V historické budově někdejší podskalské celnice v Praze se snadno vrátíte do dob, kdy kousek odtud přirazili se svým nákladem voraři a v zimě tu led z vltavské vody lámali ledaři. Nedávno se tu nově usídlil Hostinec Na Výtoni, který vsadil na tradiční pražskou kuchyni v moderním pojetí pod taktovkou zkušeného šéfkuchaře Jakuba Hirche. Hlavní herečkou je pečená kachna, která se stala symbolem hostince a vévodí i stylovému porcelánovému nádobí. Kachny se otáčejí nad dřevěným uhlím. Na kachnu narazíte i v polévce. Zdejší krémový kaldoun s knedlíčkem působí v sychravém počasí jako balzám na duši. Tohle všechno si můžete teď zkusit připravit doma. A pokud hledáte sladkou tečku, zkuste bramborové šišky s pečenými švestkami a makovou zmrzlinou. Postarají se o dokonalou tečku.
Kachní kaldoun
6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 1 HODINA + VAŘENÍ VÝVARU 3 HODINY
VÝVAR
- voda 2 l
- kachna ½ ks
- drůbky 200 g
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 10 kuliček
- čerstvý tymián 2 větvičky
- čerstvý libeček 1 menší větvička
- kachní vývar 1 l
- kořenová zelenina 200 g
- máslo 150 g
- hladká mouka 90 g
- muškátový oříšek podle chuti
- nové mleté koření podle chuti
VLOŽKA
- kořenová zelenina opečená na másle
- uvařené a překrájené drůbky
- uvařené fleky
- uvařené kachní maso
Postup:
- Nejprve připravte vývar: kachnu omyjte a dejte do hrnce. Přidejte koření (ideálně v sítku, abyste ho snadno vyndali), bylinky a pomalu přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen na minimum a nechte táhnout alespoň 3 hodiny. Ke konci přidejte drůbky a dovařte je doměkka. Pak drůbky vyjměte, budou se hodit do vložky, a vývar sceďte. Z kostí oberte maso.
- Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte a pomalu ji na másle opékejte, aby změkla. Neměla by začít zlátnout. Pak přidejte mouku, asi 5 minut opékejte a přilijte trochu vývaru. Pořádně rozmíchejte, aby v polévce nezůstaly hrudky mouky, a pak dolijte zbytek vývaru. Přidejte koření, jemně osolte a vařte asi 30–45 minut. Vyjměte část zeleniny na ozdobu (nebo můžete zvlášť trochu opéct na másle, aby byla křupavější), zbytek polévky rozmixujte dohladka.
- Dosolte, dokořeňte a do polévky přidejte vložku: uvařené drůbky, zeleninu, fleky a obrané kachní maso. Ihned podávejte.
Pečená kachna se zelím a šiškami
4–6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 2 HODINY // VAŘENÍ BRAMBOR A PŘÍPRAVA KACHNY NA PEČENÍ DEN PŘEDEM
- celá kachna 2,2 kg
- sůl 35 g
- cukr 10 g
- voda 200 ml
- celý kmín 3 g
- bylinky podle chuti 5 g
ZELÍ
- kysané červené zelí 1 kg
- jablka 250 g
- cibule 100 g
- jablečný ocet 100 ml
- bílý vinný ocet 30 ml
- jablečný ocet 100 ml
- cukr krupice 75 g
- sádlo 70 g
- bramborový škrob 1 lžička
- sůl a mletá skořice podle chuti
ŠIŠKY
- brambory typ C 850 g
- hrubá mouka 100 g
- hladká mouka 150 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- sůl •
- rostlinný olej na potření
Postup:
- Připravte kachnu: do rendlíku vlijte vodu, přidejte sůl, cukr, kmín a bylinky, pokud na ně máte chuť. Pomalu přiveďte k varu, míchejte, aby se cukr a sůl rozpustily. Pak tekutinu stáhněte z plotny a nechte zchladnout. Přeceďte ji a pomocí marinovací jehly rovnoměrně napíchejte do celé kachny. Hrnec, do kterého se vejde kachna, naplňte do poloviny vodou. Přiveďte ji k varu a kachnu v ní krátce spařte. Pak ji nechte na mřížce zchladnout a uložte na 24 hodin do lednice. Druhý den ji pečte v troubě předehřáté na 200 °C doměkka.
- Připravte šišky: den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte najemno. Pak je nechte v lednici do druhého dne. Než se další den dáte do těsta, přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu, aby byla připravena na vaření šišek. Do mísy dejte brambory, obě mouky, vejce i žloutek a lehce osolte. Vytvarujte měkké těsto, odkrajujte kousky o váze asi 40–50 g a tvarujte z něj šišky. Ihned je sázejte do vroucí vody a vařte asi 6–7 minut. Hotové šišky vyskládejte na plech, aby okapaly, a potřete je trochou oleje.
- Připravte zelí: cibuli nakrájejte nadrobno, jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na kostičky (slupku nechte podle uvážení – křupavou nechte, kožovitou oloupejte). Zelí sceďte (nálev zatím nevylévejte) a pokrájejte na menší kousky. V hrnci rozpalte sádlo a opečte na něm cibuli a jablka. Pak přilijte oba octy, mošt a šťávu ze zelí. Tekutinu svařte na polovinu, přidejte zelí, skořici a sůl. Škrob rozmíchejte ve studené vodě a zelí jím zahustěte. Mělo by se jen obalit vzniklou omáčkou, nechceme žádné lepidlo, ale ani řídkou směs, ze které všechna chuť steče na talíř. Prohřejte. Hotovou kachnu podávejte se šiškami a zelím.
Pečené švestky se šiškami
4 PORCE // PŘÍPRAVA 45 MINUT // VAŘENÍ BRAMBOR DEN PŘEDEM
- mražené půlené švestky 500 g
- cukr krupice 100 g
- rum 20 g
- mletá skořice špetka
- mletá fazole Tonka špetka
ŠIŠKY
- brambory typ C 850 g
- hrubá mouka 100 g
- hladká mouka 150 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- sůl
- rostlinný olej na potření
K PODÁVÁNÍ
- voda 3 lžíce
- máslo 1 lžíce + na polití
- rum 1 lžička
- cukr a strouhaný perník na posypání
- zmrzlina
Postup:
- K tomuhle receptu se báječně hodí bramborové šišky, které se podávají ke kachně. Jestli se chystáte i na kachnu, jednoduše jich udělejte víc. Pokud jste se rozhodli uvařit jen tohle jídlo, připravte je následovně:
- Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte najemno. Pak je nechte v lednici do druhého dne. Než se další den vrhnete na těsto, přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu. Do mísy dejte brambory, obě mouky, vejce i žloutek a lehce osolte. Vytvarujte měkké těsto, odkrajujte kousky o váze asi 40–50 g a tvarujte z něj šišky. Ihned je sázejte do vroucí vody a vařte asi 6–7 minut. Hotové šišky vyskládejte na plech, aby okapaly, a potřete je trochou oleje.
- V den D dejte do zapékací misky zmrzlé švestky, přidejte rum, cukr skořici, fazoli Tonka a promíchejte. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut. Občas zkontrolujte a promíchejte, aby byly hezky upečené.
- Ke švestkám se hodí šišky studené i teplé, ideální ale je v rendlíku smíchat vodu, máslo a rum a ve směsi šišky obalit a prohřát. Podávejte je se švestkami, zalité máslem, posypané cukrem a perníkem. Přidáte-li kopeček zmrzliny, vznikne dokonalé dílo!
Zdroj: časopis Gurmet