Markéto, proč jste vydala zrovna kuchařku?

Vzniklo to za covidu, když jsme si pořád s Petrou Špindlerovou telefonovaly a bavily jsme se o tom, co kdo vařil a co budeme mít zítra. Ten náš svět se scvrkl jen kolem toho jídla. Pak jsme si řekly, že jsme si vyměnily tolik receptů, že bychom mohly vydat knihu. Jelikož to není Petřina první kniha, kterou napsala, ale moje první, tak jsme si řekly, že do toho jdeme. Že zkusíme sepsat ty naše vzpomínky z Vysočiny.

Zdroj: VLM

A jsou tam ty recepty půl na půl od Vás a od Petry?

Snažily jsme se, aby to bylo fifty fifty. Nevím, jestli je to na číslo úplně přesně, ale zhruba máme každá stejně.

Jsou tam recepty i pro laiky, kteří nevaří, ale chtěli by začít?

Právě, že je to úplně jednoduché. Je tam jen pár surovin, jednoduchý postup a do půl hodiny či do hodiny máte na stole buď buchtu nebo hotové jídlo. Myslím si, že se nám to podařilo.

Vy jako herečka musíte držet štíhlou linii, nebo se moc nehlídáte?

Asi bych měla, ale nedělám to. Snažím se víc hýbat, aspoň chodit, když už nemá člověk čas chodit do fitka, nebo jít na kolo. Miluji jídlo a myslím si, že člověk by měl jíst všechno, ale s mírou.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Budete se divit, ale chleba s máslem a hezky posolený. Když cítím vůni čerstvého chleba, tak nemusím mít teplé jídlo, nemusím mít maso či brambory, mně stačí chleba a jsem šťastná.

Co byste poradila našim čtenářkám za jednoduchý recept?

S Péťou říkáme, že je dobré mít uvařený hrnec brambor, stačí čtyři, pět vařených brambor ve slupce, protože když večer nevíte, co budete vařit, tak z toho se dají dělat divy. Dá se to dělat nasladko, naslano, těsto se z toho dá udělat, na pánvičce opéct či přidat k tomu zeleninu. A máte jídlo pro celou rodinu.

Jaké cukroví byste doporučila?

Klasické cukroví. Miluji linecké, vanilkové rohlíčky, dortíčky plněné krémem a s oříškem nahoře. Neděláme jich ale moc. Dřív jsem dělala patnáct až dvacet druhů cukroví, pak jsem si říkala, že je to zbytečné. Všichni stejně jedí to, co jsem vyjmenovala, takže jsme se vrátili ke třem základním druhům a ty děláme pořád dokola.

Máte nějakou tajnou ingredienci, kterou do cukroví dáváte?

Tajnou ingredienci nemám.

A co patří do vašeho lineckého cukroví?

Samozřejmě máslo. My nenahrazujeme máslo. Máslo se fakt nahradit nedá. Občas se mi dostane do ruky cukroví, kde je třeba ztužený tuk nebo něco jiného než máslo, já to tam cítím a mně to vadí. Prostě to není máslová chuť. Takže máslo, mouka, troška soli a je to.

Zdroj: iGlanc.cz

Související články