Tak základní potravina jako máslo opět zdražuje. Máslo je téměř o polovinu dražší, než bylo před rokem, a Českem zmítá ”máslová krize”. Kdo už oprašuje recepty na vánoční cukroví, ten by možná měl oprášit i prasátko. Když vychytáte akční cenu a budete dostatečně rychlí, ukořistíte máslo levnější. V opačném případě za kostku zaplatíte okolo 70 korun. Přemýšleli jste nad výrobou domácího másla? Nejde o nijak náročný proces a ta lahodná chuť je k nezaplacení.
Potřebujete jedinou surovinu
Na domácí máslo potřebujete pouze smetanu s minimálním obsahem tuku 30 %. Nic víc. Čím tučnější bude, tím více másla z ní dostanete. Z kelímku o velikosti 200 g počítejte zhruba 80 g másla. Zbytek neskončí v koši, ale promění se v podmáslí, které je samo o sobě velmi zdravé a uplatníte jej do dalších receptů. Konkrétně receptů a postupů na výrobu domácího másla najdete mnoho a všechny postupují stejně.
Na domácí máslo si připravte:
- smetanu s obsahem tuku minimálně 30 % (lépe se vám bude šlehat smetana bez stabilizátorů)
- ruční šlehač nebo robot
- mísa a nádoba na šlehání
- igelitové rukavice, jestliže nechcete mít mastné ruce
- Smetanu nalijte do nádoby na šlehání a začněte šlehat na vysoké otáčky. Čím studenější smetana bude, tím déle to potrvá.
- Postupně začne smetana měnit konzistenci. Až z ní bude hustá šlehačka, nepřestávejte a pokračujte ve šlehání.
- Co nevidět bude čím dál hustší, ve hmotě se začnou objevovat nažloutlé hrudky a oddělovat se podmáslí od másla. Tady už uberte otáčky šlehače, ať nemáte podmáslí až na stropě.
- Jakmile vidíte, že už šleháte kousky tuku v bílé tekutině, šlehač vypněte.
- Přes jemný cedník nebo plátýnko přeceďte podmáslí do menší misky nebo nádoby.
- Teď je případně čas na igelitové rukavice. Z másla uplácejte hroudu, vypláchněte mísu, v níž jste máslo šlehali, nebo si vezměte čistou. Naplňte ji co nejvíc studenou vodou a máslo v ní prohněťte. Jde nám o to, abychom z něj odstranili zbylé podmáslí.
- Vodu vylijte a celý postup opakujte alespoň třikrát. Když už je voda čistá, víte, že je zbavená podmáslí. Proces čištění je důležitý proto, že máslo déle vydrží a má i lepší chuť a konzistenci.
- Jestliže chcete ochucené máslo, teď je ta pravá chvíle přidat bylinky a koření. Vytvarujte z něj požadovaný tvar, uložte do dózy nebo zabalte do fólie a šup s ním do lednice. Domácí máslo vydrží v lednici zhruba týden, v mrazáku samozřejmě déle.
Celý postup je krásně znázorněn ve videu:
Vyplatí se domácí máslo cenově?
Na rovinu? Pokud se pustíte do výroby domácího másla jen kvůli ceně, pak se vám to příliš nevyplatí. S ohledem na použitou smetanu se dostanete na cenu stejnou jako v obchodě, nebo i vyšší. A to nepočítáme elektrickou energii. Ovšem jsou další věci, které je třeba zohlednit.
Až jednou ochutnáte domácí máslo, už nebudete chtít jiné. Vyrobíte jej doslova za pár minut a chuťový level je úplný strop. Dále je větší pravděpodobnost, že v obchodě narazíte na smetanu v akci, než na máslo v akci, čímž se cena domácího másla snižuje. To už musíte být totiž hodně rychlí. Zejména teď před svátky si bude každý dělat zásoby másla na cukroví. Třetí pozitivum je, že vám vzniknou dva produkty – máslo a pravé podmáslí, které je díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin vhodné při nejrůznějších dietách.
Pustíte se do výroby domácího másla?
Zdroj: iGlanc.cz, Cuketka, Kuchařka pro dceru, Rebarbora's Kitchen a další