Nejmladší vítězka MasterChef Česko Kristína Nemčková platila v soutěži za talentovanou cukrářku. Čerstvé jahody chodí nejraději sbírat nedaleko domova a kromě džemů nebo sirupů z nich připravuje i prosté, zato skvělé jídlo, jakým jsou jahodové knedlíky. Knedlíky my Češi ovládáme na mnoho způsobů. Tento recept slibuje těsto jemné a chutné. Je jednoduché, přesto vyšperkované k dokonalosti.
Ingredience na tvarohové jahodové knedlíky
- 500 g tučného tvarohu
- 100 g krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 2 až 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla o pokojové teplotě
- 2 žloutky
- Špetka soli
- Vanilkový cukr
- Kůra z 1/2 citronu
- Jahody (případně jiné čerstvé ovoce)
Množství vyjde přibližně na 24 knedlíčků. Když nespotřebujete všechny, udělejte těsto jenom z poloviční dávky. Čerstvé jsou přece jen nejlepší.
Na posypku potřebujete:
- 2 lžíce másla
- 5 lžic strouhanky
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy jahodových knedlíků
- Připravte si tvarohové těsto tak, že smícháte všechny ingredience. Tvaroh ideálně použijte v kostce, je balený jako máslo. Pokud máte k dispozici pouze tvaroh ve vaničce, po otevření z něj nejprve vylijte tekutinu, která bývá na povrchu.
- Těsto bude lepivé a je to tak dobře. Dejte jej minimálně na 30 minut odležet do lednice.
- Zatímco je těsto v lednici, připravte si posypku na knedlíky. V hluboké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte strouhanku a přes sítko přisypte cukr. V posypce tak nebudou hrudky. Vše za stálého míchání opečte dozlatova, poté pánev sundejte z plamene, posypku naposledy promíchejte a přesypejte do nerezové mísy. Zabráníte tak nechtěnému spálení strouhanky, které v horké pánvi hrozí. Hotovou posypku odložte bokem.
- Jahody omyjte a zbavte lístků. Větší a pevnější jahody nakrájejte na čtvrtiny a pár si jich schovejte na servírování. Připravte si malou misku s třtinovým cukrem.
- Do většího hrnce nalijte vodu se špetkou soli a přiveďte k varu. Mezitím z těsta připravte knedlíčky.
- Vyndejte těsto z lednice a pracovní plochu poprašte hrubou moukou. Z poloviny těsta ručně vyválejte vyšší váleček, který nakrájejte na stejné díly. To samé i s druhou polovinou těsta.
- Každý díl z obou stran jemně obalte v hrubé mouce a rukama roztlačte.
- Celou jahodu vždy obalte v třtinovém cukru a položte do středu připraveného dílku. Zapracujte těsto kolem jahody tak, aby vzniknul knedlíček a ten ještě na závěr trochu vyválejte v hrubé mouce. Hotové knedlíky si odkládejte, dokud nespotřebujete celé těsto, abyste je do vody mohli hodit naráz.
- Hrnec s vroucí vodou stáhněte na středně silný plamen a do vody opatrně vkládejte knedlíčky. Neházejte je do ní, aby se nepotrhaly. Použijte kuchyňskou naběračku nebo sítko. Hotový knedlíček vyplave na povrch hladiny za 3 až 5 minut, opatrně jej vyndejte.
- Každý knedlík ihned po vyndání z vařící vody obalte v opečené strouhance, zamezíte tak jejich slepení.
Jahodové knedlíky servírujte ideálně hned, ještě teplé, s kopečkem zakysané smetany, čerstvými jahodami, a pokud máte, můžete na ně nasekat čerstvou meduňku nebo mátu. Kristína Nemčková doporučuje knedlíky posypat ještě opečenými mandlovými lupínky nebo na ně nastrouhat hrudkovitý tvaroh. Neublíží jim ani lžíce rozpuštěného másla. Na doslazení posypejte moučkovým cukrem a vychutnejte si boží letní jídlo.
TIP od Kristíny: Tvarohové knedlíčky si můžete připravit i s borůvkami nebo bez ovoce uvnitř. Vytvarujte z těsta opravdu malé knedlíčky (noky) a servírujte s omáčkou z čerstvého ovoce, kterou připravíte jednoduše. Provaříte vybrané ovoce s cukrem a roztlačíte jej nebo rozmixujete přímo v rendlíku. Chvíli vařte, ať se šťáva z ovoce zredukuje. Hustou ovocnou omáčku pak servírujte s tvarohovými noky, ozdobenými zakysanou smetanou a nastrouhaným tvarohem.
Zdroj: iGlanc.cz, autorka receptu Kristína Nemčková - vítězka soutěže MasterChef Česko 2019