Teď ale přichází klíčová otázka. Víte si s cuketou rady? Umíte bohatou a pravidelnou sklizeň opravdu využít? Cukety nám totiž nabízejí téměř nekonečné kulinární možnosti. Dnes je cuketa za hvězdu, ale nebylo tomu tak vždy. Ještě před pár lety bylo možné cukety nazvat postrachem české vesnice.

Zdroj: Youtube

Jak jsme již řekli, rostliny plodí poměrně hojně a pokud někdo přijel v létě za příbuznými na venkov, jeho odjezd se dozajista neobešel bez otázky: A nechcete sebou nějaké cukety? Jenže je cuketa a cuketa. To, s čím si český venkov nevěděl a stále neví rady, jsou tzv. přerosty. Cuketový Moby Dick o váze dvou až tří kilogramů, tedy víceméně v tvrdé zelené slupce zabalená voda. A s tím si opravdu poradí jen mistr kuchař. Jasně, můžete to zkusit osmažit či připravit z této hmoty cuketové bramboráky, ale žádný potlesk na otevřené scéně nesklidíte. Takže přidáváme zásadní pravidla, pro úspěšnou práci s cuketou. Musí se sklízet mladá. A tedy malá. Buď ve velikosti kolem osmi až deseti centimetrů, nebo zhruba kolem dvaceti centimetrů.

K masu i jako předkrm

Pokud toto pravidlo budete dodržovat, odmění se vám jemnou chutí a krásnou texturou. Prostě a jednoduše, v létě jen stěží najdete vděčnější zeleninu. A teď si pojďme představit pár zajímavých tipů na využití v kuchyni. Asi nejjednodušší je malé cukety orestovat na pánvi a dochutit je pikantní omáčkou, ať už bude bázi sweet chilli nebo jogurtu s česnekem. Takhle cuketa poslouží jako skvělá příloha k pečenému či grilovanému masu, či jako lehký předkrm. Případně je můžete obalit v těstíčku, osmažit a opět doprovodit nějakou pikantní omáčkou. Takovou úpravu milují hlavně na Balkáně.

Cuketové špagety

Ty nejmenší cuketky můžete naložit jako okurky nebo z nich připravit fermentované „kvašáky“. Nastrouhané mladé cuketky vyniknou také v salátu s pikantní zálivkou z vietnamské omáčky sriracha, rybí omáčky, nasekaného koriandru a nadrcených burských oříšku. A ve veganské komunitě jsou oblíbené také cuketové špagety. V horkých dnech potěší lahodná italská cuketová polévka se smetanou a mátou, kterou je možné podávat i studenou či skvostný cuketový salát s lososem. Ostatně, jemná chuť pečených cuket skvěle souzní s grilovanými rybami či krevetami, krásně fungují hlavně s pečenou pražmou či mořským vlkem.

Plněné květy

A vyhlášená je také kombinace cuket s těstovinami – v Itálii frčí hlavně linguine s cuketou, mátou, česnekem a citronem či rigatoni se salsicciou, cuketou a ricottou. A pokud máte cuket opravdu hodně, můžete z nich připravit pikantní pomazánku na topinky podobnou ajvaru, kterou je možné zavařit do sklenic a uložit na zimu. Připravuje se z pečených cuket, sušených rajčat, cibule, česneku a koření (sůl, pepř, sladká a pálivá paprika). Skuteční labužníci využijí také samčí cuketové květy, které je možné naplnit pikantní pomazánkou a jíst je syrové, nebo do nich přidat trochu nasekané šunky se sýrem a krátce je podusit na pánvi.

Zdroj: Časopis Gurmet, Libor Budinský. Publicista Libor Budinský se věnuje světu gastronomie již dvacet let. Je autorem knihy Nejlepší pražské restaurace. Posledních sedm let je redaktorem časopisu Gurmet.