• USNADNĚTE SI TO. Na chalupě nejspíš nemáte stejné zázemí jako doma. Možná vaříte na malém vařiči, nebo dokonce musíte nejdřív roztopit kamna, někdo nemá ani zavedenou vodu a pro každou kapku musí do studny. Přizpůsobte se prostředí, a vymýšlejte proto jednoduchá jídla – z jednoho hrnce či plechu, z trvanlivých surovin, nebo naopak z těch nejčerstvějších, co vám rostou na zahradě.
Zdroj: Youtube
  • UŽIJTE SI TO. Na chalupě nejspíš trochu zvolníte. Užijte si vrcholné léto, vůně, chutě, sběr plodů. Pozvěte děti do kuchyně a vařte společně. Nebo, je-li to možné, vybudujte letní kuchyni venku, ať si užijete čas, který plyne úplně jinak.
  • ZAPIŠTE SI TO. Během týdne máte spoustu nápadů, ale jak se víkend blíží, vypadnou vám z hlavy. Když vás čeká týden prázdnin, máte pocit, že řešíte jen jídlo. Pokud vás něco napadne, zapište si to a vytvořte zásobárnu inspirace. Pokud si potrpíte na vedení sešitů, můžete přidat pár historek a zážitků (nebo naopak vzpomínek, třeba když budete smažit vdolky, které vždycky dělávala babička). Možná vytvoříte cenný rodinný klenot.
  • NAPLÁNUJTE SI TO. Pokud máte do obchodu daleko, a ještě se jedná o mizerně zásobený konzum, udělejte si čas a naplánujte si, co budete kdy vařit (a jestli vám konkrétní pokrm vydrží na víc dní). Kdy bude stačit k obědu polévka, protože večer chcete grilovat, kdy se najíte v restauraci, protože vyrážíte na výlet. Jestli budete dělat ovocné knedlíky (a co případně uděláte s tvarohem, když borůvky ještě neporostou). Může se to zdát jako otrava, ale třicet minut přemýšlení ušetří i hodiny promarněného času.

Párky s fazolemi

4 PORCE // PŘÍPRAVA 30 MINUT

Párky s fazolemi jsou vynikající a sytá směs, která se s oblibou vaří po celém světě. To jen v našich končinách ji poněkud zprofanovaly konzervy, které tohle jídlo připisovaly slovenskému Trenčínu. Náš recept ovšem nemá s někdejší normalizační šlichtou společného vůbec nic. Vezměte kvalitní suroviny, vařte poctivě a slibujeme, že si určitě pochutnáte.

Suroviny:

  • bílé fazole 1 plechovka 400 g
  • červená paprika 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • červená cibule 2 ks
  • česnek 4 stroužky
  • krájená rajčata 400 g
  • párek nebo klobása 4–8 ks
  • slanina 4 plátky
  • červené víno 100 ml
  • mletá uzená paprika 1 lžička
  • rajčatové pyré 2 lžíce
  • worcestrová omáčka 1 lžíce
  • hnědý cukr 1 lžička
  • bobkový list 2 ks
  • čerstvý tymián 3 snítky
  • chilli vločky 1 špetka
  • drcený černý pepř
  • sůl
  • olej nebo sádlo
  • dobrý chleba k podávání

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte lžíci tuku a párky i slaninu opečte. Poté je dejte stranou a uchovejte v teple. Na vypečeném tuku orestujte cibuli nakrájenou na měsíčky a nakrájenou zeleninu. Podle potřeby přidejte trochu tuku navíc. Když cibulka zesklovatí, přidejte nakrájený česnek a ještě chvilku opečte. Poprašte cukrem a nechte krátce zkaramelizovat.
  2. Zalijte červeným vínem a přidejte krájená rajčata, papriku, rajčatové pyré, worcester, bobkový list, tymián a chilli. Osolte, opepřete a vařte 10 minut, než zelenina změkne, ale zároveň zůstane křupavá. Vmíchejte fazole a nechte je prohřát. Nakonec přidejte opečenou slaninu a párky. Podávejte teplé s krajícem dobrého chleba.

Bramborový guláš s hlívou

4–6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 45 MINUT

Buřtguláš je věčná klasika, jeho letní varianta s hlívou je ale milionkrát lepší. Vyzkoušejte ho. Zaručujeme, že uzeninu nikdo postrádat nebude.

Suroviny:

  • brambory 500 g
  • hlíva ústřičná 350 g
  • cibule 2 ks
  • česnek 5 stroužků
  • mletý kmín ½ lžičky
  • mletá paprika 1 lžíce
  • pálivá paprika 1 lžička
  • sušená majoránka ½ lžičky
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Hlívu nakrájejte na proužky, brambory na kousky. Cibuli a 4 stroužky česneku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a opékejte cibuli pomalu dohněda. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek. Pak přidejte hlívu, zasypte ji kmínem, oběma paprikami a krátce opečte. Přilijte asi 500 ml vody, osolte, opepřete, přisypte brambory a vařte doměkka.
  2. Až bude guláš hotový, část brambor rozšťouchejte nebo rozmixujte, aby se jídlo přirozeně zahustilo. Prolisujte poslední stroužek česneku, přidejte majoránku, nechte chvilku prohřát a podávejte s dobrým chlebem.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články