Jídelníček Blake Lively

Herečka Blake Lively je proslulá labužnice zdravého jídla, a tedy pokud už by vás někdo měl přimět jíst zeleninu, pak právě ona. Její mantrou je pravidlo 80 na 20, což znamená, že z většiny se stravuje předpisově a ten zbytek má na dobroty. Přesto existují potraviny, a není jich zrovna málo, pro které v jejím stravovacím režimu není místo, jsou to lepek, sója, průmyslově zpracované potraviny, kupované sladkosti, uzeniny či hranolky. Také se už před lety zřekla alkoholu a spíš výjimečně konzumuje mléčné výrobky.

Působivá rostlinná večeře

Právě pro její lásku k vaření a pečení – však je to máma čtyř dětí – se jednou za čas sejde z nějakým slavným šéfkuchařem a něco dobrého spolu uvaří. Když se sešla spolu s Hungem Huynhem, vítězem americké kuchařské soutěže Top Chef, ukázalo se, že něco dobrého může být i prostý květák. Lásku ke květáku chová jen málokdo a většina z nás ho zná jen smažený a obalený strouhankou. Co by asi na tento, u nás tradiční, recept řekla Blake.

Herečka doma často peče:

O recept na pečený květák s granátovým jablkem se herečka už před lety podělila na svých webových stránkách, které dnes již neexistují, nicméně recept jako takový v zapomnění neupadl, protože slibuje rostlinnou večeři, která je sytá i působivá zároveň.

Recept na famózní pečený květák Blake Lively

Zálivka:

  • 1 šálek předem namočených zlatých rozinek (ideálně přes noc)
  • 1 šálek řepkového nebo hroznového oleje
  • ⅓ šálku rýžového octa
  • 2 lžičky mořské soli
  • Špetka papriky
  • Špetka černého pepře

Všechny ingredience na zálivku hoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Z toho důvodu by receptu mohli dát šanci i ti, kteří nenávidí v jídle rozinky pro jejich konzistenci. Tady o nich nebudete ani vědět. Zálivku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

Pečený květák s granátovým jablkem:

  • 1 velká hlávka květáku nebo 2 menší (jestli chcete mít jídlo pestřejší, použijte různé druhy)
  • Extra panenský olivový olej
  • Oblíbená kořenící směs
  • Mořská sůl
  • Lanýžová sůl na dochucení (volitelné)
  • Parmezán
  • Semínka granátového jablka
  • Opražené piniové oříšky

Postup:

  1. Přiveďte k varu hrnec s vodou a lžičkou soli.
  2. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  3. Květák očistěte a odstraňte košťál a listy.
  4. Jakmile voda v hrnci začne vřít, hoďte do ní květák asi na 4 až 5 minut, nebo dokud jím neprojde vidlička. Velkou hlávku můžete předtím rozpůlit. Poté jej z lázně vyjměte a nechte okapat.
  5. Květák vložte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem, osolte a navrch dejte i trochu kořenící směsi, například směs sladké papriky, kmínu a koriandru.
  6. Vložte pekáč s květákem do trouby a pečte, dokud lehce nezhnědne.
  7. Hotový květák vyjměte z trouby a na každý kus nalijte asi 4 lžíce zálivky. Poté jej posypejte strouhaným parmezánem, semínky granátového jablka a nasucho opraženými piniovými oříšky.

TIP NAVÍC: V původním receptu je pouze lanýžová sůl. Pokud se vám však nechce za tuto luxusní ingredienci utrácet nebo vám lanýže nechutnají, jídlo se obejde i bez ní. Jestliže lanýžovou sůl nakonec použijete, nasypejte ji na květák až po upečení. Vysoká teplota v troubě totiž lanýžovou chuť hodně srazí a byla by škoda se o tuto výjimečnost ochudit.

Jedná se o snadné zeleninové jídlo, které se nemusíte stydět servírovat. Je kontrastem sladkých i slaných chutí a různorodých textur, takže vás každé sousto baví, i když jíte jenom pečený květák.

Zdroj: iGlanc.cz, People