Když britská herečka Emily Blunt zrovna nenatáčí po boku Cilliana Murphyho nebo Ryana Goslinga, tak vaří. No ale jak! Její oblíbenou kuchařskou hvězdou je Ina Garten, podle níž mimochodem manželovi připravila pečené kuře a on ji pak požádal o ruku. Říká mu proto zásnubní kuře a to stejné prý princi Harrymu upekla před svatbou i Meghan Markhle. No ale zpět k Emily.
Jako Britka doma pravidelně připravuje tradiční pokrm Sunday Roast, což je v překladu nedělní pečínka, a k ní v domácnosti Bluntových neodmyslitelně patří i pečené brambory. Extra křupavé, avšak uvnitř krémové. Jak přesně toho docílí, ukázala už před lety v show Barefoot Contessa, kam zavítala právě jako host již zmiňované kuchařky. Později Ina Garten Emilyn recept sdílela ještě u sebe na stránkách, kde byl o něj takový zájem, že z toho webovky spadly. Zní to, jako že tyhle křupavé brambory opravdu stojí za to.
Ingredience na křupavé brambory Emily Blunt
- 1,4 kg brambor, ideálně odrůda Yukon Gold
- Košer sůl
- Hrubá mořská sůl nebo fleur de sel
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- Čerstvá petrželová nať
Postup:
- Dejte vařit brambory nakrájené na menší kousky do hrnce s vodou a 2 lžícemi košer soli. Uvařené budou zhruba za 8 minut.
- Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Brambory slijte a v tom stejném hrnci s pokličkou s nimi párkrát zatřepejte, aby se okraje trochu rozpadly. Je to důležitý krok, protože právě díky uvolnění škrobu budou brambory po upečení křupavější.
- Brambory opatrně přemístěte v jedné vrstvě na mřížku a odložte je stranou na 15 minut oschnout.
- Na plech vylijte olej a rovnoměrně rozprostřete po dně. Vložte jej na 5 až 7 minut do trouby, dokud se z něj nezačne kouřit.
- Opatrně vyjměte plech a brambory na něj přemístěte. Lehce promíchejte, aby se každá obalila horkým olejem.
- Snižte teplotu v troubě na 180 stupňů a nechte brambory péct 45 minut až 1 hodinu. Občas je v průběhu pečení trochu promíchejte. Až budou mít zvenku křupavou kůrčičku, jsou hotové.
- Přendejte je do mísy, bohatě posypejte 1 a půl až 2 lžičkami mořské soli a nasekanou petrželkou. Podávejte ještě horké, dokud křupou.
Tipy navíc, aby byl výsledek co nejlepší
Americká foodblogerka a editorka Christine Gallary, která křupavé brambory podle Emily Blunt také zkoušela, sepsala k receptu ještě pár svých poznatků, abyste docílili opravdu co nejlepšího výsledku.
- Doporučuje brambory uvařit zhruba ve 2 litrech vody, díky vyšší koncentraci soli ve vodě budou lépe ochucené.
- Místo rostlinného použijte olivový olej (ne extra panenský, má nižší kouřový bod). Brambory budou mít výraznější chuť.
- V receptu je uvedeno 1/2 šálku oleje, ale prý by stačila i 1/3 šálku.
- S obracením brambor při pečení vyčkejte. Nejlepší ve chvíli, kdy začnou brambory hnědnout zespodu, a teprve pak je obracejte kleštěmi. Christine je obracela až po půl hodině.
- Rovnoměrněji se podle Christine brambory dochutí ještě na plechu, proto doporučuje přidat sůl a petrželku ještě v této fázi.
Příprava brambor podle tohoto receptu je sice trochu pracnější než většina ostatních receptů, ale určitě si je zamilujete a minimálně jednou za čas zařadíte do svého kuchařského repertoáru.
Zdroj: iGlanc.cz, autorka receptu herečka Emily Blunt, pořad Barefoot Contessa Iny Garten, foodblogerka a editorka Christine Gallary