V české krajině je sice původní líska, ale lískové ořechy z českých receptů už dávno vytlačily vlašáky, ořechy s tvarem připomínajícím lidský mozek, které k nám přišly v době středověku z Itálie, jíž se tehdy říkalo Vlachy. A které mají také poměrně kladné účinky na lidské zdraví, neboť působí pozitivně nejen na pokožku či cévy, ale také na lidský mozek.
Ořechové pesto
U nás patří primárně do sladké kuchyně. Ořechy přidáváme nejen do bábovek a štrůdlu, ale hlavně jsou zásadní ingrediencí vánočního cukroví, od vanilkových rohlíčků až po plněné ořechy. A nesmíme zapomenutou ani na stále oblíbenější mrkvový dort s ořechy, jenž se dostal v Británii na výsluní v těžkých časech druhé světové války a dnes patří k celosvětově nejslavnější dezertům. Ale pojďme se už podívat, kde a jak fungují vlašáky ve slaných pokrmech. Asi nejjednodušší je využití vlašských ořechů při přípravě pesta, kdy společně s bylinkami či medvědím česnekem a olejem vykouzlí krásnou „pastu“, kterou využijete hlavně při přípravě pokrmů z těstovin. Ale můžeme jím dochutit i zeleninu či pečené brambory.
Pozdrav z Gruzie
Velmi oblíbeným „ořechovým“ pokrmem je jídlo zvané pchali, které pochází z daleké Gruzie. I tam vlašáky milují a používají je při přípravě předkrmů ve formě pomazánek, kdy nasekané vlašáky kombinují se špenátem, červenou řepou, pečeným lilkem či fazolemi, přičemž výsledné pomazánky dochucují ještě česnekem, bylinkami, octem a pepřem. Pchali jsou podle použitých surovin krásně barevné a potěší tak nejen svou chutí, ale i vzhledem. Ve veganské komunitě je zase oblíbená ořechová „játrová“ paštika připravená z ořechů, sušených rajčat, droždí, česneku a ovesného mléka.
V koláči se sýrem
Stejně jako ořechy vyniknou ve sladkém závinu, zazáří také ve slaném pečivu, nejlépe v kombinaci s chuťově výraznými a aromatickými sýry. Skvělé jsou třeba slané francouzské quiche plněné ořechy a sýrem s modrou plísní, nebo řecký koláč se špenátem, fetou a ořechy. Poslední kapitolu představují nezralé „svatojánské“ ořechy naložené v cukrovém nálevu. Tato kdysi hojná a oblíbená specialita našich předků z české kuchyně už naprosto vymizela (populární zůstává v Řecku a na Balkáně), což je velká škoda, neboť nabízela úplně jinou podobu vlašáků.
Zmrzlina z černých ořechů
Ořechy se trhaly zelené a nezralé, ideálně v době kolem svátku sv. Jana a nakládaly se pak celé včetně zelené slupky na několik týdnů do cukrového nálevu, který zmírnil jejich hořkost a způsobil změknutí ještě ne zcela tvrdé skořápky. Ořechy v nálevu zčernají a získají příjemně nasládlou chuť. Když se nakrájejí na tenké plátky, poskytnou parádní doprovod k sýrům, paštikám či zvěřině. Nebo z nich můžete připravit jedinečnou, vizuálně působivou zmrzlinu s unikátní, rafinovanou chutí.
Zdroj: časopis Gurmet, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.