1. Nákup zrnek

Kvalitní surovina je základ. Zrnka prémiové kávy koupíte ve speciálních kavárnách nebo na e-shopu pražíren. Do světové extratřídy patří berlínská pražírna The Barn či kodaňská Coffee Collective, která získala několikrát titul nejlepší světové pražírny roku. Mezi osvědčené české stálice patří doubleshot či Candycane coffee.

Zdroj: Youtube

2. Výběr

Dejte pozor, zda vybíráte kávu upraženou speciálně pro přípravu espressa, či kávu na filtr. V našem případě vybírejte tu druhou, protože budeme připravovat takzvanou hand made kávu.

3. Zemitá, nebo ovocná?

Při výběru se také musíte rozhodnout pro kávu z daného regionu. V zásadě jde ale o dvě základní kategorie. Tu první představují lehčí a ovocitější druhy, klasickým příkladem je káva z Keni, na druhé straně pak stojí zemitější druhy s nádechem medu, ořechů, kakaa či čokolády, které produkují země Střední Ameriky. Je třeba ochutnat oba styly a zjistit, který vám chutná víc.

4. Mlýnek

Přestože vám v kavárně na požádání kávu umelou, je třeba pořídit si vlastní mlýnek, protože namletá káva velmi rychle oxiduje, dokonce v řádu hodin, takže pokud byste si ji nechali namlít v kavárně, je třeba ji uvařit a vypít ještě tentýž den. Naopak vlastní mlýnek vám umožňuje nastavit si hrubost mletí, která se liší podle jednotlivých technik přípravy.

5. French press

Ze speciálních metod přípravy kávy je french press nejjednodušší a finančně nejméně nákladný. Nádoba na french press se běžně prodává v obchodech s kuchyňskými potřebami. Stačí umletou kávu nasypat do nádoby a pístem s kovovým sítem stlačit lógr ke dnu. Stinnou stránkou této přípravy je ne úplně čirý nápoj s malým zbytkem kávové sedliny.

6. Filtr

Skuteční kávomilci dávají přednost jednomu ze tří dalších postupů, které využívají papírové filtry na jedno použití. Na nich je založena jak metoda aeropress, což je víceméně zdokonalený french press, tak také způsob zvaný V60, který kávová komunita považuje za nejlepší. Této metodě je podobný chemex, díky němuž připravíte více kávy.

7. Množství kávy

Před umletím je třeba kávu zvážit, na přípravu tří deci nápoje použijte 18 gramů mleté. Stejně tak je třeba zvážit i vodu, abyste dodrželi poměr vody a kávy. Voda se nepoužívá úplně vařící, ideální teplota je 90 až 95 stupňů.

8. Čas extrakce

Když vložíte papírový filtr do trychtýře, musíte ho nejprve propláchnout téměř vařící vodou. Pak už nasypte umletou kávu a na ni nalijte trochu téměř vařící vody, aby byla káva zcela ponořena. Nechte stát dvacet vteřin – tomuto kroku se říká předpaření. Pak nadvakrát krouživými pohyby nalijte zbytek vody tak, aby celkový čas extrakce, tedy louhování a překapání, trval tři minuty. Je hotovo! Dobrou chuť.

Zdroj: časopis Gurmet