Jak udělat domácí zmrzlinu

Do sorbetů použijte cukrový sirup. Vyrábí se jednoduše: smícháním dílu vařící vody a stejného podílu cukru a následným rozmícháním, dokud se cukr úplně nerozpustí. Například ze 375 ml vody a 375 g cukru vznikne 600 ml cukrového sirupu. Autoři některých receptů radí svařovat směs na sporáku, ale není to třeba – leda byste chtěli vytvořit sirup ovoněný třeba vanilkou nebo jiným kořením, pak se vyplatí tekutinu mírně povařit a nechat aroma do sirupu natáhnout. Pár kapek citronové šťávy se vyplatí přidat v každém případě. Sirupu udělejte větší množství, v lednici v uzavřené nádobě vydrží nejméně měsíc.

Zdroj: Youtube

Co jste možná o zmrzlině nevěděli

  • Domácí zmrzlina je vždy hustší než kupovaná, dopřejte jí před porcováním čas na povolení – 15 minut v lednici bude akorát.
  • Chcete-li zmrzlinu měkčí, nahraďte část cukru tekutým sladidlem, třeba chuťově neutrálním agávovým sirupem. Změkčí ji i pár lžic tvrdého alkoholu. Pokud naopak chcete zmrzlinu zpevnit (třeba v případě sorbetů na bázi alkoholu), můžete použít malé množství želatiny nebo agaru – vytvoří gel a „svážou“ směs dohromady.
  • Pokud nemáte zmrzlinovač, jde to, ale čeká vás víc práce. Zmrzlinu dejte do nádoby, v níž ji můžete během mražení míchat. Tuhnout bude nejméně čtyři hodiny, promíchávejte zhruba po 30 minutách. Ideální je tyčový mixér.

Jahodové semifreddo

1 FORMA NA CHLEBÍČEK // PŘÍPRAVA 30 MINUT + MRAŽENÍ

Tuhle luxusní zmrzlinu zvládnete připravit kdekoliv, doma i na chalupě. Nepotřebujete zmrzlinovač ani zkušenosti, je jednoduchá, a přitom božská. Jen ji nepřipravujte moc dopředu, bílky mají tendenci zhruba po týdnu vysychat (málokomu ale zmrzlina tak dlouho vydrží).

Suroviny:

  • jahody 300 g + k podávání
  • smetana ke šlehání 500 ml
  • vejce 4 ks
  • cukr krupice 55 g
  • cukr moučka 50 g
  • vanilkový lusk 1 ks
  • sůl špetka

Postup:

  1. Jahody nakrájejte na kousky, rozmačkejte a smíchejte s moučkovým cukrem. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovými semínky do světlé, nadýchané pěny. Smetanu vyšlehejte dotuha a bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmíchejte rozmačkané jahody a pak zlehka vmíchejte smetanu a sníh.
  2. Směs nalijte do formy na chlebíček, zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc zamrazit. Druhý den semifreddo vyklopte (formu trochu nahřejte, pokud to bude potřeba), poklaďte čerstvými jahodami, nakrájejte na plátky a podávejte.

Malinová granita

500 ML // PŘÍPRAVA 15 MINUT + MRAŽENÍ

Nejjednodušší letní osvěžení. Ledová tříšť chutná skvěle jak v poháru, tak ve sklenici s trochou alkoholu. Efektní kousek vystřihnete s minimálním úsilím.

Suroviny:

  • čerstvé maliny 450 g
  • voda 250 ml
  • cukr krupice 50 g

Postup:

Maliny rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte vodu, cukr a vlijte do širší nádoby, spíš širší než hluboké, a zamrazte. Nejlepší je každou hodinu směs prohrábnout vidličkou a rozbít krystalky. Ale podobného výsledku dosáhnete, když směs necháte úplně zmrznout a před podáváním ji jen naškrábete vidličkou.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články