CO TO JE?
Kvašené ovocné sirupy, neboli shruby, dobyly svět a pomaloučku, polehoučku se zabydlují i u nás. Můžete je ochutnat ve formě domácí limonády v módních bistrech, docela jistě se s nimi setkáte v dobrých barech. Barmani, kteří jsou v obraze, je totiž milují. Neobvyklá navinulá chuť vás napoprvé může zarazit, je ale návyková. Jakmile se člověk propije pár skleničkami, k obyčejným sladkým limonádám se bude už jen těžko vracet.
Perfektní shrub ovšem zvládnete vyrobit i doma. Je to jednoduché: stačí pár základních ingrediencí a trocha trpělivosti. I když na internetu najdete i řadu bleskových návodů, nejlépe chutná shrub řádně prokvašený, starý alespoň dva tři měsíce. Skvělá a méně obvyklá příležitost, jak uchovat úrodu na zimu!
JAK NA TO?
Na základní výrobu potřebujete čerstvé ovoce (ale experimentuje se i se zeleninou), cukr nebo jiné sladidlo a ocet. Nic víc. O to větší důraz však klaďte na kvalitu, a to zejména octa. Můžete použít červený či bílý vinný, jablečný nebo balsamico, případně přidat trochu umeocta. Z těch méně obvyklých stojí za zkoušku sladový ocet, a pokud s fermentováním rádi experimentujete, tak i překvašenou kombuchu. A i když se kouzlo zdaří i s obyčejnou lahví ze supermarketu, vyplatí se použít nějaký řemeslný kousek. Ideální poměr nejspíš časem doladíte podle svého, na začátku je dobré držet se poměru 1:1:1. Ovoce nakrájejte na kousky, smíchejte s cukrem a odložte do lednice na 24 až 48 hodin. Během této doby pustí šťávu, kterou sceďte přes plátýnko, smíchejte s octem a nalijte do čistých, vypařených lahví. Odložte do chladu a temna a za pár týdnů ochutnejte.
NEJLEPŠÍ KOMBINACE
Na shrubech je nejzábavnější, kolik kombinací můžete stvořit. Pohrajte si třeba s párováním ovoce a octů, různě míchejte ovoce nebo octy předem infúzujte bylinkami, čajem a kořením. Pro jemnější verzi zkuste aromatickou složku přidat k ovoci s cukrem. Mě zaujala kombinace broskev–tymián–bílý vinný ocet; třešně–růžové květy–červený vinný ocet; ostružina–bazalka–balsamico nebo hruška–vanilka–badyán– jablečný ocet.
CO S TÍM?
Až bude shrub prokvašený, nejjednodušší je smíchat ho s vodou nebo sodovkou a užít si neobvyklou, ale velmi zdravou limču. Shrub ale můžete využít i na míchání drinků (obvykle se přidává kolem 20 ml na skleničku), přelít jím zmrzlinu, dezert nebo dochutit zálivku na salát či marinádu.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.