Červená pro srdce
Podle tradiční čínské medicíny je léto spojeno s elementem ohně, červenou barvou a se srdcem – a právě o něj byste měli v tomto období pečovat, a to nejen vhodnou stravou, ale i emočně. Dlouhé a teplé dny dodávají optimismus, nadcházející prázdniny zase naději na nové zážitky a dobrodružství. Užívejte si je plnými doušky. Není náhoda, že mnoho právě dozrávajících plodin má červenou barvu. Jahody, maliny, rebarbora, třešně, rybíz, rajčata, papriky, ale i červená řepa, tohle všechno jsou plody, které dělají srdci moc dobře. Užívejte si je ve všech možných podobách – právě utržené z keříku, zapečené jako crumble, podušené jako lehkou omáčku, ochuťte jimi nápoje a vpašujte je do salátů.
Vařte i v létě
Málokdo má v létě chuť na smažená a zahušťovaná jídla, naopak si užíváme nabídku sezonních plodů, které právě dozrávají. V horkém počasí se nám nechce trávit slunné dny u plotny, naše zažívání ovšem něco teplého potřebuje i v těchto měsících. Vsaďte hlavně na obiloviny a pseudoobiloviny, bleskové zeleninové variace, krátce podušenou sezonní zeleninu ve stylu ratatouille nebo leča či risotta se zeleninou (rýži směle střídejte s quinoou, jáhlami, bulgurem či polentou). Vyhýbat se nemusíte ani salátům, vždyť právě teď je jejich sezona. Nepodávejte je ale příliš vychlazené, lepší je nechat je dojít na pokojovou teplotu. Lépe se totiž rozvine jejich chuť, což platí hlavně pro šťavnaté druhy, jako jsou rajčata nebo papriky.
Čerstvé byliny, kam se podíváš
Zelené byliny jsou teď dostupné všude. Na zahradě rostou málem jako plevel, na trzích koupíte za pakatel obří svazky a zvládnete je vypěstovat i v květináči za oknem. Využijte toho. Nejenže dodají jídlu fantastickou chuť a svěžest, na kterou v zimních měsících nostalgicky vzpomínáme, ale postarají se i o lepší stravitelnost. To platí nejen u vařených a grilovaných jídel, ale i salátů. Bylinky dodají energii a svou podstatou jsou teplé, takže skvěle vybalancují studené saláty, sendviče nebo limonády. Stejně fungují i květy. Trhejte ty kultivované i plané a zdobte jimi všechna jídla, která vás napadnou.
Teplotní extrémy
Nikdy jindy během roku není naše tělo vystaveno tolika teplotním výkyvům jako právě v létě. Horké počasí a klimatizace, slunění a studený bazén – k tomu celá řada stravovacích hříchů. K těm největším patří grilovaná jídla, hodně ledové nápoje a zmrzliny. Neznamená to, že jsou samy o sobě špatné nebo že si je musíte odpírat, jen je třeba si uvědomit, že kombinace na ohni připraveného masa (zvlášť pokud navíc milujete pikantní chutě) a ledových nápojů či dezertů může skončit pořádným bolebřichem.
Bez ledu, prosím
Když se denní teploty blíží tropům, cítíme potřebu se osvěžit a zchladit. Zapomeňte ale na přemíru ledových nápojů. Když tělo prudce zchladíte, přirozeně se bude snažit vyrovnat náhlý chlad ještě větším teplem. Možná se vám to teď nezdá, ale až si příště dáte ledovou tříšť nebo hodně vychlazenou limonádu, zkuste vnímat své tělo – necítíte, že vás po napití doslova zaštípe v krku, nebo vás dokonce zabolí v dutinách? Mnohem vhodnější jsou nápoje vlažné. Zkuste vlahý šípkový čaj, vodu s mátou či bezinkovým sirupem nebo se inspirujte v krajích, kde mají s horkým počasím zkušenosti – lidé si tu často dávají mléčné kvašené nápoje typu ajran. Výborně funguje i pivo, zvlášť pokud není úplně ledové a popíjíte ho pomalu.
Zlato z pole
V létě má sezonu i plodina, která je u nás v kuchyni pořád tak trochu popelkou – kukuřice. Kromě skvělé chuti je nabitá vitaminy, minerály, antioxidanty, a hlavně vlákninou, takže perfektně vyrovná i různé letní stravovací přešlapy. Užívejte si ji ve všech podobách – hoďte celý klas na gril, nakrájejte ho do salátů, uvařte z něj krémovou polévku nebo přihoďte do stir-fry, kde se skvěle uplatní i drobné baby kukuřičky. A pokud hledáte spíš nějakou rychlou úpravu, pusťte do kuchyně polentu. Ta je hotová v cuku letu a obstojí jako snídaňová kaše naslano i nasladko, přirozeně zahustí polévku a je skvělá jako příloha, ať už ji vaříte, zapékáte, nebo lehce osmahnete.
Zdroj: časopis Gurmet