Podzim klepe na dveře se svojí paletou červených, oranžových, žlutých a hnědých odstínů, tak proč bychom ho neměli přivítat něčím, co dokonale doplňuje tuto barevnou škálu a zároveň v sobě nese šťavnatou chuť jablek, vůni koření a pomerančové kůry. Na zahradě, na balkoně nebo na terase u kamaráda, zachyťte do sklenice podzimního ducha a trochu se prohřejte s těmito vkusnými a vizuálně přitažlivými koktejly.
Negroni
Ideální pro ty, kteří mají rádi sladké ovoce, ale zároveň si potrpí na hořkost. Negroni je koktejl s italskými kořeny, je jednoduchý, ale nabízí silný chuťový profil. Je tak ikonický, že se na jeho počest pravidelně koná Negroni Week by Campari, během něhož si v podnicích na celém světě můžete vychutnat originální recepturu, ale i řadu twistů.
Barva: Červená/oranžová
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml červeného vermutu
- Pomerančová kůra na ozdobu
Postup: Naplňte mixovací sklenici (nebo větší džbán) ledem, přidejte všechny ingredience a důkladně míchejte aspoň 15 vteřin. Přes sítko přelijte do ”whiskovky” s větší kostkou ledu a ozdobte plátkem pomeranče.
Old Fashioned
Old Fashioned je jeden z nejstarších známých koktejlů. Oceníte ho zejména, pokud jste fanouškem bourbonu nebo whisky. "Old Fashioned" v názvu odkazuje na jeho tradiční a staromódní přípravu, která spojuje alkohol, bitter a sladidlo.
Barva: Měděná až hnědá
- 60 ml bourbonu nebo whisky
- 1 kostka cukru
- Několik kapek angostura bitteru
- Led
- Pomerančová kůra nebo koktejlové třešně na ozdobu
Postup: Ve sklenici na whisky rozmáčkněte cukr s angostura bitterem. Přidejte led a whisky. Promíchejte a ozdobte pomerančovou kůrou či třešní.
Pumpkin Spice Martini
Tento moderní koktejl je zářným příkladem podzimního nápoje, který zahrnuje oblíbenou "pumpkin spice" příchuť. Jeho popularita prudce stoupá s nástupem podzimu, a je tak ideální volbou pro všechny milovníky dýňových latté a koláčů. Je to vlastně dýně ve sklenici, ale s dospěláckým twistem.
Barva: Zlatá až oranžová
- 60 ml vodky s příchutí vanilky (pokud máte jen klasickou, přidejte do koktejlu 1/4 lžičky vanilkového extraktu)
- 30 ml Baileys nebo jiného krémového likéru
- 15 ml dýňového sirupu
- Špetka pumpkin spice koření
- Celá skořice na ozdobu
Postup: Všechny ingredience smíchejte v shakeru s ledem, poté přeceďte do martini sklenice a ozdobte skořicí. Pokud byste drink chtěli ještě víc vyšperkovat, můžete okraj sklenic předtím navlhčit a obalit ve směsi cukru a skořice.
Apple Cider Mimosa
Jedná se o variaci na tradiční Mimosu, která je známá zejména jako brunchový koktejl. Tento nápoj je unikátní tím, že místo tradičního pomerančového džusu využívá jablečný mošt, což mu dodává podzimní nádech. Je ideální pro pozdní ranní nebo odpolední setkání na zahradě.
Barva: Zlatožlutá až oranžová
- 60 ml jablečného moštu
- 60 ml šumivého vína
- Skořice a cukr na ozdobu
Postup: Sklenici potřete například citronovou šťávou a obalte okraj ve směsi skořice a cukru. Naplňte sklenici do poloviny jablečným moštem a doplňte šumivým vínem.
Spiced Rum Punch
Kořeněný rumový punč má dlouhou historii, která sahá až do 17. století. Punče byly původně oblíbené nápoje námořníků, ale varianta s kořeněným rumem a podzimním ovocem je moderním oživením této klasiky. Jeho vůně a chuť naprosto korespondují s podzimní atmosférou.
Barva: Hnědá až červená
- 60 ml kořeněného ”spiced” rumu
- 30 ml grenadiny
- 15 ml čerstvé citronové šťávy
- Hřebíček, skořice a pomerančové plátky na ozdobu
Postup: V míse nebo velkém džbánu smíchejte všechny ingredience. Přidejte led a ozdobte kořením a pomerančovými plátky. Podávejte v pohárech s ledem.