Když se po celém domě šířila vůně čerstvě upečeného chleba, rohlíků nebo koláčů, bylo to jako malý zázrak. Maminky a babičky věnovaly hodiny svého času tomu, aby nám vykouzlily na talíři domácí dobroty, které chutnaly jako nikde jinde. Vůně másla, kvasnic a mouky byla součástí každodenního života a dnes na ni s láskou vzpomínáme. Domácí pečivo mělo svou nezaměnitelnou chuť i atmosféru, kterou moderní pekárny často postrádají.

Dnes se stále více lidí vrací k tradicím a peče si doma vlastní chléb, rohlíky nebo koláče. Není to jen o návratu ke kořenům, ale i o touze po kvalitních a poctivých surovinách. Domácí pečení nám umožňuje přesně vědět, co jíme, a zároveň vrací do našich životů onu pohodu a vůni, kterou jsme jako děti milovali. A pokud zatím stále nepečete, proč to nezkusit s novým školním rokem?

V kuchyni se mohou realizovat i děti od nejútlejšího věku. Prospívá to jejich rozvoji a kromě jídla vytváří i báječné vzpomínky. Třeba na vynikající domácí loupáky.

Domácí loupáky

12 KS // PŘÍPRAVA 45 MINUT // KYNUTÍ 1,5 H // PEČENÍ 20 MINUT

Nasladko, naslano nebo jenom do ruky. Loupáky jsou perfektní volbou na rychlou snídani, svačinu i večeři, a tak není divu, že je rodiče kupují o sto šest. Zkuste je ale protentokrát připravit doma, uvidíte, že mají jedinečné kouzlo.

Suroviny:

  • hladká mouka 960 g
  • cukr krupice 160 g
  • vanilkový cukr 30 g
  • čerstvé droždí 55 g
  • vlažné mléko 480 ml
  • vejce 2 ks + na potření
  • máslo 150 g
  • sůl 15 g
  • mák na posypání

Postup:

  1. Do mísy nasypte všechny suché ingredience – mouku, krupicový i vanilkový cukr a sůl. Promíchejte. Ke směsi rozdrobte droždí, přilijte mléko a přidejte obě vejce. Zapněte kuchyňský robot s hnětacím hákem a nechte ho pomalu hníst 5–7 minut, dokud není těsto kompaktní.
  2. Do těsta přidejte máslo nakrájené na kostičky. Hněťte tak dlouho (záleží na kvalitě dané mouky, obvykle to trvá zhruba 10 minut), než vznikne hladké těsto, máslo do něj musí být zcela zapracované.
  3. Bochánek těsta v míse překryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou. Nechte ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
  4. Vykynuté těsto rozvažte na 12 stejně velkých kousků (přibližně 120 g na jeden). Vytvarujte z nich bochánky, vyskládejte je na pracovní plochu a zakryjte potravinářskou fólií nebo navlhčenou utěrkou. Za 20–30 minut znovu nakynou a budou připravené na tvarování.
  5. Z nakynutých bochánků tvarujte loupáky – vyválejte je do tvaru nudle a ohněte do tvaru půlměsíce. Skládejte je po 6 kusech na plech vyložený pečicím papírem. Zapněte troubu na 200 °C – než se rozehřeje, loupáky dokynou.
  6. Loupáky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Tip Promíchání suchých surovin je důležitý krok: nevynechávejte ho. Zařídíte tím, že droždí přijde co nejméně do přímého kontaktu se solí, která má neblahý vliv na kynutí těsta. Máslo by mělo být trošku povolené, ne však zcela měkké. Vyndejte ho z lednice, nechte chvíli stát na kuchyňské lince při pokojové teplotě, pak ho nakrájejte na malé kostičky a zapracujte do těsta.

Meruňková marmeláda

ASI 500 ML // PŘÍPRAVA 45 MINUT

Existuje dítě, které nemá rádo marmeládu? A pokud ano, meruňková marmeláda podle receptu z Café Savoy si získá i jeho srdce. Má perfektní strukturu, nádhernou barvu a vyladěnou chuť.

Suroviny:

  • meruňky 500 g
  • šťáva z ½ citronu
  • želírovací cukr (v poměru 2:1) 100 g
  • muškátový oříšek špetka
  • sůl špetka

Postup:

  1. Meruňky rozpulte a odstraňte pecku. Neloupané pokrájejte, abyste v marmeládě neměli velké kusy a slupky. Ovoce lehce poduste, stačí tak 5 minut – záleží na tom, kolik vody pustí.
  2. Zredukované meruňky osolte a vymačkejte na ně půlku citronu. Nechte 5 až 10 minut redukovat, protože sůl z ovoce vytáhne další vodu. Hlídejte, aby se meruňky nepřipálily.
  3. Přidejte želírovací cukr, glukózu či hroznový cukr a muškátový oříšek – stačí pár strouhnutí. Promíchejte a na mírném plameni povařte do změknutí, trvá to asi 8 minut. Pak meruňky rozšťouchejte; v Savoyi to dělají klasickým domácím šťouchadlem na brambory.
  4. Ovoce můžete i rozmixovat, ale pak už to bude džem. V marmeládě mají být kousky ovoce.

Šlehané máslo

ASI 600 G // PŘÍPRAVA 30 MINUT

Je lehoučké a dokonale chutné. Řeč je o šlehaném máslu, které zaujme i nejmenší strávníky. Máslo servírujte v samostatné mističce, ať si každý nabídne, co hrdlo ráčí.

Suroviny:

  • smetana ke šlehání (podchlazená) 1 l
  • crème fraîche 100 g
  • sůl 16 g

Postup:

  1. Smetanu a crème fraîche vložte do mixéru a šlehejte, dokud se směs nerozdělí na máslo a podmáslí. Výkon šlehače zvyšujte pozvolna, a to ve chvíli, kdy smetana začne houstnout.
  2. Hrudky másla sceďte a proplachujte co nejstudenější vodou v cedníku, dokud vám pod rukama nepoteče čistá voda. Hmotu pořádně vyždímejte (například v čisté utěrce, platýnku nebo perlanu).
  3. Vyprané máslo promněte a dejte vyšlehat společně se solí. Během minuty máte hotovo! Máslo skladujte v lednici a spotřebujte do týdne.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Alžběta Rybářová