Vojto, co všechno se ve vaší kuchařce dozvíme?

Snažil jsem se ukázat náhled na tu samotnou cukrařinu jako takovou. Zároveň jsem chtěl k pečení přivést lidi, kteří nemají sebevědomí na větší výtvory. Proto je ta kuchařka kaskádovitě postavená. Začnete na jednoduchém receptu a propracujete se i k těm složitým. Máte tam polovinu jednoduchých receptů a polovinu složitých. Každý jednoduchý recept chutná jako ten složitý. Je tam i spousta teorie, co se týče surovin, technik nebo používaných pomůcek, aby pro pekaře byla ta kuchařka jednoduchá.

Zdroj: VLM

Studujete medicínu a i jako budoucí lékař říkáte, že si lidé mohou dát něco sladkého. Takže si nemusíme vyčítat každý dortík u kafíčka?

Cukrařina je o radosti a rozhodně k tomu patří i malé provinění. Je to spíš o tom, že si těch sladkých dezertů nedáte spoustu, nedáte si je každý den k snídani, ale dáte si dva či tři do měsíce. Opravdu z toho máte ten zážitek a radost, o tom to je.

Jaké suroviny u vás nesmí nikdy chybět?

Z těch základních určitě smetana, bez smetany bych se neobešel. A také bych se neobešel bez spousty másla. Z těch složitějších je se mnou spjato určitě zlato, i když ne vždy to pravé. Také hodně čokolády.

Můžete nám prozradit jednoduchý recept na vánoční cukroví?

Všechny recepty na vánoční cukroví jsou ve své podstatě jednoduché. Jenom musíte vědět, jak je udělat. Třeba u klasického lineckého cukroví můžete ochucovat nejen vanilkou, ale třeba i pistáciemi, oříšky, kakaem, mákem a spoustou dalších ingrediencí. Všechno smícháte dohromady, vyválíte – a máte to. Akorát si musíte hlídat, abyste to těsto nespařili. Nehněťte těsto dlouho rukama. Když se tomu vyhnete, povede se to.

Zdroj: iGlanc.cz