Kristína Nemčková vaří už od dětství a práci s jídlem opravdu miluje, což se odráží na jejích úspěších i receptech, které sdílí se svými fanoušky prostřednictvím blogu Made by Kristína. V roce 2019 vyhrála soutěž MasterChef Česko a momentálně pracuje jako sous chef v jedné z nejlepších restaurací světa Geranium v Kodani.

Léto a s ním šťavnaté ovoce je za rohem. Máme pro vás jednoduchý recept na tvarohovo-krupicový koláč, který je právě pro letní období ideální. Využít na něj můžete čerstvé plody ze zahrádky nebo jakékoliv jiné sezonní ovoce. Kristína doporučuje tvaroh kombinovat zejména s rybízem, třešněmi, švestkami nebo meruňkami. Upečte si ho dopoledne, ať můžete odpoledne po vychladnutí podávat.

Ingredience na tvarohovo-krupicový koláč s ovocem

  • 500 g plnotučného tvarohu (ten ve vaničce)
  • 120 g dětské krupice
  • 90 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z poloviny citronu nebo pomeranče
  • 2 vejce
  • kardamom a skořice (nemusí být)
  • 2 hrnky ovoce dle výběru
  • máslo na vymazání formy
  • 1 lžíce krupice na vysypání formy

Postup přípravy koláče

  1. Koláč je hotový hned, což právě v teplé letní dny nejvíc oceníte. Všechny suroviny kromě ovoce smícháte ve větší míse a necháte chvíli ”bobtnat”. TIP NAVÍC: Pokud by se vám s koláčem opravdu chtělo vyhrát, vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a silikonovou stěrkou je opatrně zapracujte do těsta.
  2. Čerstvé ovoce omyjte, pokud je potřeba tak vypeckujte, a nakrájejte na menší kousky. Opravdu můžete použít úplně cokoliv, od rybízu, až po maliny, borůvky, jahody, ostružiny, švestky nebo třešně. V zimě pak čerstvé ovoce nahradí domácí kompot.
  3. Dortovou formu o průměru 22-24 cm vymažte máslem a vysypejte lžící krupice. Snažte se ji rozsypat po celé ploše.
  4. Těsto rovnoměrně rozetřete do formy a navrch poklademe ovoce. Na závěr můžete koláč posypat plátky mandlí, které dodají koláči zajímavý křupavý element.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut nebo dokud nebude mít koláč zlatavou barvu. Upečení ještě ověřte čistou špejlí. Když se těsto na špejli nepřichytí, máte hotovo.
  6. Vychladnutý koláč lehce posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

TIP od Kristíny: Úplně nejlepší je koláč v den upečení, ale chutnat vám určitě bude i druhý den. Pokud vůbec do druhého dne něco zbyde.

Zdroj: iGlanc.cz, autorka receptu Kristína Nemčková - vítězka soutěže MasterChef Česko 2019

Související články