Letní vegetariánské grilování je skvělou příležitostí, jak si vychutnat chutné a zdravé jídlo pod širým nebem. Namísto tradičního masa se nabízí řada lahodných alternativ. Grilovaná zelenina, jako jsou cukety, papriky, lilky a houby, se při správné přípravě promění v neodolatelné pochoutky. Zajímavou volbou jsou také grilované sýry, například halloumi, který se skvěle hodí ke svěžím salátům nebo pečivu. Pro oživení chutí nezapomeňte na marinády – třeba z olivového oleje, bylinek a česneku. Jako dezert můžete připravit grilované ovoce, jako jsou broskve nebo ananas, které v kombinaci s jogurtem nebo zmrzlinou skvěle zakončí celé menu.
Grilovaný ananas
4 PORCE // PŘÍPRAVA 15 MINUT
Krátký pobyt na rozpáleném grilu krásně zvýrazní sladkou chuť ananasu. Pokud chcete z jednoduchého dezertu udělat božskou sladkou tečku, podávejte ho s kokosovou šlehačkou nebo zmrzlinou.
Suroviny:
- střední ananas 1 ks
NA POTŘENÍ
- med 6 lžic
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- nasekaná máta 1 lžíce
Postup:
- Ananas oloupejte, podélně nakrájejte a odřízněte tuhý střed.
- Smíchejte med, olej, citronovou šťávu, skořici a 1 lžíci nasekané máty.
- Ananas potřete marinádou, napíchněte na dřevěné špejle a lehce z obou stran ogrilujte. Před podáváním ho přelijte zbylou marinádou.
Grilovaný pak choi s limetovým dresinkem
4 PORCE, PŘÍPRAVA 30 MINUT
Tahle křupavá zelenina původem z Číny má silnější bílé stonky a svěží zelené lístky. Nejlepší je zasyrova nebo minimálně upravená, aby si zachovala maximum chuti i živin.
Suroviny:
- pak choi 4 ks
- sezamový olej 1 lžíce
- čerstvý koriandr 2 lžíce
- strouhaný čerstvý zázvor 1 lžička
- limetová šťáva 2 lžíce
- mletá citronová tráva 1 lžička
- rybí omáčka 1 lžíce
- čerstvý pepř
Postup:
- Pak choi podélně rozkrojte na půlky a na řezu potřete olejem. Položte řeznou stranou na rozpálený gril a krátce opečte.
- Smíchejte limetovou šťávu a rybí omáčku, přidejte najemno nakrájený čerstvý koriandr, strouhaný zázvor a citronovou trávu. Promíchejte a dresinkem pokapejte opepřený pak choi.
Tip: Na grilu se dá opékat i čínské zelí. Má větší hlávku, proto je nakrájejte na menší kusy, alespoň na šestiny.
Korejské špízy s tofu
4 PORCE // PŘÍPRAVA 30 MINUT
Korejské barbecue je v gastronomii pojem. Základem je gril postavený doprostřed velkého stolu, na kterém si každý připravuje jídlo sám a po upečení dochucuje z nabídky omáček a příloh.
Suroviny:
- tofu natural i uzené 600 g
- olej na smažení 2 lžíce
- jarní cibulka 1 ks
- sezamová semínka 1 lžička
OMÁČKA
- sójová omáčka nebo tamari 80 ml
- med 2–3 lžíce
- česnek 3 stroužky
- rýžový ocet 1 lžíce
- korejská chilli pasta Kočudžang 1 lžička (případně použijte chilli pastu nebo sušené chilli vločky)
- sezamový olej 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžička
Postup:
- Připravte omáčku: česnek prolisujte a smíchejte v rendlíku se všemi ostatními surovinami (kromě kukuřičného škrobu) na omáčku. Přiveďte k varu, potom stáhněte teplotu a za stálého míchání slijte škrob smíchaný se lžící vody. Nechte zhoustnout a odstavte.
- Tofu nakrájejte na silnější plátky, napíchněte na špejle, potřete olejem a nejprve opečte samotné z obou stran. Potom ho důkladně obalte v omáčce, vraťte na gril a dopečte. Před podáváním pokapejte další porcí omáčky, posypejte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.
Tip: Na grilování se hodí libovolný druh pevného tofu. To částečně upravené může jít rovnou na gril, přírodní tofu nejprve zbavte přebytečné vlhkosti, aby se jeho struktura zpevnila. Položte ho na vrstvu papírových utěrek, nahoru dejte další vrstvu a zatižte, například širším hrncem s vodou. Nechte stát alespoň 30 minut.
Sečuánský lilek
4 PORCE // PŘÍPRAVA 30 MINUT
V asijské kuchyni není lilek žádný nováček. Existuje dokonce čínská odrůda, která má štíhlejší, protáhlý tvar a světlejší barvu než lilek, který běžně známe u nás. Pokud ho seženete, určitě ho vyzkoušejte. Má totiž slabší slupku a méně semínek, což na grilu oceníte. Menší plody klasického českého lilku se ale v tomto receptu také dobře uplatní.
Suroviny:
- menší lilek 2 ks
- rýžový ocet 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- rýžové víno 1 lžíce
- chilli pasta z fermentovaných bobů Toban djan 1 lžíce (případně nahraďte klasickou chilli pastou)
- třtinový cukr 2 lžíce
- arašídový nebo sezamový olej 4 lžíce
- česnek 4 stroužky
- strouhaný čerstvý zázvor 1 lžíce
- čerstvý koriandr a arašídy na posypání
Postup:
- Pokud máte menší lilky, stačí je rozkrojit podélně na poloviny. Větší lilky nakrájejte na zhruba 2cm plátky. Špičkou nože nakrojte dužinu do mřížky.
- Smíchejte rýžový ocet, víno a sójovou omáčku. Rozpusťte v tekutině cukr a pak vmíchejte chilli pastu. Na pánvi rozehřejte olej a zlehka na něm orestujte nasekaný česnek se strouhaným zázvorem, než se rozvoní. Přilijte připravený základ omáčky a krátce povařte.
- Lilky potřete trochou oleje a opečte na rozehřátém grilu. Po ogrilování bohatě potřete připravenou omáčkou, posypejte čerstvým koriandrem a nasekanými arašídy.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Kateřina Bednářová, Johana Grohová, Libor Budinský: Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.