Sezóna ledových káv je v plném proudu a dnes už se opravdu nemusíte spokojit jen s klasikou, jako je ledové latté nebo frappé. Trendy už jsou mnohem dál a v opravdu dobrých kavárnách už jsou ”cold brůčka” či nejrůznější ovocno-kávové vychytávky standart. Abyste pro příště věděli, co si přát, tady je přehled toho nej.

No dobře, není to jen o pokroku, ale i o tom, že zákazníci chtějí pořád něco nového. Někomu samozřejmě celý život stačí klasické espresso ve spojení se zmrzlinovým šejkem, ale už tím prostě nikoho na zadek neposadíte.

Černá na ledu

Louhovat se nemusí jen čaj, ale i kafe. Sice si chvíli počkáte, ale výsledek stojí za to. Ledově vychlazené cold brew má jemnou, hořkou chuť. Je to jemnější varianta pro ty, kteří mají rádi americano servírované na ledu. „Cold brew se ve srovnání s klasickou kávou připravuje macerováním, tedy louhováním kávy po dobu 8 až 12 hodin. Díky tomu v chuti vyniknou sladší tóny s menší aciditou a ovocné chutě,“ vysvětluje Lucie Pultarová, manažerka tréninku a kvality kávy ze sítě českých kaváren způsob přípravy.

S množstvím to ale nepřehánějte, málokdo ví, že ledové kávy mají více kofeinu, a platí to zejména u cold brew. „Důvodem je delší doba uvolňování kofeinu pomocí macerace. Čerstvě namletá káva se večer zalije studenou vodou a nechá se ve speciální nádobě přes noc v lednici,“ objasňuje Lucie Pultarová.

Připravit si louhovanou kávu můžete snadno ale i doma. Jen potřebujete nějaké plátýnko nebo filtr, do něhož čerstvě namletá zrna zabalíte. Mně osobně se osvědčil poměr 1 díl kávy a 4 díly vody. Nápoj dáte do lednice a pak na něj na pár hodin zapomenete. Poté nic nebrání experimentům. Zkuste cold brew zalít kokosovým mlékem, přidat sirup nebo čerstvé ovoce.

Ledová s příchutí a ovocem

Když je řeč o ovoci. Espresso tonic - víme, známe - prostě espresso s tonicem. Už jste ale slyšeli třeba grepresso? Je to espresso tonic s příchutí grapefruitu. Výborně chutná espresso i v kombinaci s pomerančovým freshem, což je vlastně častá snídaňová kombinace, akorát takto se sešla v jedné sklenici.

Vegan friendly

Ani nemusíte být vegan, vegetarián, frutarián, freegan a kdesi cosi. Ani nemusíte mít alergii na laktózu! Přesto jsou čím dál populárnější jako alternativa ke klasickému mléku mléka rostlinná. Třeba takové ovesné je samo o sobě sladké, takže kávu i přirozeně osladí. Kokosové dodá hutnou chuť i exotickou sladkost zároveň. Z tohoto úhlu pohledu dokáže nemléko dodat nápoji nový rozměr chuti, který si rozumí s teplou i aktuální ledovou variantou.

Když ledová, tak ve skle

Počítejte s tím, že ledové kávy jsou obecně náročnější na přípravu, takže až budete v kavárně čekat ve frontě a těšit se na osvěžující doušek, mějte s baristou slitování. „Obsahují více vstupních surovin a zároveň si s nimi barista víc hraje po vizuální stránce. Prezentace ledových káv je proto vždy ve skle a zákazník tak může u některých variant lépe ocenit barevně oddělené vrstvy,“ doplňuje Lucie Pultarová ze světoznámé franšízy, jak by správná ledová káva měla být servírovaná.

Zdroj: iGlanc.cz, CrossCafe

Související články