Kdo by neměl rád recepty o dvou ingrediencích. Jejich největší výhodou je, že většinou máte všechny suroviny doma, takže je můžete okamžitě vyzkoušet. Nebo jsem jediná, která když vidí recept na Instagramu, musí jej hned v kuchyni otestovat?

Karamel z olivového oleje? Cože?

Karamel z olivového oleje zní hodně zvláštně. Proč byste to dělali? Protože můžete, a protože je to tak divné, až je to dobré. Experimenty v kuchyni mě nadmíru baví a dokázala bych dokonce říct, že na karamelu mám určitý druh závislosti. Naštěstí existují foodblogerky, které vždy něco alternativního vymyslí.

Recept na karamel z olivového oleje

Na „fake“ karamel z olivového oleje potřebujete pouze:

  • 60 ml olivového oleje
  • 60 ml vychlazeného javorového nebo agávového sirupu
  • špetku soli
  1. Jestli běžně neskladujete javorový sirup v lednici, odměřte si před spaním požadované množství a dejte jej přes noc vychladit.
  2. Vezměte studený sirup, přilijte k němu kvalitní olivový olej, dejte špetku soli a míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota připomínající karamel. Míchat můžete vidličkou, anebo si to usnadnit mixérem. A to je vše.

Karamel z olivového oleje můžete podávat jako klasický karamel. Polijte si jím zmrzlinu, ovoce nebo třeba palačinky. Kromě sladkých jídel poslouží i jako dresing do salátu, protože to zkrátka není klasický karamel. Zbytek uložte do vzduchotěsného boxu nebo uzavíratelné sklenice, v lednici vám vydrží až 7 dní.

Je to skvělá alternativa pro ty, kteří nemohou mléko nebo mají pocit, že by je klasický karamel odrovnal. Nic si samozřejmě nenamlouvejte, i tohle je obrovská kalorická bomba. Na druhou stranu je to hotové hned a určitě zdravější, než třeba kupovaný hotový karamel.

TIP NAVÍC: Strčte do mrazáku kus melounu. Zmrzlý meloun pak jen nastrouhejte na hrubém struhadle a máte téměř bez práce melounový sorbet. Teď už jenom přelít karamelem.

Související články