Nejde jen o působivý Halloween, prastarý keltský svátek, který milují hlavně v anglosaském světě. Ten se neobejde bez zářivých vydlabaných dýní, dýňových muffinů či dýňové polévky. Ale dýně pro halloween, přestože jsou jedlé, rozhodně nepatří k těm nejchutnějším. Stejně jako dýně velkoplodé, jejichž velkolepé plody často dosahují hmotnosti kolem dvaceti až třiceti kilogramů a v ideálních případech dorůstají až do váhy půl metráku.

Zářivé hokaido

Jaké dýně jsou tedy nejchutnější? Asi největší hvězdou podzimních farmářských trhů je již tradičně zářivá odrůda hokaido, která se může pochlubit poměrně pestrou kolekcí výhod. Hokaido je malá dýně, která téměř vždy dozraje do konzumní zralosti, další její výhodou je skutečnost, že má na rozdíl od ostatních dýní jedlou slupku, a tudíž se nemusí loupat. A především má ideální velikost – jeden kus stačí na večeři pro celou rodinu.

Dýně místo špaget

Zatímco hokaido by mohlo představovat ideální a univerzální typ dýně, další sestřičky mají různorodé podoby. Za příklad může posloužit třeba špagetová dýně, jejíž dužnina se po uvaření či upečení rozpadá na desítky provázků, čímž připomíná kultovní italské těstoviny. I proto je oblíbená v podobě špagetových variací – coby aglio olio či carbonara. Dietní, nízkokalorické, ale chuťově dokonalé.

Sladké maso z Ameriky

Mezi další oblíbené dýně patří dýně máslová s hruškovitým tvarem a velmi sladkou dužninou či dýně muškátová, která má, jak nám už název napovídá, muškátovou vůni a chuť. Výtečná je i Delicata, opět velmi sladká dýně, která má velkou výhodu v tom, že při správném skladování může vydržet i déle než rok. Mimořádně oblíbenou dýní mezi šéfkuchaři je v Americe vyšlechtěná Sweet Meat Oregon, kterou přivedla na svět známá propagátorka permakulturního zahradničení Carol Deppe. Sweet Meat přináší poměrně obrovské plody s váhou od pěti do deseti kilogramů, ale chuťově je srovnatelná s oblíbeným hokaidem.  

Vydrží i rok

A ještě několik rad, jak s dýněmi zacházet, aby dlouho vydržely. V ideálních podmínkách totiž vydrží až do příštího jara, někdy i léta. Důležité je, aby již utržená dýně dobře dozrála. Dýně můžete rozložit venku na slunci na slámu nebo je nechat dozrát doma, ale hlavní je, stopka pořádně zaschla, protože většina dýní se začíná kazit právě odtud. A jak je skladovat? Důležité je dýně opatrně pokládat, aby se neotloukly. Doma je položte na měkkou podložku, třeba na kartón. Ideální teplota pro skladování dýní se pohybuje v rozmezí od deseti do patnácti stupňů. Vyhovuje jim i pokojová teplota do dvaceti stupňů, ale hlavně nesmí být v místnosti s vyšší vlhkostí. Pokud podobné prostředí nemáte, je lepší dýně zpracovat. Buď upéct v troubě a pyré zavařit do sklenic, nebo ho naopak uložit do mrazáku.

Zdroj: časopis Gurmet, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.

Související články