Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád koblihy. Víte snad o někom, kdo by ji někdy odmítnul? Ani tu ze supermarketu! Teď se ale pojďte dozvědět něco málo o koblihách od mistra všeho sladkého Josefa Maršálka. Tahle lahodná pochoutka v jeho podání je královnou všech koblih, donutů i vdolků. Jednou ji ochutnáte a zjistíte, že jste lepší nikdy nejedli.

Záviděli jste před pár měsíci soutěžícím StarDance, kteří měli možnost je ochutnat? Už nemusíte být rozladění. Josef pro vás připravil návod krok za krokem. Stačí trocha zručnosti, pečlivosti, špetka štěstí a chutnou lahůdku zvládnete pro sebe i vaše nejbližší sami. A hlavně - budete za hvězdu!

Pomalu kynuté koblihy s vanilkovým krémem

12 KS, PŘÍPRAVA 2 HODINY

Zdroj: Youtube

Suroviny:

TĚSTO:

  • mléko 150 ml
  • droždí 6 g
  • hladká mouka 250 g
  • hrubá mouka 100 g
  • vejce 2 ks
  • cukr krupice 30 g
  • vanilkový cukr s pravou vanilkou 10 g
  • rum 10 ml
  • měkké máslo 60 g
  • sůl 3 g
  • kůra z 1 citronu
  • olej na smažení 1 l

VANILKOVÝ KRÉM:

  • mléko 300 ml
  • povidla 120 g
  • máslo 50 g
  • cukr krupice 20 g
  • cukr s vanilkou 10 g
  • kukuřičný škrob 20 g
  • žloutky 30 g
  • hřebíček 2 ks
  • celá skořice 1 ks

NA POSYPÁNÍ:

  • cukr moučka 50 g

Postup:

  1. Připravte těsto: na omládek smíchejte mléko a 50 g hladké mouky s droždím a nechte 30 minut kynout. Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte do husté pěny. Přidejte vykynutý omládek, ostatní ingredience kromě másla a důkladně promíchejte. Pak vmíchejte změklé máslo a vypracujte nelepivé těsto. Nechte asi 30 minut lehce nakynout, poté je prohněťte a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte přes noc zchladnout v lednici.
  2. Druhý den těsto rozdělte na díly po 60 gramech, vyválejte kouličky a nechte je na pomoučené desce dokynout, aby zdvojnásobily objem. Poté je asi 3–4 minuty smažte na rozpáleném oleji při 175 ºC. Nechte zchladnout na papírových ubrouscích.
  3. Připravte krém: v hrnci smíchejte všechny suroviny a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Vařte asi 2 minuty. Poté ji sundejte z ohně, přelijte do misky a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte vychladnout a pak ji vymíchejte dohladka.
  4. Ostrým steakovým nožem udělejte do vychladlé koblihy otvor a pomocí cukrářského sáčku ji naplňte. Před podáváním pocukrujte.

Josefův tip:

Pomalé kynutí udělá z obyčejných koblih kulinární zážitek. Plnit je můžete kromě povidel oblíbenou marmeládou nebo džemem.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články