Víno se pěstuje na pobřeží nedaleko Tel Avivu, v Judských horách u Jeruzaléma i na Golanských výšinách ve výškách kolem 1000 metrů nad mořem. Modrým odrůdám vévodí Cabernet sauvignon, následovaný Merlotem, z bílých odrůd boduje hlavně Muškát, Chardonnay a Sauvignon blanc. Mladí vinaři dnes rádi vyhledávají a zpracovávají také zapomenuté odrůdy, jako je Hamdani, Jindali, Zeitani, Dabouky a další. I díky tomu se Izrael nedá zařadit svým stylem vín do Starého ani Nového světa, je prostě jedinečný.
Starobylý unikát
Jedním z největších znalců izraelských vín u nás je Robin Böhnisch, který strávil v Izraeli mnoho měsíců a napsal a nafotil o Svaté zemi knihu. „Vybrat oblíbené místo je těžké, každý kout má něco do sebe. Poušť a hvězdy hned na horizontu, Tel Aviv a jeho skvělé přístavní restaurace, hlavní město Jeruzalém s neopakovatelnou atmosférou. Krásný je v březnu a dubnu, mimo hlavní turistickou sezonu. Bez davů tu můžete objevovat české stopy, třeba erb Harrachů,“ vypráví Robin Böhnisch.
„Nebo navštívit starověké památky spojené s výrobou vína, jako je osm desítek jednoduchých lisů v podobě tří, v šikmé skalce vytesaných a kanálkem propojených prohlubní. V horní se šlapalo víno, v prostřední se na trnitém keři zachytávaly slupky a v nejníže položené se shromažďoval mošt. Tyto lisy z pomezí pouště Negev a Hebronské vysočiny nedaleko od Mrtvého moře jsou staré 2500 až 2900 let,“ přidává další tip.
Večeře s Peresem
A jak se on sám seznámil s místním vínem? „K vínu patří příběhy a emoce a nejinak tomu bylo u mého seznámení s tím izraelským. Byl teplý říjnový večer roku 2003. Já navštívil poprvé Izrael a ve venkovních prostorách Národního muzea v Jeruzalémě jsem se účastnil slavnostní večeře. Vzpomínám, že u vedlejšího stolu seděl pozdější prezident Šimon Peres. A pilo se izraelské víno, mnoho izraelského vína, nálada byla skvělá. Už z téhle cesty jsem vezl mnoho vzorků domů a hned za dva měsíce jsem se vracel pro další. V roce 2004 jsme pak s přáteli založili společnost, která izraelská vína dováží do Česka,“ vzpomíná Robin Böhnisch.
Vína s českou stopou
U mnoha z nich najdete nějakou českou stopu. Vyzkoušejte třeba cuvée Yatir Darom Red z vinic na severu Negevské pouště. Ředitel vinařství, Jákov Ben Dor, je mimochodem velkým ctitelem díla Karla Čapka. Dalším doporučeným vínem je Odem Forest Red pojmenované po největší přírodní rezervaci v Izraeli na Golanských výšinách. Uvnitř rezervace v mošavu Odem sídlí nejvýš položené vinařství v Izraeli, založené v roce 2003 Michaelem Alfasim, jehož rodiče přišli do Izraele z Maroka, a jeho ženou Edit, malířkou, jejíž rodina přišla do Svaté země ze severu Moravy.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Robin Böhnisch, znalec vín, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.