Halloween je původně keltský svátek, který není americkým výmyslem. Jeho historie sahá do doby předkřesťanské a představuje hranici mezi létem a zimou. Je příležitostí vystrojit zábavnou party, na které je povoleno se bát.
Halloween, anglosaská verze svátku Všech svatých, se zabydlel i u nás. My se v Gurmetu náramně bavili při vymýšlení halloweenské kulinární story. Pojďte si s námi upéct madlenky jako mumie, z běžných jednorázových rukavic vyrobit ledové useknuté ruce plovoucí v krvavém drinku. A co takové mozzarellové oči nebo pavoučí focaccia! Ať žije podzim, ať žije spooky scary Halloween!
Krvavá lázeň
2,5 LITRU // PŘÍPRAVA 30 MINUT
Osvěžující nápoj pro děti snadno přeměníte ve skvělý drink pro dospělé, stačí přidat oblíbený alkohol. Nejlépe funguje tmavý rum nebo whiskey, ale může to být i jemnější gin či vodka.
Suroviny:
- brusinkový džus 2 l
- zázvorové pivo 500 ml
- citronová šťáva 50-100 ml
- čerstvý zázvor 3 cm
Postup:
- Den nebo dva předem vyrobte ledové ruce: jednorázové gumové naplňte vodou, zavažte a nechte zmrazit (dejte si pozor při nákupu, někdy bývají rukavice uvnitř vysypány pudrem).
- Do rendlíku vlijte 250 ml brusinkového džusu a přidejte na plátky nakrájený zázvor. Pomalu přiveďte k varu a vařte 5 minut. Pak zázvor slijte a ochucený džus nechte zchladnout. Těsně před party ve vhodné nádobě smíchejte brusinkový džus (čistý i ochucený), citronovou šťávu podle chuti a dolijte zázvorovým pivem. Lehce promíchejte a vychlaďte – buď pořádně v lednici, nebo přidejte pár ledových kostek. Je to důležité. Pokud totiž ledové ruce vhodíte do nápoje pokojové teploty, popraskají. Hotový drink připravte na stůl a kolem rozestavte skleničky a naběračku.
Tip Pro zázvorové pivo zamiřte do prodejny s britskými potravinami, na rozdíl od zázvorových limonád bývá spíš štiplavé a výrazné než jen sladké. Brusinkový džus se u nás nejčastěji prodává míchaný s jablečnou šťávou, takže bude sladký ažaž.
Chlebíčkové oči
15 KS // PŘÍPRAVA 30 MINUT
Na oslavě v americkém stylu se velmi dobře uplatní i český chlebíček. Stačí jednotlivé složky kreativně poskládat.
Suroviny:
- minimozzarella 125 g
- zelené olivy plněné paprikou 15 ks
- prosciutto 300 g
- dobrý rohlík 2 ks
- čerstvý sýr asi 50 g
Postup:
- Rohlík nakrájejte na plátky a každý pomažte tenkou vrstvou krémového sýra. Kulatým vykrajovátkem (docela dobře se hodí opačný konec kovové cukrářské špičky) vykrojte část každé kuličky mozzarelly, právě tak, aby tam padla oliva. Šunku obtočte kolem sýra a posaďte na chleba. Ihned podávejte.
Tip Pokud chcete jídlu přidat na děsivosti, rozpalte v pánvičce trochu olivového oleje a rozmíchejte v něm trochu mleté papriky (sladké, pálivé či uzené). Hotovou směs nakapejte na sýrové bulvy.
Madlenky mumie
1 PLECH // PŘÍPRAVA 1 HODINA // CHLAZENÍ TĚSTA 1 HODINA
Nadýchaným madlenkám sluší cukrový kabátek. Klasické cukrové glazé jsme tentokrát vyměnili za bílkovou polevu, s níž snadno vyrobíte „obvazy“ pro mumie.
Suroviny:
- hladká mouka 175 g + na vysypání formiček
- cukr krupice 130 g
- rozpuštěné máslo 120 g + na vymazání formiček
- velká vejce 3 ks
- prášek do pečiva 1 lžička
- citron 1 ks
- sůl špetka
POLEVA
- cukr moučka 250–300 g
- bílek 1 ks
- černá nebo modrá gelová potravinářská barva
Postup:
- Formičky vymažte rozpuštěným máslem, vysypte moukou a odložte do lednice. Mezitím vyšlehejte vejce s cukrem a solí do nadýchané pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a ručně vmíchejte k vejcím. Přidejte kůru a šťávu z citronu a postupně ručně zapracujte i máslo (rozpuštěné, ale už trochu zchladlé, aby nesrazilo vejce). Těsto nechte 1 hodinu odležet v lednici (můžete ho tam ale nechat i přes noc, jestli vám to časově lépe vyhovuje).
- Formičky naplňte těstem asi do ¾ objemu, stačí dát těsto do středu, nijak ho neroztírejte. Pečte 8–9 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Hotové madlenky nechte zchladnout.
- Připravte polevu: cukr třikrát prosejte. Do misky dejte bílek a postupně zapracovávejte cukr. Nám se nejlépe osvědčila polévková lžíce, kterou se poleva jakoby tře – nedostane se do ní tolik vzduchu jako metličkou. Jakmile bude poleva jemně tekutá, naneste ji lžící nebo štětcem na mandlenky asi do poloviny, to vytvoří základ zdobení. Nechte je zatuhnout a pokračujte v přidávání cukru až do konzistence, kterou máte rádi na zdobení (my máme nejraději poměrně tuhou polevu konzistence zubní pasty, nejlépe se s ní dělají linky). Naplňte jí zdobicí sáček a pak křížem krážem nastříkejte „obvazy“.
- Nakonec udělejte dvě tečky jako oči – na ně můžete párátkem rovnou udělat malou tečku čistou barvou jako zorničky. Nebo můžete malý díl barvy obarvit a udělat zorničky tak. Hotové mumie nechte zatuhnout a podávejte. Nejlépe chutnají tentýž den.
Tip Tyhle příšery snadno nazdobí i ten, kdo s cukrářským sáčkem ještě moc nekamarádí. Je to skvělý nácvik, křivolaké linie jsou žádoucí.
Pavoučí focaccia
2 MALÉ PLACKY // PŘÍPRAVA 1 HODINA // KYNUTÍ 1 HODINA
Ochucování italských placek olivami není nic nového. Stačí je ale nakrájet a rázem můžete tvořit zábavné hemžení pavouků. Tahle focaccia zaručeně pobaví i zachutná.
Suroviny:
- hladká mouka 500 g
- vlažná voda 325 ml
- sušené droždí 3 g
- olivový olej 1 lžíce + na zakápnutí
- sůl 1 lžička
ZDOBENÍ
- černé olivy
- rozmarýn
Postup:
- V míse smíchejte mouku a droždí. Zakápněte olejem, postupně přilévejte vodu a zpracovávejte těsto. Jakmile se začne spojovat, vsypte sůl. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto a nechte ho 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto prohněťte, vytvarujte z něj 2 vyšší placky a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olejem a prsty ho rozetřete po plackách a jemně promačkávejte, tak vzniknou ony charakteristické důlky. Nechte ještě 30 minut kynout.
- Mezitím připravte olivy: nakrájejte je na poloviny a část ještě na proužky, to budou pavoučí nohy. Pak jimi ozdobte focacciu: vždy jedna polovina olivy a kolem „nožičky“. Do volného prostoru dejte lístky rozmarýnu. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 10–15 minut dozlatova.
Tip Chcete-li dodat focaccie další chuť, můžete přidat třeba cibuli, pepř nebo parmazán. S příchutěmi to ale nepřehánějte, ať na ní vyniknou pavouci.
Příšerné sušenky
1 PLECH // PŘÍPRAVA 1 HODINA // ODLEŽENÍ TĚSTA PŘES NOC
Máslové linecké těsto milují malí i velcí a snadno mu dodáte tvar, který se bude hodit na vaši oslavu. Můžete použít nějaké z nepřeberného množství vykrajovátek s halloweenským motivem. A pokud žádné nemáte, zvládnete to i s obyčejným kulatým.
Suroviny:
- hladká mouka 400 g
- změklé máslo 280 g
- cukr krupice 140 g
- velké žloutky 2 ks
- kůra z 1 citronu
- sůl špetka
- malinový džem na slepení
Postup:
- Mouku smíchejte se solí, citronovou kůrou a cukrem. Přidejte žloutek, na kostičky nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odležet do druhého dne v lednici.
- Na pomoučené ploše rozválejte těsto na tenký plát a vykrajujte libovolné tvary. Pokud chcete mít stejné sušenky jako my, vykrájejte kolečka a na polovinu vykrájejte kulaté oči a nosní dírky (malé kroužky jsme vykrajovali různě velkými hladkými cukrářskými špičkami). Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut. Nechte je vychladnout a pak slepte džemem. Můžete je podávat hned, ale jako každému lineckému jim svědčí odležení. Takže se do nich klidně pusťte i týden před oslavou.
Tip My máme nejraději sušenky s červeným džemem, ten také vypadá nejefektněji. Klidně ale použijte nutellu, lemon curd nebo třeba tmavá švestková povidla.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.