatným humorem. Už kvůli němu ji ale sledují i lidé, co vařit nechtějí a chtějí se pouze zasmát. Třeba právě nad tím, jak si teď na podzim doma připravit pravé Pumpkin Spice Latte (pokud byste ho na sítích neměli dost).
Na druhou stranu teď hrozí, že lidi co prodávají sirupy, nebudou mít co jíst. Kupované Pumpkin Spice Latte totiž obvykle spočívá v tom, že tam barista cákne sladký sirup s dýňovou příchutí. Když si to navíc nezamícháte, máte z toho jen drahé kafe s mlíkem a usazeným sirupem na dně, takže se vám na konci zkřiví úsměv. Jestli to chcete tuhle sezonu změnit, pusťte se do receptu od Chili. Budete mít hotovo dřív, než dojdete do kavárny a řeknete ”dýňové latte”.
Ingredience:
- Dýně
- Máslo
- Třtinový cukr
- Zázvor
- Mleté koření (skořice, kardamom, hřebíček)
- Bobkový list
- Kokosové mléko
- Javorový nebo agávový sirup na doslazení
Postup:
- Jako první na másle opečte nakrájené kousky dýně. Posypte špetkou třtinového cukru, přidejte zázvor, mletý kardamom, skořici, hřebíček a bobkový list. Zamíchejte, zalijte vodou, kokosovým mlékem a povařte doměkka. V této fázi vyjměte bobkový list a zázvor, ať to nedostáváte ze zubů ještě dva dny.
- Rozmixujte a přidejte ještě javorový nebo agávový sirup.
- Z plechovky kokosového mléka vyjměte pouze tuhou část a metličkou vyšlehejte, aby byla nadýchaná. A teď to instagramové vrstvení!
- Na dno průhledné sklenice (ať jsou všechny vrstvy hezky vidět na fotku) dejte dýňové pyré, ledové kostky, rýžové nebo mandlové mléko, podle únavy jeden nebo dva shoty espressa, kokosová šlehačka a skořice.
Pak už nic nebrání tomu, abyste si nápoj vychutnali, a když vás u toho někdo uvidí, tím líp. Použít můžete i klasické mléko a klasickou šlehačku, jen už to nebude tak fancy veganská verze, a kdyby vám byla hodně zima, mléko můžete samozřejmě i ohřát.
Nevadí, když dýňového pyré připravíte víc. V pohodě vydrží v lednici i pět dní a skvěle se hodí nejen do Pumpkin Spice Latte, ale i jako ozvláštnění ovesné kaše, do těsta na lívance nebo vafle, takže z nich rázem budete mít dýňovou verzi, anebo jako náplň ke skořicovým šnekům.
Zdroj: iGlanc.cz, Instagram - Chili Ta