Nejslavnějším dýňovým jídlem je nádherně oranžová, sytá, voňavá a hřejivá polévka, která potěší hlavně na podzim. Ve světě se proslavila především vídeňská verze dýňové polévky, která překvapí neskutečně komplexní a rafinovanou chutí. Aby ne, když se při její přípravě používá vedle samotné dýně ještě necelý tucet dalších ingrediencí.
Vídeňská nebo thajská
V pravé vídeňské dýňové polévce by nemělo chybět bílé víno, drůbeží vývar, smetana a trochu šťávy z čerstvých pomerančů či mandarinek. A také plejáda koření, v čele se zázvorem, kurkumou, chilli a muškátovým oříškem. A samozřejmě sůl a pepř. Když se podaří vyladit výslednou chuť, je to skutečná delikatesa. Jen ještě jedna důležitá rada. Pro přípravu dýňové polévky i dalších dýňových pokrmů je třeba dýni předem upéct v troubě, neboť tak se zvýrazní její chuť. A jdeme dál. Vedle vídeňské polévky můžete vyzkoušet také asijskou verzi „dýňovky“ kde se pečená dýně kombinuje s červeným thajským curry, kokosovým mlékem, citronovou trávnou, rybí omáčkou a čerstvým koriandrem. V originální verzi je tato polévka poměrně pikantnější, ale pálivost si samozřejmě každý nastaví podle vlastních preferencí.
Podmanivé rizoto
Dalším oblíbeným pokrmem je dýňové rizoto, poměrně jednoduché, ale chuťově dokonalé. Je však třeba dodržet klasický italský postup při přípravě rizota, který je od českého rizota značně odlišný. Dýňové rizoto poslouží jako jednoduchý samostatný pokrm, ale ještě více vynikne coby příloha k pečenému bílému masu, k pečeným rybám či třeba k plněným cuketovým květům. Pokud chcete vyzkoušet rafinovanou souhru chutí, můžete ho podávat s krevetami pečenými na curry či s grilovanou chobotnicí.
Hokaido do salátů
Z pečené dýně vykouzlíte také jemné pyré, které se opět hodí k rybám, zvláště sladkovodním, třeba ke smaženému okounovi, candátovi či štice, a samozřejmě i ke zvěřině. Pokud budete mít pečené hokaido, které díky slupce drží tvar, můžete kousky dýně použít při přípravě salátů, sladká chuť dýně souzní s kozím sýrem, vlašskými ořechy, mangoldem, ale také s restovanými hřiby či hlavičkami bedel. Upečenou dýni můžete použít při přípravě noků či jako náplň do raviol. Syrovou dýni je možné také provařit a pak ji použít při přípravě asijských smažených nudlí či smažené rýže.
Vytuněná bábovka
A zbývá nám poslední část, tedy dýně využitá v cukrářském řemesle. Oblíbená je dýňová bábovka, která je však sama o sobě poněkud suchá a nudná, takže je lepší bábovku „vytunit“ pekanovými ořechy, zázvorem a trochou alkoholu, zkuste třeba likér likéru Grand Marnier. Skvělý je i dýňový cheesecake či dýňová zmrzlina. A na halloween nesmějí chybět dýňové muffiny ochucené zázvorem, případně ještě hřebíčkem a muškátovým oříškem.
Zdroj: časopis Gurmet, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.