Zvláštní kapitolu představují ty z pečené zeleniny, naředěné vývarem, smetanou či kefírem. Připomínají španělské gazpacho, ale mohou se podávat podle počasí klidně i vlažné nebo teplé. Při jejich přípravě navíc využijete spoustu druhů zeleniny či ovoce.

V podhůří Krkonoš, Orlických hor i v Českém ráji bývaly oblíbené ovocné polévky rambulice, připravované z rozvařených jablek, hrušek a švestek oslazených povidly nebo strouhaným perníkem. Mnohem chutnější je ovšem moderní verze z tohoto ovoce pečeného s indickým kořením kari madras (nejlépe fungují jablka) a následně rozmixovaného se sladkou či kyselou smetanou. Budete překvapeni nezvykle bohatou chutí.

Určitě vás oslní polévka z pečených rajčat dochucená čerstvým kořením, třeba bazalkou, kerblíkem či koriandrem. Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete přidat špetku thajského kari a kokosového mléka. S tím krásně ladí také polévka z pečené mrkve či celeru.

Slavné jsou zeleninové polévky připravené ve stylu vichyssoise, v nichž je pečená zelenina doplněná bílým vínem, vývarem a smetanou, ať už použijete jako v originále pórek, nebo zkusíte verzi s pečeným pastinákem či pečenými topinambury. A hodně nám chutná také pečená kedlubnová polévka s kefírem a česnekem. Níže přinášíme tip na polévku z květáku.

Krémová květáková polévka se salsicciou a kadeřávkem

Tahle vydatná polévka je skvělý nápad, když potřebujete rychlé jídlo. Díky italské klobáse výborně zasytí.

4 PORCE // PŘÍPRAVA 25 MINUT

Suroviny:

  • květák 600 g (asi 1 hlávka)
  • kadeřávek 3–4 listy
  • italská klobása salsiccia 300 g
  • pancetta 50 g
  • šalotka 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • zeleninový nebo kuřecí vývar 800 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • olivový olej 2 lžíce
  • uzená paprika na dochucení
  • chilli vločky podle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olej. Salsicciu vymačkejte ze střívka a rozdělte na malé hrudky, pancettu nakrájejte a společně orestujte na oleji. Poté je odložte na talíř, v hrnci nechte zhruba 2 lžíce tuku.
  2. Nechte na něm zesklovatět šalotku nakrájenou na kostičky. Ke konci opékání přidejte nasekaný česnek, květák nakrájený na kousky a krátce opečte. Zalijte vývarem, podle chuti osolte a opepřete. Vařte zhruba 15 minut do změknutí. Pak polévku ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
  3. Přilijte smetanu a přiveďte k mírnému varu. Listy kadeřávku nakrájejte, řapíky vyhoďte. Přidejte do hrnce spolu klobásou a pancettou. Nechte vařit 5 minut. Posypejte vločkami chilli a podávejte zakápnuté olejem ochuceným uzenou paprikou.

Tip Použijte i stonky květákových růžiček a jemnější část košťálu.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.