Archivní víno poznáte podle zaprášené lahve a jediným měřítkem pro vás do teď bylo, jestli se to dá pít nebo nedá? V pořádku, ve výsledku je totiž stejně nejdůležitější, zda vám osobně víno chutná, či nikoliv. Jak praví jedno přísloví: „Víno je jako umění, je to otázka osobního vkusu. A pokud někomu chutná, je dobré.” Výběr dobrého vína nemusí být komplikovaný úkol se studiem rodokmenu, odrůdy a sešněrovaných pravidel. Může to být čistě jen akt, který vyvrcholí lahodným pitím.

První dojem: Jako na Tinderu

Líbí, nelíbí. Pokud nejste odborník, dejte při výběru vína na svůj první dojem. Prohlédněte si lahev. Zaujala vás? Jistě, soudit knihu podle obálky by se nemělo, ale s víny? Design etikety ledacos napoví, a když vám grafika připadá jako zbytková sklizeň z minulého století, možná se poohlédněte po něčem jiném.

Barva: Není jen červené, bílé a růžové

Dobře, v základu ano, ale jeho barevné spektrum je mnohem bohatší. Jako duha. Mluvíme přece o víně. Od temně rubínové až po zlatavě žlutou, barva je významný ukazatel kvality toho, co zrovna pijete. Například mladší červená vína budou mít výraznější nádech purpurové, zatímco starší vína přechází do hnědé. Bílá vína se mohou pohybovat od téměř průzračné po bohatě zlatou. A růžová? Ta je vždycky IN, nejen v módě, ale i ve skleničce. V konečném důsledku je barva vína čirá, intenzivní a jiskřivá.

Aroma: Dejte na svůj nos, ale i srdce

Tady po vás nikdo nechce, ať kroužíte skleničkou a vyjmenujete pět přísad, které ve víně cítíte. Ale musí vám prostě vonět. Nepotácejte se s nosem v lahvi jako detektiv na místě činu, ať to má trochu kulturu. Vůně prozradí hodně, můžete cítit tóny ovoce, květin, koření, ale i zemitost a hlínu, ale rozhodně byste neměli cítit zatuchlý sklep, plíseň, kyselost nebo hnilobu. Takové víno pít nechcete.

Chuť: Víno je jako dobrá komedie

Pokud se smějete od začátku do konce, pak jste kápli na to pravé. Jestli vás podobně dokáže přesvědčit víno hned na první lok, jste na správné stopě něčeho moc dobrého. Převažuje chuť hroznů, koření nebo květin? Každopádně by mělo být víno vyvážené, sice obsahuje alkohol, ale jeden doušek by vám neměl postavit chlupy na rukou, ledaže byste se tetelili vzrušením z té dobroty. Poměr kyselin a sladkosti je též v harmonii. Jestli to chutná jak ocet v lahvi, je to dobré leda na odstranění vodního kamene.

Cena: Drahé neznamená dobré

Snad každému se stalo, že nakonec koupil ”tu dražší lahev” v domnění, že bude lepší, ale realita svědčila o opaku. Cena vína může být určitý ukazatel, a krabicák je toho důkazem, ale příhodné víno na pěkný večer nemusí stát jmění. Zkuste se poptat mezi známými nebo najít malá, ne tak známá vinařství, kde kvalita převyšuje cenu. Pro takové nezávazné koštování a poznávání jsou ideální třeba festivaly vína nebo navštívit některou z vinařských oblastí.

Zdroj: iGlanc.cz, Real Simple

Související články