Andalusie rovná se čerstvé ryby a mořské plody. Umějí je tu připravit dokonale, přitom jednoduše na grilu či na pánvi s olivovým olejem a čerstvou zeleninou jako přílohou. Nabídka restaurací, bister a barů pak vychází z tradice celé španělské kuchyně. Vždy fascinovaně zírám na celé kýty sušené iberské šunky, zavěšené nad barovými pulty, aby vám kdykoli mohli ukrojit plátek. Iberská šunka je fenomén, přidává se téměř do všech jídel a mnohé kuchaře podezírám, že k jemně nakrájeným plátkům dávají jako přílohu… opět plátky téže šunky, protože Španělé svou Jamón serrano milují! Stejně tak milují gazpacho či salmorejo, studené polévky z rajčat, které doplňují čerstvým tuňákem či lososem a navrch klidně přidají i kopeček sorbetu. A nesmím zapomenout na pikantní salámek Chorizo nebo nejskvělejší ovčí sýr Manchego či patatas bravas, bramborové hranolky s pálivou omáčkou.

Pohoda a fiesta

Španělsko mě vždycky dostane do kolen svým klídkem, což vysvětluje, proč je národním jídlem rýžová paella. Základy tohoto pokrmu připravovaného ve velké kulaté pánvi se totiž dají udělat s velkým předstihem a odložit stranou, dokud hosté nedorazí. Na schůzky se chodí, tak nějak aby nedošla druhé straně trpělivost, což se nestane, protože sama druhá strana přijde pozdě. Španělé běžně večeří po deváté, často přes půlnoc, a kuchaři vaří až do jedné hodiny. Jistě to souvisí i s jejich povahou, v níž hlavní roli hraje „přes den siesta a v noci fiesta“ . A také velké horko, kterému je přes den dobré uniknout Asi jsem vás naladila na slané a pikantní chutě, a snad právě proto jsem pro Gurmet vybrala sladkost. Nebude to nadýchaná podlouhlá křupavá kobliha churros, která se namáčí do šálku vydatné, husté, horké čokolády. Bude to něco, co byste možná nečekali: bábovka. Španělsko, to jsou také citrusy. A právě z pomeranče, jogurtu a kokosu si připravíme skvělou bábovku s maurským nádechem. Až ji ochutnáte, jinou chtít nebudete!

Bábovka s pomerančem a kokosem

PRO 8 OSOB (NEJLEPŠÍ JE NÍZKÁ BÁBOVKOVÁ FORMA VE TVARU VĚNCE O PRŮMĚRU 26 CM), PŘÍPRAVA 30 MINUT, PEČENÍ 40 MINUT

TĚSTO:

  • bílý jogurt 180 g (kelímek použijte jako odměrku pro další suroviny)
  • vejce 4 ks
  • cukr písek 1 odměrka
  • slunečnicový olej 1 odměrka
  • hladká mouka 3 odměrky
  • prášek do pečiva 1 balení 12 g
  • máslo na vymazání formy
  • strouhaný kokos 80 g
  • cukr písek 40 g

ZDOBENÍ:

  • pomeranč 2 ks
  • cukr krupice 300 g
  • hořká čokoláda 50 g

POSTUP:

  1. Nejdřív připravte pomeranče: zahřejte 600 ml vody s cukrem, přidejte pomeranče nakrájené na kolečka a vařte 40 minut. Slijte cukrový sirup, 100 ml sirupu si nechte do těsta. Vyjměte pomeranče a nechte je oschnout na pergamenovém papíře.
  2. Připravte těsto: do mísy kuchyňského robotu dejte vejce, cukr a šlehejte, dokud směs nezdvojnásobí objem. Za stálého míchání přidejte jogurt, olej a studený sirup. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a míchejte dohladka.
  3. Polovinu kandovaných plátků pomeranče nakrájejte na malé kostičky, přidejte je do těsta a už jen stěrkou promíchejte. Bábovkovou formu vymažte máslem. Kokos smíchejte s polovinou cukru (40 g) a dejte na dno vymazané formy.
  4. Troubu předehřejte na 175 °C, nalijte těsto do formy a pečte 40–45 minut. Pak vyzkoušejte párátkem, jestli je bábovka upečená. Nechte ji 5 minut vychladnout.
  5. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Plátky pomeranče do ní částečně ponořte, nechte okapat, položte na lehce pomazaný pečicí papír a nechte 5–10 minut chladit v lednici. Částečně zchladlou bábovku vyklopte na dortový tác a ozdobte zbývajícím kokosem a plátky pomeranče s čokoládou.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.

Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články