Grilování ryb v létě je skvělou volbou pro milovníky lehkých jídel. Rybí maso skvěle absorbuje různé marinády a bylinky. Jeho příprava je velmi rychlá. Mezi oblíbené ryby na gril patří losos, pstruh, makrela nebo treska. Před grilováním je důležité rybu lehce potřít olivovým olejem a osolit, aby se nepřichytila k roštu. Skvělé jsou i marinády z citronové šťávy, česneku, bylinek a olivového oleje. Rybu grilujte na mírném ohni, aby zůstala šťavnatá. K rybě se hodí svěží saláty, pečené brambory nebo grilovaná zelenina, což z ní dělá ideální letní jídlo pro venkovní posezení.
Pstruh s koriandrovým máslem a salsou z pečených rajčat
4 PORCE // PŘÍPRAVA 40 MINUT
Jedna z nejoblíbenějších sladkovodních ryb nesmí v létě na grilu chybět. Pokud ji pečete vcelku, nerozpadne se. Snadno si pomůžete speciálními grilovacími kleštěmi, které manipulaci nad ohněm usnadní.
Suroviny:
- pstruh 4 ks
- máslo 70 g
- česnek 1 stroužek
- cherry rajčata 400 g
- čerstvý koriandr 1 svazek
- naložený citron ½ ks či 1 ks podle chuti
- drcená koriandrová semínka ½ lžičky
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
- Rozehřejte máslo a zlehka na něm opečte česnek utřený se solí. Stačí jen 1–2 minuty, aby nezhnědl. Osolte čtvrt lžičkou soli a dejte stranou. Poté, co máslo zchladne, vmíchejte do něj nasekaný koriandr.
- Do ryb udělejte na boku několik zářezů a potom je ze všech stran i zevnitř potřete ochuceným máslem. Dejte na rošt s malými rozestupy mřížek a pečte z obou stran 15–20 minut podle velikosti kusu.
- Cherry rajčata nakrájejte na poloviny. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Rozložte v jedné vrstvě na grilovací tácek a pečte 20 minut, než začnou mírně hnědnout a karamelizovat. Lepší bude připravovat je mimo hlavní žár grilu.
- Opečená rajčata nakrájejte a nechte u nich šťávu, která se vypeče. Smíchejte s drcenými koriandrovými semínky a kůrou z naložených citronů nakrájenou na co nejjemnější proužky. Podávejte k upečenému pstruhovi.
Lososové špízy s cuketami
4 PORCE // PŘÍPRAVA 40 MINUT
Není jednodušší ryba na přípravu než losos. Pečení na špízových jehlách je také velmi snadné. Takže s touhle kombinací zvládnete letní grilování raz dva. Doporučujeme omáčky, které jemné rybí maso krásně doplní.
Suroviny:
- lososové filety bez kůže 600 g
- menší cuketa 3–4 ks
- olej neutrální chuti 1 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžička
- limetová šťáva 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- sůl a pepř
Postup:
- Lososové filety nakrájejte na kostky. Ve větší misce smíchejte olej, limetovou šťávu, římský kmín, trochu soli a pepře. Do marinády vložte rybí maso a šetrně promíchejte, aby se rybí kostky obalily marinádou a zároveň se při manipulaci nerozpadly. Pokud nepoužíváte kovové špízové jehly, ale dřevěné špejle, namočte je do studené vody, aby se při grilování nespálily.
- Mezitím omyjte cukety a škrabkou na brambory z nich podélně seřízněte tenké pruhy. Lehce je potřete olejem. Na špízové jehly napichujte střídavě kousky masa a mezi ně dávejte cuketový proužek složený jako harmoniku. Špízy opečte na grilu nebo pečte v troubě 8–10 minut.
Citronovo-koprová omáčka
Suroviny:
- máslo 2 lžíce
- jarní cibulka 3 ks, jen bílá část
- smetana na vaření 150 ml
- vývar 3 lžíce
- citron 1 ks
- kopr 1 menší hrst
- sůl a pepř
Postup:
Bílou část jarní cibulky nakrájejte na co nejmenší kostičky a nechte zesklovatět na másle. Zalijte smetanou, vývarem a svařte, než omáčka mírně zhoustne. Nakonec přidejte citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a nasekaný kopr. Dochuťte solí a pepřem.
Limetovo-sójová omáčka
Suroviny:
- máslo 4 lžíce
- česnek 2 stroužky
- cukr 4 lžíce
- sójová omáčka 4 lžíce
- limetová šťáva 4 lžíce
- škrob ½ lžičky
Postup:
Máslo rozpusťte v malém rendlíku a zlehka na něm orestujte utřený stroužek česneku. Přidejte sójovou omáčku, limetovou šťávu a cukr. Svařte, než se cukr rozpustí. Nakonec vlijte škrob rozmíchaný ve lžíci vody a vařte do zhoustnutí. Podávejte teplé.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.