Jak na to
Bez ledu to nejde
Dobrý mejdan se neobejde bez ledu. Nejen na chlazení nápojů, ale i na míchání a případně i podávání, pokud počítáte například s chladicími nádobami na sekt, nebo míníte zřídit samoobslužné místo, kde si každý vezme, nač má chuť. Ledu připravte trochu víc, vždycky se ho nakonec nedostává.
Důležité barmanské nástroje
Až si promyslíte, co budete podávat, sepište si pro jistotu, jaké vybavení budete potřebovat. Nejen skleničky, ale i otvíráky a vývrtky (zvlášť pokud čekáte víc hostů). Hodí se prkénko a nůž na krájení citrusů, brčka a míchátka, a pokud chcete míchat drinky vlastní, tak i šejkr nebo tlouk na bylinky na mojito. Veškeré vybavení koupíte v různých setech, ale zvládnete to i s tím, co najdete doma. Místo šejkru poslouží půllitrová zavařovačka a sítko, sklenice nemusí být dokonale sladěné, místo míchátek zvolte snítku rozmarýnu.
Vyberte ten pravý drink
Drinky, které chcete podávat, by měly ladit s charakterem oslavy. Zamyslete se nad místem, kde se koná, a nad jídlem, které plánujete podávat. Někdy nemá smysl vymýšlet složitosti a nejlépe poslouží dobré víno nebo sekt. Pokud chcete nápoje míchané, odpíchněte se od toho, co mají vaši hosté rádi. Nejste-li si jisti, vsaďte na klasiku, jako je gin & tonic, ochucený spritz nebo mixy založené na vodce. Pokud bude party spíš neformální, je praktičtější drinky namíchat do velkého džbánu nebo hosty nechat, ať si je připraví sami, abyste sami na celý večer neuvízli za barem. Nezapomeňte ani na ty, kdo alkohol nepijí.
Čím zdobit
Ke koktejlům se hodí citrusy ve všech formách (klínek, dužina i kůra), čerstvé květy, koření a bylinky. Profesionální barmani snítky bylinek často zapalují, aby ještě víc uvolnily vonné silice. Pohrát si můžete i se sklem a okraje ozdobit solí, cukrem nebo třeba čokoládou, pokud se hodí do receptu.
Do čeho nalévat?
Do čehokoli. Zapomeňte na sklenice na martini nebo vysoké sklenky typu collins. Zábavnější a stylovější je mix skla, které najdete doma nebo na chalupě, hodně frčí broušené sklo a sklenice od hořčice, které si pamatujeme z dětství. Parádu udělají i hezké zavařovačky. Pokud chcete dodat drinkům šmrnc, podávejte je v nečekaných nádobách, třeba v malých vázičkách či laboratorním sklu.
Vybavení baru
Pokud se chystáte uspořádat koktejlovou party, začněte přemýšlet, čím vybavíte bar. Na menší akci začněte s jedním druhem destilátu a sepište si pár drinků, které se z něj dají umíchat. Nejuniverzálnější je asi dobrý gin. Jeden mix může mít v základu tonik, další pomerančovou nebo grepovou šťávu, v kombinaci se sodou vznikne osvěžující spritz. Doplňte je domácími sirupy či extrakty, čerstvým ovocem, bylinkami a vznikne nepřeberné množství vhodných kombinací. Chcete-li větší výběr, vsaďte ještě na vodku, tmavý třtinový rum nebo whisky, ale nepřehánějte to. Omezený počet destilátů ocení váš rozpočet a ráno i hosté.
Domácí ledový čaj
1 LITR || PŘÍPRAVA 10 MINUT
Na ledový čaj nemusíte mít speciální drahé směsi, jeho tajemstvím je bleskové zchlazení. Jen tak si nápoj zachová čerstvou chuť. My k táboráku udělali čaj černý, stejně ale připravíte i zelenou či bílou variantu nebo oblíbený rooibos.
Suroviny:
- černý čaj 5 lžiček
- cukr krupice podle chuti
- citron 1 ks
- čerstvá máta 3 snítky
Postup:
- Do konvice nebo jiné vhodné nádoby dejte sítko s čajem a přilijte 500 ml vroucí vody. Nechte louhovat 5 minut a pak sítko vyjměte. Pokud chcete čaj osladit, je ta správná chvíle – ve studené vodě by se už cukr nerozpustil. Čaj by měl být silnější a sladší, než jste běžně zvyklí.
- Silnostěnný džbánek o objemu 1 litr naplňte ledem téměř po okraj a přilijte vroucí čaj. Rozpouštějící se led ho okamžitě ochladí a zároveň naředí, aby byl tak akorát silný. Do džbánku přidejte snítky máty, na kolečka nakrájený citron, a pokud je potřeba, další led. Promíchejte a podávejte.
Melounová limonáda
10 PORCÍ || PŘÍPRAVA 10 MINUT
Báječné letní osvěžení! Příprava je jednoduchá, navíc tahle limonáda bude rozhodně patřit mezi velké favority. Děti totiž melouny milují.
Suroviny:
- vodní meloun 1 ks
- citron 4 ks
- třtinový cukr 5 lžic
- voda 150 ml
Postup:
- Vymačkejte šťávu z citronů. Přesné množství si určete sami podle chuti. Do mixéru nakrájejte meloun zbavený pecek a rozmixujte ho. Do pití přidejte citronovou šťávu, cukr a vodu. Promíchejte a vyndejte pecky, pokud se tam nějaká zatoulala.
- Chcete-li drink opravdu osvěžující, můžete přihodit kostky ledu, plátky melounu nebo citronu na ozdobu.
Zmrzlinový shake
2 PORCE || PŘÍPRAVA 5 MINUT
Sladce navinulá zmrzlina a mléko dohromady tvoří ten nejlepší mix – sametový a osvěžující. Pokud se chcete dostat až do nebe, ozdobte ho čepicí šlehačky.
Suroviny:
- jahodovo-rebarborový sorbet 4 kopečky
- plnotučné mléko 350 ml
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Postup:
Zmrzlinu, mléko, extrakt, jahody a rebarboru dejte do mixéru (ideální je typ blender) a rozmixujte dohladka. Směs rozlijte do vysokých sklenic a ihned podávejte.
Vinný mix s cointreau
1–1,5 L || PŘÍPRAVA 10 MINUT
Ideální letní drink na mejdan je podle nás vinný střik – osvěží, naladí, ale nestoupá do hlavy. Na elegantní piknik nám přišel trochu obyčejný, takže jsme ho posílili pomerančovým likérem. Balení do zavařovaček je vtipné a praktické.
Suroviny:
- bílé víno 750 ml
- Cointreau 60 ml
- soda na dolití
- bobulovité ovoce k podávání
Postup:
- Ve džbánku smíchejte víno s cointreau a podle chuti dolijte sodou. Ideální je přidat asi 300 ml, ale klidně si drink udělejte silnější nebo slabší.
- Do hezkých zavařovaček rozdělte ovoce, nalijte nápoj, uzavřete a zabalte s sebou.
Skvělý koktejl 4x jinak
Klasika
Do silnostěnné sklenice dejte 2 klínky limety a zasypte je lžičkou třtinového cukru. Přidejte hrst máty a tloučkem vše pořádně pomačkejte. Přidejte 40 ml bílého rumu, led a přilijte perlivou vodu.
Melounový s bazalkou
Z plátku melounu vyberte pecky a rozmixujte ho dohladka. Do sklenky dejte 2 klínky limety, přidejte ½ lžičky třtinového cukru, hrst bazalky a tloučkem vše pořádně pomačkejte. Přilijte melounovou šťávu, 40 ml bílého rumu, led a perlivou vodu.
Broskvový s tymiánem
Do sklenice vsypte ½ broskve nasekané nadrobno, přidejte ½ lžičky třtinového cukru, 1 lžíci tymiánových lístků a 1 klínek limety. Pomačkejte tloučkem, přidejte led, 40 ml bílého rumu a zalijte perlivou vodou.
Ananasový s mátou
Do rendlíku vlijte 200 ml vody a vsypte do ní 200 g krupicového cukru. Vařte 5 minut a poté nechte směs zchladnout. Přidejte ¼ čerstvého ananasu a směs rozmixujte na hladké pyré. Do sklenky dejte 3 klínky limety, pár kousků ananasu a hrst máty. Pomačkejte tloučkem, zalijte 40 ml bílého rumu, 40 ml ananasového pyré, přidejte led a dolijte perlivou vodou.
Zdroj: časopis Gurmet