Právě teď vrcholí sklizeň mladých planých bylin, natí a stonků. Můžete je využít na mnoho způsobů, přidat je do polévek, pomazánek, k masu či do vaječných jídel, sázka na jistotu je ale pesto. Je jedno, jestli zvolíte jednodruhové, nebo byliny namícháte, nezáleží na tom, jaký zvolíte olej a ořechy, vždycky se povede. Je libo dýňové se semínky, kokosové s citronovou trávou, řepné s ořechy nebo koriandrové s jalapeños? Pesto má v kuchyni mnohostranné využití, lze ho použít jako přísadu k těstovinám, gnocchi, na opečeném chlebu, ale i do asijských jídel a k rybě.

DÝŇOVÉ SE SEMÍNKY

Rozmixujte 100 ml dýňového pyré, 1 hrst dýňových semínek, snítku šalvěje, 50 g pecorina a 4 lžíce olivového oleje. Pesto bude perfektní s těstovinami, gnocchi i na opečeném chlebu.

KOKOSOVÉ S CITRONOVOU TRÁVOU

Do mixovací nádoby dejte 100 g kokosu (když ho předem lehce opečete na pánvi, bude pesto ještě lepší), nasekanou citronovou trávu, 1 hrst thajské bazalky, asi 1 cm čerstvého zázvoru a 1 malou červenou chilli papričku. Zalijte asi 100 ml olivového oleje a nahrubo rozmixujte, podle potřeby a savosti kokosu ještě nařeďte olejem. Ideální je k asijským nudlím a do polévek.

ŘEPNÉ S OŘECHY

Malou červenou řepu nakrájejte na kousky a vhoďte do mixéru. Přidejte 1 hrst vlašských ořechů, asi 50 g parmazánu a zhruba 100 ml řepkového oleje. Rozmixujte dohladka, dolaďte citronovou šťávou a případně ještě lehce nařeďte olejem, aby byla konzistence podle vašeho gusta. Dejte si ho s těstovinami, zeleninou nebo na opečené bagetce.

KORIANDROVÉ S JALAPEÑOS

Rozmixujte 1 hrst ořechů kešu, 1 velkou hrst čerstvého koriandru (pokud seženete svazek i s kořínky, přidejte je klidně také), 1 papričku Jalapeño, 2 stroužky česneku a 50 ml oleje. Mixujte dohladka nebo nechte směs hrubší, záleží na vaší chuti. Pesto je skvělé na těstoviny, do asijských jídel i k rybě.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články