Jablko si naši lásku a obdiv rozhodně zaslouží. Od počátku věků má totiž pověst nepostradatelného ovoce. Stačí si vzpomenout na hodiny dějepisu...

Spěte pod stromy

Zdroj: Youtube

Jaký plod roste na rajském stromu poznání, do něhož se Eva neprozřetelně zakousla? Jablko. Byť řada historiků soudí, že mohlo jít také o fík. Jaké ovoce je kromě koruny symbolem královské a císařské moci? Jablko. A když už jsme u toho poznání: co to bylo za plod, který spadnul v roce 1666 (plus minus) klimbajícímu géniovi Isaaku Newtonovi na hlavu a pomohl zformulovat teorii gravitace? No ano, zase jablko.

Hvězda nebo kříž

K tradičním českým zvykům patří vánoční krájení jablka. Hvězda nebo kříž našim předkům napovídaly, jaký je čeká příští rok. Od zvyků ovšem přejděme k odrůdám, jichž je na světě neuvěřitelných sedm a půl tisíce. Kolik jich známe? Deset? Dvacet? A kolik jich kupujeme? Obvykle jen pár, a to hlavně kvůli omezené nabídce obchodů, kde stále dokola točí Golden Delicious, Jonagold, Galu. Šťavnaté globální odrůdy, které dobře vypadají. A ještě lépe plodí.

Matčino z Ameriky

Klasické české odrůdy už patří do starého železa. S výjimkou zapálených zahrádkářů už jen málokdo zná a pěstuje Čistecké lahůdkové, holovouský Malináč, sudetskou Renetu či Gdáňský hranáč. A stále méně se objevuje také kdysi rozšířené jablko panenské, chuťově výborné, ale bohužel vzrůstem malé. Naopak oblíbené „matčino“ k nám přišlo překvapivě z Ameriky. A třeba kuchaři hojně používané Granny Smith pochází dokonce až z Austrálie. Ještě dál se zrodila dnes hojně vysazovaná šťavnatá odrůda Gala, kterou vyšlechtili na Novém Zélandu.

Kuřecí prsa na jablkách

4 PORCE, PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 30 MINUT

Jemné kuřecí maso, jablka a šalvěj tvoří esenci podzimu. Nechte se okouzlit vrcholným obdobím roku a jeho nezaměnitelnými chutěmi.

Suroviny:

  • kuřecí prsa supreme 4 ks
  • sladká jablka 4 ks
  • gorgonzola 100 g
  • prosciutto 8 plátků
  • bílé víno 120 ml
  • jablečný cider 120 ml
  • šalotka 2 ks
  • česnek 3 stroužky
  • čerstvý rozmarýn 2 snítky
  • čerstvá šalvěj 2 snítky ";i:10;s:24:"olivový olej 2 lžíce ";i:11;s:17:"máslo 2 lžíce ";i:12;s:12:"sůl a pepř

Postup:

  1. Sýr nakrájejte na tenké plátky, poklaďte jím kuřecí maso a zabalte do prosciutta, měly by stačit dva plátky na jedno prso. Jablka a šalotky nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Z bylinek odrhněte lístky (část si nechte na ozdobu). V pekáčku promíchejte jablka, šalotku, česnek a bylinky. Posaďte na ně maso, podlijte vínem a ciderem, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.
  2. Pokud by prosciutto ještě nebylo křupavé, zapečte maso ještě 3–5 minut pod rozpáleným grilem. Nakonec do pekáče přidejte studené máslo a promíchejte, krásně zjemní vypečenou šťávu. Podávejte ozdobené bylinkami, obzvlášť dobře vypadají chipsy z šalvěje. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo dobré pečivo.

Glazovaná kotleta s jablečným salátem

4 PORCE, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Pokud jste si mysleli, že vepřové s jablky vás nemůže ničím překvapit, zbystřete. Tahle kotleta s asijským šmrncem a neobvyklá varianta salátu coleslaw vás dostanou do kolen.

Suroviny:

  • vepřová kotleta s kostí 4 ks
  • zeleninový vývar 250 ml
  • čerstvý zázvor 2 cm
  • česnek 2 stroužky
  • cukr krupice 50 g
  • rýžový ocet 60 ml
  • rybí omáčka 1 lžíce
  • chilli vločky ½ lžičky
  • olivový olej 1 lžíce
  • sůl a pepř

SALÁT:

  • malá kapusta ½ hlávky
  • mrkev 2 ks
  • kyselejší jablka (třeba Granny Smith) 2 ks
  • čerstvá máta 1 hrst
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • majonéza 150 g
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva na dochucení
  • nasekané arašídy k podávání

Postup:

  1. Kotlety z obou stran osolte a opepřete. V pánvi rozpalte olej a zprudka je opečte dozlatova. Pak je odložte stranou. Do pánve vlijte cukr, ocet a 2–3 minuty vařte, cukr lehce zkaramelizuje. Přidejte vývar, zázvor nastrouhaný najemno, prolisovaný česnek a rybí omáčku. Pomalu přiveďte k varu. Vařte asi 4 minuty, omáčka se zredukuje a bude mít lehce sirupovitou konzistenci. Vraťte do pánve kotlety, obalte je v omáčce a vařte na mírném ohni, dokud nebudou hotové, mělo by stačit pár minut.
  2. Kapustu nakrouhejte na nudličky, mrkev a jablka nakrájejte na nudličky julienne, mátu nasekejte a vše promíchejte v míse. V malé misce smíchejte hořčici, majonézu, citronovou šťávu, a pokud chcete, dochuťte cukrem. Hotový dresink vmíchejte k zelenině, ozdobte nasekanými arašídy a podávejte ke kotletám.

Rychlý jablečný koláč se slaným karamelem

1 PLECH, PŘÍPRAVA 30 MINUT

Říkáme mu otevřený štrúdl. Jablka a listové těsto k sobě vlastně nic moc dalšího nepotřebují. Pokud ale přidáte trochu slaného karamelu, stane se z obyčejného koláče nedostižný skvost.

Suroviny:

  • rozválené listové těsto 1 ks
  • jablka 2 ks
  • slaný karamel 60 g
  • šťáva z ½ citronu
  • vanilkový extrakt 2 lžičky
  • třtinový cukr 3 lžíce
  • vejce na potření

Postup:

  1. Jablka nakrájejte na klínky, ty pak na tenké plátky, snažte se o co nejpravidelnější tvar. V míse smíchejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a cukr, přidejte jablka a promíchejte, aby se směsí obalila.
  2. Rozbalte listové těsto a ohněte asi 1 cm na každé straně, aby vznikl zvýšený okraj. Vnitřek propíchejte vidličkou. Jablka v cukru nejspíš pustila šťávu, lehce jí koláč potřete a pak na něj naaranžujte jablka. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut dozlatova. Ještě horký koláč zakápněte karamelovou omáčkou, můžete ho posypat i maldonskou solí. Je perfektní horký, vlahý i studený.

Zdroj: časopis Gurmet, Brabora Štětinová, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.

Související články