Dřív, než se zanoříme do voňavých ostružinových receptů, řekněme si pár slov o pozitivním účinku tohoto ovoce na naše zdraví, protože tenhle nenápadný poklad zrozený v bujném a pichlavém křoví má už řadu let pověst dokonalé superpotraviny. Kromě nadstandardního množství vitaminu C musíme upozornit hlavně na cenný vitamin K, který chrání naše kosti. Ostružiny navíc účinně redukují hladinu cholesterolu, čímž nás chrání před infarktem, pozitivně působí na mozek (hlavně na naši paměť), a ještě k tomu podporují zdravou mikroflóru v ústech, která brání nejrůznějším bakteriálním infekcím.

Zdroj: Youtube

Takže u ostružin si můžete zapsat jednoduché pravidlo: nikdy jich není dost. A byť jsou nejzdravější syrové, nám přece jen víc chutnají v koláčích, dezertech či omáčkách. Velkými milovníky těchto tmavých plodů jsou Skandinávci, ti mají rádi třeba nadýchanou čokoládovou roládu s ostružinami a se šlehačkou, která se tradičně peče 9. srpna při příležitosti Svátku rolád. Ano, také rolády mají svůj svátek. Skvostný je také švédský ostružinový koláč z ovesných vloček či pudinkový dort. A pozor, Skandinávci se mohou pochlubit také speciálním ostružiníkem odrůdy Moruška, jehož zářivě oranžové plody jsou skvělým zdrojem vitaminu C. U nás se moc nevidí, když ale budete mít štěstí, divoké morušky objevíte v Krkonoších.

Ale zpátky ke koláčům: vynikající je kombinace ostružin s cheesecakem či ostružinová Pavlova. Ovšem nesmíme zůstat jen u pečení, protože ostružinové omáčky skvěle pasují k masu. Nechte se překvapit luxusní chutí omáčky dochucené redukcí z vína Marsala, která se hodí k foie gras, či ostružinovou omáčkou vytuněnou fermentovaným pepřem, již můžete podávat ke steakům. Osobně mám rád také omáčku připravenou se silným pivem Imperial Stout z Břevnovského kláštera, která náramně pasuje ke grilovaným žebrům.

Kokosové tyčinky s ostružinami

ASI 10 KUSŮ // PŘÍPRAVA 25 MINUT + MRAŽENÍ

Když vás přepadne chuť na něco malého sladkého, přijde tahle kráska vhod. Naše tyčinka je domácí variantou oblíbených sladkostí, kterou ocení malí i velcí. Díky domácí výrobě máte kontrolu nad kvalitou surovin i množstvím přidaného cukru.

Suroviny:

  • strouhaný kokos 130 g
  • kokosové máslo 50 g
  • kokosový krém 100 g
  • cukr moučka nebo stévie podle chuti
  • sůl špetka
  • hořká čokoládová poleva 200 g
  • lyofilizované ostružiny hrst
  • čerstvé ostružiny 5–6 ks

Postup:

  1. V míse smíchejte strouhaný kokos, kokosové máslo a kokosový krém. Přidejte nadrcené sušené ostružiny – pro intenzivnější barvu je rozsekejte v mixéru na prach – plus pár nakrájených čerstvých ostružin. Oslaďte cukrem nebo sladidlem, špetku soli a dobře promíchejte.
  2. Hmotu pevně natlačte do hranaté formy (rozměry zhruba 10 x 20 cm) vyložené potravinářskou fólií. Stlačte rukama a vytvořte asi 2 cm vysoký plát obdélníkového tvaru. Vložte na 2–3 hodiny do mrazáku.
  3. Než vytáhnete kokosovou hmotu z mrazáku, rozpusťte čokoládovou polevu a nechte ji zchladnout. Zmrzlou kokosovou placku nechte chvilku povolit a pak ji rozkrájejte na tyčinky. Ihned je ze všech stran obalte v čokoládové polevě, rozložte na tácek vyložený pečicím papírem a přesuňte na dalších 15 minut do mrazáku na zatuhnutí.

Zmrzlinová bábovka semifreddo

6–8 PORCÍ // PŘÍPRAVA 25 MINUT + MRAŽENÍ

Pravé italské semifreddo vyžaduje šlehání bílků, které jsme si protentokrát odpustili. Vznikl superrychlý letní recept, který zvládnete na chalupě nebo kde se vám zamane. Současně si uchovává všechno, co má semifreddo mít – pozvolna tající konzistenci i jistou nadýchanost.

Suroviny:

  • ostružiny 700 g
  • ostružinový džem 4 lžíce
  • citron 1 ks
  • smetana ke šlehání 500 ml
  • likér Limoncello 150 ml
  • cukr moučka 50 g
  • sůl špetka
  • cukrářské piškoty Savoiardi 250 g

Postup:

  1. Odměřte 2 šálky ostružin a nakrájejte je. Zbylé ovoce nechte na pozdější zdobení. Ostružinový džem smíchejte s citronovou šťávou a nakrájenými ostružinami. Odeberte 200 ml smetany ke šlehání na druhý den a všechnu ostatní vyšlehejte na šlehačku. Během šlehání přidejte moučkový cukr a špetku soli.
  2. Středně velkou mísu vyložte potravinářskou fólií, přitlačte k povrchu a vyhlaďte, aby bylo co nejméně záhybů a skladů. Na dno dejte 3 lžíce šlehačky a rozetřete. Piškoty namočte v limoncellu a položte je jako další vrstvu. Na ně dejte jako další vrstvu pár lžic ostružinové směsi a pak naneste další vrstvu šlehačky. Pokračujte s namočenými piškoty a opakujte vrstvení, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Jako poslední vrstvu dejte znovu šlehačku. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte mrazit alespoň přes noc do druhého dne.
  3. Než budete dezert podávat, vyšlehejte zbývající smetanu ke šlehání. Mísu vytáhněte z mrazáku, odstraňte fólii a vyklopte dezert na talíř nebo dortový stojan. Odstraňte zbylou fólii. Na povrch rovnoměrně naneste ušlehanou smetanu, ozdobte ostružinami a podávejte.

EXTRA TIP: Pro extra velkou dobrotu v odstínech fialové smíchejte trochu rozmačkaných ostružin s limoncellem a ve směsi namočte piškoty.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet

Související články