Říká se, že každá bretaňská rodina má svou náplň dortu, který je složený jen ze čtyř ingrediencí!

Z cukru, mouky, ze žloutků a z tučného soleného i nesoleného másla. K němu si dovolím jednu poznámku: bretaňské máslo je vskutku nádherně vybroušený drahokam.

Máslo do královské koruny

Nejkrásnější diamant na světě se jmenuje Regent, byl objeven v roce 1698 v Indii a je součástí francouzských korunovačních klenotů. A tak si říkám, že kdyby se na královskou korunu mohlo dát máslo, mistr šperkařský by ho tam jistě umístil. Mistři cukrářští to jistě dobře vědí, a možná právě proto zdobí vršek dortu obrazci ve tvaru diamantů.

Skvělého másla se do bretaňského dortu používá opravdu hodně! Díky tomu je vláčný, dlouho vydrží beze změny struktury i chuti a je energeticky výživný. I to byl jeden z důvodů, proč si ho v 19. století vozili na dlouhé cesty francouzští námořníci.

Díky všemu vzpomínanému se bretaňský koláč známý pod názvem gâteau breton stal legendou, na kterou jsou místní náležitě pyšní. Já ho objevila v Paříži. Jeho skvělá chuť osciluje mezi sušenkovým a třeným těstem a mohu říct, že mě na první ochutnání uchvátil! A nejen mě. Už jsem ho několikrát upekla a rozdávala přátelům, kteří mě hned žádali o recept a ptali se, jaké je to těsto. A to ještě nevědí, že je to ten nejjednodušší koláč, který jsem kdy pekla.

Gâteau breton navíc můžete plnit různými náplněmi nebo připravit jen tak a užít si čisté chutě máslového koláče. Původní variace je švestková, já mám ale ráda meruňkovou. Meruňky používám sušené, nakrájené na tenké plátky a macerované nejlépe v likéru. Tak ochutnejte Bretaň!

Gâteau breton – Bretaňský koláč s meruňkami

Příprava: 1 hodina + chlazení 30 minut

Suroviny na formu o průměru 21 cm:

Meruňková náplň:

  • studená voda 160 ml
  • meruňkový či jiný likér 1 lžíce
  • sušené meruňky 120 g
  • cukr krupice 75 g
  • šťáva z ½ citronu
  • máslo 10 g

Těsto:

  • studené slané máslo 125 g
  • studené máslo (82–84 % tuku) 100 g
  • cukr krupice 170 g
  • žloutky z vajec velikosti „L“ 6 ks (1 ks nechte na potření)
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • hladká mouka 240 g
  • mandlová moučka 40 g
  • rum 1 lžíce (podle chuti)

Postup:

  1. Sušené meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte je do hrnce, přilijte vodu, likér a přiveďte k varu. Povařte za občasného zamíchání až do vypaření vody, pak přidejte cukr, citronovou šťávu a máslo. Míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí, a sundejte z plotny. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  2. Formu o průměru 21 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. V kuchyňském robotu krátce promíchejte mouku, mandlovou moučku, cukr, vložte na malé kousky nakrájené studené máslo a vše propracujte. Přidejte vanilkový extrakt a zapracujte 5 žloutků, Můžete přidat lžíci rumu.
  3. Těsto přendejte na lehce pomoučenou plochu a rychle vytvarujte do tvaru disku, který rozkrojte na polovinu. Jednu část těsta vyválejte přesně do velikosti formy. Těsto opatrně přendejte do formy a lehce zatlačte ke dnu a k okrajům. Vychladlou meruňkovou náplň rozprostřete na těsto a nechte od okraje asi 1–2 cm. Vyválejte druhou polovinu těsta přesně do stejné velikosti a položte na meruňkovou náplň. Lehce přitlačte těsto k okrajům, aby byla náplň zcela přikrytá. Formu dejte do lednice na 10–15 minut.
  4. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Koláč nejdřív potřete zbývajícím žloutkem a vidličkou lehce zobrazte na vrchu pruhy s mírným odstupem mezi sebou a poté udělejte totéž, ale diagonálně k už nakresleným pruhům, abyste vytvořili diamantový efekt. Vložte do trouby a pečte 45–50 minut. Ke konci pečení koláč přikryjte alobalem, aby se nespálil. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout, asi po 20 minutách koláč vyjměte z formy a přeneste na talíř nebo dortový stojan. Uchovávejte ho v chladu, přikrytý potravinářskou fólií totiž vydrží dlouho čerstvý a každý den je chutnější.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.

Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet

Související články