Makronky jsou milované i zatracované. Francouzská cukrovinka s italským původem (alespoň tak praví prameny) dobyla svět a leckdy dohání při přípravě k šílenství nejednoho cukráře.

Mně před lety tahle barevná kolečka učarovala a jsem jimi okouzlena dodnes. A není to jen díky jejich vzhledu, ale především chuti, na které si dávám opravdu záležet. Protože právě v tom spočívá jejich dokonalost, na kterou občas někteří zapomínají.

Zdroj: Youtube

Limetové makronky s čokoládou Ruby

40 KUSŮ, PŘÍPRAVA 60 MINUT + PEČENÍ A ULEŽENÍ

Suroviny:

BAREVNÝ CUKR NA POSYP:

  • cukr krystal 50 g
  • růžová potravinářská barva (gelová nebo tekutá)

MAKRONKOVÉ TĚSTO:

  • mandlová mouka 150 g
  • cukr moučka 150 g
  • bílek 55 g + 55 g
  • cukr krupice 150 g
  • voda 40 ml
  • růžová nebo zelená gelová barva

LIMETOVÁ NÁPLŇ S ČOKOLÁDOU RUBY:

  • růžová čokoláda Ruby Callebaut 200 g
  • smetana ke šlehání 33% 90 g
  • šťáva z limety 30 g
  • kůra z 1–2 limet
  • máslo pokojové teploty 40 g

Postup:

  1. Připravte barevný cukr: cukr dejte do misky, přidejte pár kapek barvy a rukou (ideálně v rukavici) promíchávejte tak dlouho, než se cukr obarví. Pak ho rozložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 60 °C 30 minut prosušte. Nechte do druhého dne při pokojové teplotě proschnout.
  2. Připravte náplň: limetovou kůru nastrouhejte do smetany, zakryjte potravinářskou fólií a nechte několik hodin v lednici louhovat. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, smetanu s limetovou kůrou i limetovou šťávu odděleně zahřejte na zhruba 50 °C. Smetanu nadvakrát nalijte na rozpuštěnou čokoládu a vždy promíchejte. Pak přilijte teplou limetovou šťávu a směs promixujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte máslo. Krém přelijte do misky, zakryjte potravinářskou fólií (položte ji přímo na krém) a dejte do druhého dne odležet do chladu.
  3. Připravte makronky: mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty. Přidejte malé množství gelové barvy podle výběru a zapracujte. Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 °C. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má zahnuté špičky. Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud těsto pomalu nestéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené pečicím papírem nebo podložkou naneste makronky o průměru asi 4 cm. Plechem udeřte o stůl nebo na něj poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky lehce posypte barevným cukrem a nechte před pečením zaschnout.
  4. Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140–150 °C (horkovzduch) zhruba 13–15 minut, než jsou makronky na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení je nechte zcela vychladnout na plechu a pak je oparně sloupněte z papíru.
  5. Vychlazený limetový krém nechte povolit při pokojové teplotě a pak ho stěrkou promíchejte do hladké konzistence. Přendejte ho do sáčku a makronky jím naplňte. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte do druhého dne rozležet. Před servírováním nechte makronky pár minut při pokojové teplotě.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články