Mnoho lidí si pod stravou bez masa stále představuje utrpení, které navíc ještě nechutná dobře. Svět ale není jen o flákotě. Nabízí mnohem více a díky experimentům navíc objevíte překvapivé kombinace. Bezmasé grilování zahrnuje nejen slané, ale i sladké pochoutky, kterými kromě veganů a vegetariánů potěšíte i své chuťové pohárky a zažívání.
Co grilovat bez masa? Rostlinné maso
Sehnat dnes rostlinné alternativy masa už není žádný problém. Ovšem každá je trochu jiná a má svá chuťová specifika, která se vyplatí znát a přizpůsobit tomu přípravu formou marinád a koření. „Chuťově věrohodné produkty k masovému originálu nabízí luštěninové alternativy. Luštěniny jsou navíc skvělým zdrojem bílkovin, a pokud daná receptura produktu kombinuje luštěniny a obiloviny, například hrachový a rýžový protein, dodáme tělu plnohodnotné bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou. Z luštěnin používaných v rostlinných alternativách masa doporučuji hrachový protein, který je vedle bílkovin bohatý i na řadu vitamínů, především skupiny B, a minerální látky, jako jsou fosfor a draslík,“ doporučuje nutriční terapeutka Zuzana Melicharová.
Za vyzkoušení stojí i falafel burgery, pro které si jednoduše připravte cizrnové placičky a podávejte je v celozrnných houskách s čerstvou zeleninou a tahini omáčkou. Další možnosti pro vege grilování nabízí robi maso, tofu či tempeh, který není potřeba ani předem příliš upravovat. Stačí ho nakrájet, potřít oblíbenou marinádou a ugrilovat do křupava.
Nejlepší zelenina na gril
Grilovaná kukuřice je oblíbená klasika na gril, ale už asi nikoho nepřekvapí. Kukuřičné klasy stačí nejprve povařit v osolené vodě, aby trochu změkly, a ugrilovat je dozlatova. Všichni se po nich utlučou, pakliže přidáte navíc domácí bylinkové máslo. Zelenina na gril však nekončí pouze u kukuřice nebo brambor.
Vegetariánské špízy na gril zaujmou chuťově i na pohled. Kombinujte papriky, cukety, cherry rajčátka a kdo snese, tak i houby. Jsou zdravé, rychlé a před grilováním špízy stačí jenom potřít olivovým olejem a posypat oblíbeným kořením, třeba směsí na ratatouille.
Kdo jste už griloval portobello houby? Tyto velké žampiony připravíte na gril velmi snadno. Stačí je zakápnout olejem, osolit, opepřit a položit kloboučkem nahoru na aluminiovou grilovací podložku. Za 5 minut máte hotovo. Jejich chuť se skvěle snoubí například se sýrem cottage nebo s kozím sýrem, ale také s natrhanou mozzarellou a rajčátky.
Jak připravit sýr na gril?
Když neholdujete masu, můžete na gril hodit sýr. Hodí se hermelín, camembert, tvarůžky, oštiepok, gouda i eidam. „Sýrem přímo určeným pro grilování, který má úžasnou konzistenci a patří mezi středně tučné sýry, je halloumi. V kombinaci s grilovanou zeleninou můžete vytvořit nutričně vyvážený pokrm. V obchodech se dívejte po tradičním halloumi z kombinace kozího a ovčího sýra, a nikoliv variantě z mléka kravského. Ochudili byste se o autentickou chuť,” vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková.
„Jestliže si hlídáte příjem bílkovin, sáhněte po méně tučných sýrech, které mají více bílkovin a budou mít tendenci se méně roztékat. Už i hermelín se vyrábí ve variantě light a je nutričně vhodnější než klasická verze. Na gril můžete vyzkoušet i tofu nebo šmakouna, což je čistá bílkovina,” doporučuje Šimková ze své praxe sestavování jídelníčků.
EXTRA TIP NA ZDRAVÉ GRILOVÁNÍ: „Zabraňte odkapávání tuku z olejových marinád či sýrů do přímého ohně, eliminujete tak tvorbu karcinogenních látek. Grilovat byste také neměli do tmavé barvy, jinak dochází k tvořbě tzv. procesních kontaminantů, jako jsou akrylamid, furan a další,” varuje nutriční specialistka.
Nízkokalorický dresing
Každé grilování s masem i bez něj povýší na lepší chuťový zážitek dresing. Lepší je samozřejmě nachystat si ho doma. „Chcete-li snížit kalorie v dresingu, připravte ho z jogurtu či tvarohu s obsahem tuku do 3 %. Získáte z něj navíc i vitamín D, vápník a probiotika. Rozumné zastoupení tuků je užitečné pro využití vitamínů v rozpustných tucích, tedy pro vitamíny A, D, E, K,” radí Kateřina Šimková.
Dezert na grilu se špetkou pepře
Kdo nezkusil, ten si okamžitě zamiluje grilovaný ananas. Ovoce stačí nakrájet na kolečka, potřít trochou medu, přidat špetku skořice a ugrilovat dozlatova. Z ovoce se ke grilování hodí i další dobroty, jako jsou například:
- Broskve
- Švestky
- Hrušky
- Meruňky
- Banán
„Na ovoce vyzkoušejte například třtinový cukr s kardamomem nebo cukr s fazolí tonka, která má příjemnou intenzivní karamelo-vanilkovou chuť. Grilované švestky skvěle doplní perníkové koření a mascarpone, hrušky vyzkoušejte třeba i s divoce rostoucím grapefruitovým vysokohorským pepřem, který je velmi vzácný a skvěle se páruje právě s ovocem. Očekávat můžete na první ochutnání aroma grapefruitu, limetky, meduňky a pomela a mírnou kořenitost s jemnými hořkými tóny. Použijte ho podrcený či hrubě pomletý těsně před dokončením, aby se grilováním nespálil a nezničily se aromatické složky,“ dává tip kořenářka Michaela Schneedorferová.
Zajímavou kombinaci nabízí grilovaný meloun s balkánským sýrem, což pro mnohé nejspíš nezní lákavě, ale již po prvním ochutnání objevíte naprosto nový chuťový rozměr melounu. Příprava je jednoduchá:
- Nakrájený meloun ugrilujte ze všech stran.
- Do mísy připravte balkánský sýr zakápnutý olivovým olejem a promíchejte s grilovaným melounem.
- Nakonec posypejte bazalkou a zakápněte balsamicovým krémem. Podávejte s opékanou bagetkou.
Další specialitou je grilované avokádo, které hodně lidí bere jako zeleninu, ale správně se jedná o ovoce. Stačí ho rozkrojit, odstranit pecku a marinovat v omáčce z olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Následně avokádo grilovat pár minut z obou stran a podávat s čerstvou salsou, kterou si připravíte dle vašich chuťových preferencí. „Nebojte se ani při grilování zkusit něco nového a přidejte do svého grilovacího menu tyto pokrmy, které z vás udělají mistra grilu. Jako bonus bude vaše grilovací sezóna zdravější,“ uzavírá nutriční terapeutka Zuzana Melicharová.
Zdroj: iGlanc.cz, nutriční terapeutka Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková, kořenářka Michaela Schneedorferová, Semix, Zdravé stravování, Království chuti