REZNEROVO PEKAŘSTVÍ

Vyhlášené Reznerovo pekařství v Deštném táhne lidi z různých dálek na báječný kváskový žitno-pšeničný chléb. Rodinnou pekárnu s více než stoletou tradicí vede Karel Rezner. Kromě deštenského chleba zkuste i rohlíky, koláče, máslové vánočky a mazance.

KOZÍ CHLÍVEK

Poctivá jídla v Kozím chlívku nejsou jako od maminky, jsou totiž opravdu od maminky, Táni Čihákové. Její dcera Šárka Hejduková se mezitím stará o chod penzionu a restaurace. Zkuste oukrop, tedy česnečku podle dávného receptu, nebo vepřovou flákotu s chlebem a vejmrdou.

VČETNĚ ŠPACHTLE

Pavla a René mají dvě restaurace. Do toho se ale rozhodli dělat také zmrzku. Jejich stánek v Solnici se jmenuje podle hlášky „Včetně špachtle“ z filmu Pupendo a samozřejmě i proto, že špachtlí do mističek zmrzlinu servírují.

KYHANKA

Míša Hrubá Martincová peče sladké pod značkou MH SWEET Boutique. Teď jí v nové kavárně Kyhanka v roubence v Orlickém Záhoří pomáhá v podnikání její sestra Katka Kuličková. Těšit se můžete na kafe od libereckých Nordbeans a božské sladkosti od Míši.

CHLEBA & SŮL

Do řemeslné pekárny Chleba & Sůl v Solnici si můžete zajít pro kvasový chléb, celozrnný žitný, kmínový a ořechový, máslový tousťák, ale také různé speciály, jako je třeba dýňový. A proč nezkusit ciabattu se sušenými rajčaty a olivami nebo bulku s goudou a slaninou?

JINÝ KAFE

Zajet si do krásné historické Dobrušky do espresso baru JINÝ KAFE stojí za to nejen kvůli kafi, ale i prostoru. Však za interiérem stojí samotní provozovatelé, architekti Klára a Oldřich Bittnerovi. Kromě kafča a domácích dezertů tu mají také malý designový obchod.

Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík se dlouhodobě věnuje projektu Gastromapa. Ten začínal na sociálních sítích. Následovala aplikace a po ní kniha „555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka“. Na výlet za dobrým jídlem a pitím se můžete vydat i pomocí podcastu Gastromapa Lukáše Hejlíka 111.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články