Začátek letošního léta jsem trávila v okolí Dubrovníku a užívala si všeho, co Chorvatsko nabízí. Moře mělo tyrkysovou barvu, bylo ještě krásně chladivé, červnové slunce ještě tak nepálilo. Rybí restaurace teprve zahajovaly sezonu, takže každý host v nich byl pánem. Zmrzlinárny snadno konkurovaly těm italským a loňská povedená úroda vinné révy se přenesla do lahví s víny, na která nedám dopustit.
Co víc si přát?
Dubrovník, jehož sláva se ve 14. a 15. století i Benátek dotýkala, nabízí na jednom místě tradiční kuchyň Dalmácie, navíc obohacenou o bohatou historii. Potkávají se tu chutě Levanty, Turecka, Balkánu, a dokonce i střední Evropy. A tak si na jednom místě můžete pochutnat na černohorském pršutu a sýru, na masitých jídlech, jako je pasticáda a peka, na čevapech a čevabčiči z mletého masa podávané v placce lepinji s cibulí a ajvarem. Pro labužníky připomínám černé risotto nebo zelné listy plněné mletým masem, zvané sarma. A nesmím zapomenout na ryby a plody moře, které jsou nejlepší grilované.
Samotný Dubrovník je gastronomický ráj. Mezi nejlepší patří podnik Proto, který se zaměřuje na ryby a mořské pochoutky, a Taj Mahal – a nenechte se mýlit, tady si nepochutnáte na indické, ale na bosenské kuchyni. Hvězdou je ovšem restaurace Nautika, kde chutná i výhled a která je oceněná michelinskou hvězdou. Není divu, že ji vyhodnotili porotci z Condé Nast Travelleru jako jednu z nejromantičtějších restaurací světa.
Slunce a moře z chorvatské Dalmácie po dovolené domů nepřivezeme, ale na chutné rybě a ostatních mořských darech si můžeme po návratu pochutnat stejně jako během prázdnin. Nic nám přece nebrání připravit si pečený kousek v domácích podmínkách. Zvlášť když jsem pro vás připravila opravdu jednoduchý recept.
Pečená ryba na bramborách se zeleninou
4 porce || pečení 30 + 10 minut
Pečené brambory
- středně velké brambory 600 g
- olivový olej 1 lžíce
- petržel a kopr plná hrst
- rozmarýn 3 snítky
- vločková mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Ryba a zelenina
- mořský vlk nebo jiná ryba 1 ks (velká) nebo 2 ks (středně velká)
- středně velká červená cibule 2 ks
- středně velká cuketa 1 ks
- cherry rajčata 150 g
- vločková mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- citron 1 ks
- rybí, zeleninový nebo kuřecí vývar 100 ml
- bílé víno 100 ml
- extra panenský olivový olej ½ lžíce
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, slupku ponechte, a okapané je dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Přidejte nasekanou petržel a snítky kopru, zasypejte rozmarýnem a dejte do trouby 30 minut zapéct. Mezitím omyjte a osušte rybu, nasolte ji uvnitř i zvenku a vložte do ní 2–3 plátky citronu.
- Připravte zeleninu: oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtky, cuketu nakrájejte na tenčí plátky a rajčátka rozpulte. Plech s bramborami vyjměte z trouby, navrch položte rybu a přidejte zeleninu. Vše osolte, opepřete, vložte na rybu 2 plátky citronu, zakryjte volně alobalem a dejte do trouby zapéct na 30 minut. Poté odstraňte alobal a plátky citronu.
- Na směs nalijte horký vývar i víno a nechte ještě 10–12 minut zapéct. Servírujte horké.
DAGMAR HEŘTOVÁ

Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.
Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.
Zdroj: časopis Gurmet