Jak na to

Tajemství krásného dortu

Obdivujete dorty na fotografiích a říkáte si, že ten váš nikdy nevyjde ani vzdáleně stejně? Jedním z důvodů může být špatná forma. U nás se historicky používají spíše ty větší, zhruba o průměru 26 nebo 30 centimetrů, z nichž pak nakonec vždycky vyjde nízký korpus. Mnohem lepší je použít průměr kolem 21 centimetrů. Upečete perfektní vysoký základ, navíc se dá korpus lépe a víckrát prokrojit, což zajistí lepší vzhled i pořádnou dávku krému.

Jak správně zdobit krémem

Perfektní zdobení vyžaduje čas. Nejprve naneste krém mezi jednotlivá patra, nejlépe to jde zdobicím sáčkem, kterým vykreslíte soustředné kruhy. Když nanesete další patro, lehce dort smáčkněte, aby se krém dostal i ven. Pak naneste tenkou vrstvu krému navrch a po obvodu. Trochu se smíchá s uvolněnými drobky a korpus bude lehce prosvítat, ale to nevadí. Odložte dort do lednice a nechte alespoň hodinu zchladnout. Krém se zpevní, což je ideální chvíle na konečnou vrstvu. Díky základové vrstvě pracujete na rovnějším a pevnějším podkladu a drobky už dílo nepokazí.

Konečné zdobení jako od profíka

Skvělý základ už máte a potřebujete dokonalé ozdoby. Pokud si potrpíte na krém, vsaďte na tzv. ruské špičky. Vytvoří z krému různé efektní květiny a zvládne je i začátečník. Perfektně vypadá i zdobení ovocem, ideální je mix drobných bobulovin. Spíš než pravidelné rozmístění po obvodu vytvářejte „zátiší“. Nejjednodušší a nejefektnější je zdobení živými květy. Nezáleží na tom, zda zvolíte divoce rostoucí šeřík, vykvetlé bylinky, nebo pěstované květy, jako jsou pivoňky či růže, vždycky budete mít úspěch.

Dezerty ve skle

Dobrá party vyžaduje dobrý dort. Pokud se bojíte, že by váš skvost nepřežil přepravu na místo konání, vsaďte na verzi ve sklenici. Můžete tak udělat jakýkoli oblíbený kousek, od tiramisu přes cheesecake až po recept po prababičce. Dezert bezpečně převezete, nemusíte se starat o porcování ani další nádobí, a ještě si ušetříte starosti se zdobením.

Potřebujete zmrzlinovač?

Pokud milujete klasickou zmrzlinu, jednoznačně ano! I když existují způsoby, jak ji vyrobit i bez přístroje, nikdy to není úplně ono. Pokud ale preferujete jednoduché domácí osvěžení, nebo toužíte po zdravějších variantách, vsaďte spíš na nanukové formičky.

Proč ve zmrzlině musí být cukr

Docela často se nás lidé ptají, jestli se dá vyrobit zdravější verze zmrzliny, zejména co se týče cukru. Ten je ale ve zmrzlině nepostradatelný. Postará se totiž o to, aby nezmrzla na kost. A samozřejmě vylepší chuť, kterou chlad významně potlačuje. Zejména u nanuků můžete experimentovat se zdravějšími sirupy nebo s medem, sladkost dodá i rozmačkaný banán (čím přezrálejší, tím lepší). U klasiky ze zmrzlinovače to moc nedoporučujeme, protože výroba zmrzliny je trochu alchymie a ubírání cukru může skončit katastrofou a zmarněnými surovinami.

Opilé ovoce

Zralé ovoce je v létě ten nejlepší dezert. Pokud ho chcete ještě trochu vylepšit, zkombinujte ho s dobrým alkoholem. Můžete do něj ovoce jen naložit a nechat marinovat nebo flambovat. Doporučujeme jahody s pomerančovým likérem, broskve nebo hrozny v bílém vínu, maliny v limoncellu a meloun v ginu. Opilé ovoce můžete podávat jen tak nebo jím ozdobit jiný dezert. Požívejte ho s mírou, nevinně totiž jen vypadá.

Domácí ovocný nanuk 4x jinak

Ostružinový s mátou

Do rendlíku vsypte 150 g ostružin, 30 g cukru a přidejte šťávu z poloviny citronu a 5 snítek máty. Pomalu přiveďte k varu, nechte 5 minut probublávat a směs následně nechte zchladnout. Pak mátu vyjměte a směs rozmixujte dohladka. V misce smíchejte 120 g crème fraîche s 2 lžícemi medu. Do formiček vrstvěte střídavě čistou ostružinovou směs a crème fraîche a nakonec jemně promíchejte špejlí. Vznikne krásně melírovaná struktura.

Ananasový

Rozmixujte 100 g perfektně očištěného ananasu a promíchejte s 250 ml kokosového mléka. Přidejte 1 lžíci agávového sirupu a 1–2 lžíce strouhaného kokosu. Promíchejte, rozlijte do formiček a nechte zamrazit.

Malinový

Rozmixujte 125 g malin, oslaďte 2 lžícemi medu a vmíchejte 400 g řeckého jogurtu a kůru a šťávu z 1 citronu. Vlijte do formiček (můžete přidat pár celých malin na ozdobu)a nechte zamrazit.

Borůvkový

Skládá se ze dvou vrstev. Na přípravu té první dejte do rendlíku 100 g borůvek, 15 ml citronové šťávy, 20 g cukru krupice a 40 ml vody. Pomalu přiveďte k varu a nechte asi 5 minut probublávat. Pak směs nechte zchladnout a rozmixujte dohladka. Na druhou vrstvu rozmixujte 90 g krémového sýra, 100 ml mléka, 8 ml citronové šťávy a 40 g cukru krupice. Vytvořte melírování: připravte si třetí misku a dejte do ní část borůvkové náplně. Do formiček nalijte nejprve čistou borůvkovou vrstvu. Do třetí mističky s borůvkami postupně přidávejte sýrovou směs a pokaždé do formiček nalijte tenkou vrstvu. Nakonec nalijte výraznější vrstvu jen sýrovou. Vznikne efekt ombré.

Jahodová Pavlova s bezinkovým sirupem a mátou

1 ks || příprava 40 minut || pečení 1 hodina || chladnutí 2 hodiny

Suroviny:

  • vejce 4 ks
  • limeta 1 ks
  • cukr krupice 200 g
  • sůl špetka

K podávání

  • jahody 400 g
  • bezinkový sirup 5 lžic
  • bezinkové květy 3 ks
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • bílý řecký jogurt 150 g
  • čerstvá máta 1 hrst

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Bílky šlehejte se špetkou soli a pár kapkami limetové šťávy. Začněte na nízké rychlosti, pak ji zvyšujte, a jakmile se začnou tvořit špičky, natřikrát zašlehejte cukr.
  2. Na pečicí papír obkreslete kruh o průměru 20 cm (a pak ho otočte, abyste obrys viděli, ale sníh se nedostal do kontaktu s tuhou nebo barvou z propisky). Sníh naneste do kruhu a uprostřed udělejte důlek. Plech vložte do trouby, teplotu snižte na 120 °C a pečte 1 hodinu.
  3. Jakmile je bezé upečené, troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte v ní korpus do úplného vychladnutí, tedy asi 2 hodiny.
  4. Jahody rozpulte a dejte do mísy. Přilijte polovinu sirupu a zbytek limetové šťávy. Přidejte bezinkové květy, asi po 30 minutách pak mátu a nechte dále marinovat.
  5. Smetanu vyšlehejte dotuha. Jogurt smíchejte se zbylým sirupem a jemně ho vmíchejte ke smetaně. Na bezé dejte krém, na něj ovoněné jahody včetně šťávy a ozdobte mátou a bezinkovými kvítky.

Mražený jahodový cheesecake

Asi 1litr || příprava 30 minut || chlazení přes noc

Cheesecake je světový fenomén. Připravte si jeho zmrzlou podobu, která si zachová všechen jeho půvab, a navíc osvěží.

Suroviny:

  • krémový sýr 250 g
  • kůra z 1 citronu
  • zakysaná smetana 225 g
  • smetana ke šlehání 110 g
  • cukr krystal 150 g
  • sůl ½ lžičky
  • máslové sušenky 70 g

Jahodová omáčka

  • jahody 150 g
  • cukr krystal 4 lžíce
  • citronová šťáva pár kapek

Postup:

  1. V míse vyšlehejte krémový sýr, citronovou kůru, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, cukr a sůl. Přes noc uložte do lednice.
  2. Na omáčku rozmačkejte jahody s cukrem, přidejte pár kapek citronové šťávy, dobře promíchejte a dejte do lednice.
  3. Druhý den do formy, ve které budete zmrzlinu mrazit, vrstvěte krém, omáčku a nadrobené sušenky. Jídelním nožem vytvořte vír, vložte do mrazáku a nechte 4 hodiny tuhnout.

Zdroj: časopis Gurmet